Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κορυφώνεται το blame game ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο

Πηγή: Eurokinissi

Ενταση, πόλωση και καταιγισμός οξύτατων δηλώσεων χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με πρωταγωνιστές στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, βρισκόμαστε στην «καρδιά» του blame game, δηλαδή της πολιτικής διαμάχης των δυο μεγαλύτερων κομμάτων για το αν το σκάνδαλο αυτό αποτελεί «γέννημα-θρέμμα» της Νέας Δημοκρατίας, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ κι άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ή αν είναι διακομματικό, όπως υποστηρίζει η κυβερνητική πλευρά.

Η κατάθεση Τζεδάκη

Ο μάρτυρας που κατέθεσε ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Τζεδάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η καταμέτρηση του ζωικού κεφαλαίου έγινε «αυτόματα» μέσω του συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς εκείνος να έχει άμεσο έλεγχο ή συμμετοχή στις δηλώσεις των βοσκοτόπων για εκτάσεις εκτός της περιφέρειάς του.

Κατά την κατάθεσή του τόνισε ότι δεν γνωρίζει με ακρίβεια τον πραγματικό αριθμό των ζώων που δηλώθηκαν στο σύστημα, επικαλούμενος τεχνικές λύσεις που επέτρεψαν την αυτόματη εισαγωγή στοιχείων.

Η αντιπαράθεση

Η ένταση αυξήθηκε όταν ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, αμφισβήτησε τον κ. Τζεδάκη, κατηγορώντας τον ότι υποβαθμίζει τις δικές του ευθύνες και ότι αποδίδει τα λάθη αποκλειστικά στο σύστημα του Οργανισμού.

Η λεκτική αντιπαράθεση κλιμακώθηκε, με τον πρόεδρο της Εξεταστικής να διακόπτει τη συνεδρίαση για περίπου 15 λεπτά. Η συμπεριφορά του κ. Λαζαρίδη χαρακτηρίστηκε από το ΠΑΣΟΚ «τραμπούκικη».

Αντεγκλήσεις και μηνύσεις

Μετά την επανέναρξη των εργασιών, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τον κ. Τζεδάκη «για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζει ο συνάδελφός της από τη Νέα Δημοκρατία». Η ίδια υποστήριξε ότι η ένταση και οι επιθέσεις του κ. Λαζαρίδη έχουν στόχο να «πέσει λάσπη στον ανεμιστήρα», κατηγορώντας τον για πολιτική υποκρισία και εκφοβισμό.

Η αντιπαράθεση όμως δεν έμεινε μόνο στις ενδείξεις για καταχρήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά επεκτάθηκε και σε προσωπικό επίπεδο. Ο κ. Λαζαρίδης ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον νομικό του σύμβουλο να καταθέσει μήνυση κατά της διευθύντριας του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή ανακοίνωση του κόμματος που τον κατηγορεί για λεκτική και σωματική επίθεση στον μάρτυρα.

Ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ «άθλια και συκοφαντική» και υποστήριξε ότι πολλά από όσα γράφονται σε αυτή είναι «ψέματα» για τα οποία θα λογοδοτήσουν στο πλαίσιο της ελληνικής δικαιοσύνης.

«Σας επιτέθηκα σωματικά;» ρώτησε τον μάρτυρα, με τον κ. Τζεδάκη να απαντά: «Σωματικά όχι, δεν με έδειρες». Ο ίδιος τόνισε: «Όσοι εμπλέκονται, θα λογοδοτήσουν».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της σχολίασε έντονα την αντίδραση του κ. Λαζαρίδη. Πηγές από το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις έκαναν λόγο για «σόου εντυπωσιασμού» και «τραμπουκισμούς» μαρτύρων, υποστηρίζοντας ότι η Εξεταστική τείνει να γίνει πεδίο πολιτικής επίθεσης παρά ουσιαστικής διερεύνησης.

Ορισμένοι, μάλιστα, από την αντιπολίτευση υποστήριξαν ότι η ΝΔ προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες των δικών της προσώπων, χρησιμοποιώντας την Επιτροπή ως εργαλείο επικοινωνίας.

Πολιτικές προεκτάσεις

Η όξυνση των πνευμάτων στη χθεσινή συνεδρίαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο κ. Λαζαρίδης κατηγόρησε στελέχη του ΠΑΣΟΚ για παλαιότερη εμπλοκή σε υποθέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέροντας πιο συγκεκριμένα ότι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται υπό διερεύνηση για απάτη μέσω ΚΥΔ, με κατηγορίες εκατομμυρίων.

Το κλίμα μεταξύ Πειραιώς – Χαριλάου Τρικούπη έχει οξυνθεί επικίνδυνα, με επίκεντρο την Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Θεσμική αξιοπιστία υπό πίεση

Η χθεσινή ένταση, με τη στάση του εισηγητή της ΝΔ και η απειλή μήνυσης κατά της διευθύντριας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, ανέδειξαν τη διελκυστίνδα μεταξύ θεσμικής διερεύνησης και πολιτικής αντιπαράθεσης: από τη μία πλευρά η ΝΔ υποστηρίζει ότι η Εξεταστική πρέπει να αναδείξει διαχρονικές ευθύνες και να καθαρίσει τον Οργανισμό, από την άλλη το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ότι η Επιτροπή κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα «όπλο» επικοινωνίας της πλειοψηφίας, με στόχο την διασπορά εντυπώσεων.

Επιπλέον, η κ. Λιακούλη επέμεινε στις δημόσιες επιφυλάξεις της για την τεχνική λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους αυτοματισμοί δεν πρέπει να αντικαθιστούν διασταυρώσεις ή ανθρώπινους ελέγχους.

→ Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ σε αναβρασμό: Η δήλωση Θρασκιά κι οι αντιφάσεις ενός χώρου που αναζητά ταυτότητα

Η συνέχεια της έρευνας

Η χθεσινή συνεδρίαση, λοιπόν, δεν ήταν απλώς μία ακόμη γραφειοκρατική διαδικασία. Αντίθετα, αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο στην πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής.

Καθώς η Εξεταστική προχωρεί τις εργασίες της, το στοίχημα παραμένει αν θα μπορέσει να συγκεντρώσει όχι μόνο αποδεικτικά στοιχεία, αλλά και να διατηρήσει θεσμική αξιοπιστία, αποφεύγοντας να καταστεί πεδίο ανταλλαγής επιθέσεων αντί για ουσιαστικής λογοδοσίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ