Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι έξι μεγάλες αλλαγές που θα μεταμορφώσουν τη Νέα Δημοκρατία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Πηγή: Intime

Από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο Διαγραμματειακό Όργανο του κυβερνώντος κόμματος, δικαίως ξεχώρισαν δύο ειδήσεις: Πρώτον, η αναγγελία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο αυτής της χρονιάς, που σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο, δηλαδή στην πράξη μετά την επιστροφή από την καλοκαιρινή ανάπαυλα, οι κομματικές οργανώσεις θα προχωρήσουν σε αρχαιρεσίες, σε κινητοποιήσεις μελών, σε εγγραφές φίλων κ.λπ., δηλαδή σε μια οργανωτική και πολιτική επιτάχυνση. Δεύτερον, ότι αυτή η επιτάχυνση δεν θα οδηγήσει σε εκλογές, καθώς ο πρωθυπουργός επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι κάλπες για τη νέα Βουλή θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Πίσω από αυτές τις ειδήσεις, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε σε αδρές γραμμές τις μεγάλες αλλαγές που ετοιμάζει για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, σε όλα τα επίπεδα: Προτάσεις των στελεχών στους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και έλεγχος για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, ιδεολογική διεύρυνση, επιμονή στην τακτική της ήπιας ισχύος, έμφαση στη νεολαία και σειρά καινοτομιών που θα αλλάξουν την κομματική δράση και τη φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε έξι μείζονες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του κυβερνώντος κόμματος:

1. Προετοιμάζει από τώρα τα διακυβεύματα της επόμενης κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας: Στο Μέγαρο Μαξίμου και την οδό Πειραιώς θεωρούν ότι πρέπει να συμβούν «τέρατα» για να μην κερδίσουν τις επόμενες εκλογές. Συνεπώς από τώρα ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στην κομματική ηγεσία να επεξεργαστεί προτάσεις για τα διλήμματα που θα θέσει το κυβερνών κόμμα στους εκλογείς όταν έλθει η ώρα της κάλπης, τα νέα διακυβεύματα, τη νέα πολιτική και προγραμματική πλατφόρμα για την επόμενη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας.

Προφανώς η κυβέρνηση θα μιλήσει για το έργο που παρήχθη κατά την πρώτη θητεία της, καθώς, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, «η κυβέρνηση, σήμερα, έχει πολύ σημαντική αποδοχή και αντοχή. Έχει μία αναγνώριση που υπερβαίνει τα κομματικά όρια». Αμέσως όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να προκαταλάβει την ευφορία στα κομματικά στελέχη: «Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας καθησυχάζει, γιατί όσο σημειώνονται επιτυχίες τόσο πολλαπλασιάζονται και οι προσδοκίες. Και τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ήταν τόσο πυκνά σε αποτελέσματα που οι πολίτες τα θεωρούν περίπου δεδομένα και έτσι επιτεύγματα πρόσφατα μπορεί να φαντάζουν ήδη μακρινά και φυσικά οι προσδοκίες των πολιτών συνέχεια αυξάνονται».

Και στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ έγινε σαφέστερος: «Έχουμε, λοιπόν, ένα σημαντικό χρέος να κεφαλαιοποιήσουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη θεμελιώνοντας το έργο της Κυβέρνησης στη συνείδηση του πολίτη. Και σε αυτόν τον διαρκή αγώνα να αναμετρηθούμε, όχι μόνο με το παρόν αλλά και με το μέλλον, ως προς τις προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από μας». Οι μελλοντικές προσδοκίες των πολιτών, λοιπόν, έρχονται στο τραπέζι της κυβερνητικής παράταξης…

2. Επιδιώκει μεγάλη υποστήριξη από τους νέους ανθρώπους: Η Νέα Δημοκρατία από το 1974 έως σήμερα έχει ένα μόνιμο πρόβλημα στις μικρότερες γενιές. Ακόμα και την περίοδο που η φοιτητική της παράταξη, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατέγραφε «σαραντάρια» στα Πανεπιστήμια, την ίδια περίοδο στις βουλευτικές εκλογές η ΝΔ έπεφτε ανεξήγητα σε μονοψήφια ποσοστά. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως κάνει λόγο για τις αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση του στην ελληνική νεολαία και χθες υπογράμμισε ότι επιδιώκει αυτό να εκφραστεί καθαρά από τους νέους ανθρώπους: «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στη νεολαία. Όχι μόνο στην κομματική μας νεολαία -η οποία και αυτή πιστεύω ότι έχει κάνει μια σημαντική δουλειά- αλλά στο πώς το κόμμα συνομιλεί συνολικά με τη νέα γενιά. Μία νέα γενιά η οποία ουσιαστικά έχει βιώσει μόνο κρίσεις -μια μεγάλη οικονομική κρίση που κράτησε μία δεκαετία και μετά την κρίση του κορονοϊού, που έφερε τα πάνω-κάτω- μία νέα γενιά με οράματα με προσδοκίες, δημιουργικά καχύποπτη απέναντι στην πολιτική. Αλλά και εκείνη πιστεύω να ακούσει προτάσεις, σκέψεις, ιδέες, αρκεί να τους μιλήσουμε με τον σωστό τρόπο και πάνω από όλα με ειλικρίνεια και χρησιμοποιώντας τη δικιά τους γλώσσα». Μιλώντας ειδικότερα για τη σχέση της Νέας Δημοκρατίας με τη νεολαία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Μία μεγάλη πρόκληση για το κόμμα μας, συνολικά, ένα προσωπικό στοίχημα και για μένα καθώς πια έχω τρία παιδιά μεταξύ 17 έως 24 και θεωρώ ότι και ως γονιός πιστεύω και καταλαβαίνω καλύτερα τους προβληματισμούς αυτής της γενιάς, της καλύτερα εκπαιδευμένης γενιάς που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Αλλά μία γενιά η οποία αισθάνεται και πιστεύει, σήμερα, ότι δεν θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες με αυτές που είχαν οι πατεράδες τους και οι μανάδες τους και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διαψεύσουμε στην πράξη».

3. Το κόμμα της ΝΔ αποκτά φωνή και ελέγχει στην πράξη τους υπουργούς: Ένα από τα προβλήματα που εντόπισε ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του τα δυο χρόνια που η Νέα Δημοκρατία επανήλθε στην κυβέρνηση είναι η απουσία του κόμματος από την καθημερινή επαφή -αλλά και τον καθημερινό έλεγχο- των υπουργών και της πορείας του κυβερνητικού έργου. Γι αυτό τώρα επιχειρεί αυτό να το αλλάξει: «Θεωρώ, εξαιρετικά σημαντικό τα κομματικά μας στελέχη να μπορούν να συνομιλούν -όχι απλά να ακούν- να συνομιλούν με τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, να ανταλλάσσουν απόψεις και προφανώς να μεταφέρουν τους προβληματισμούς, τις αγωνίες, τα ερωτηματικά όχι μόνο της κομματικής μας βάσης αλλά και της κοινωνίας εν τω συνόλω, όπως τα εισπράττουν και όπως γίνονται αποδέκτες αυτών των ερωτημάτων». Και πώς θα γίνει αυτό; «Θεωρώ ότι είναι μια διαδικασία αυτή και το πρόγραμμα διάδραση και η πολιτική ακαδημία -στην αναβαθμισμένη της μορφή- προγράμματα τα οποία στέφθηκαν με επιτυχία και τα οποία έδειξαν ότι υπάρχει και ένα γνήσιο ενδιαφέρον της κομματικής μας βάσης να ενημερωθεί περισσότερο για τις λεπτομέρειες της πολιτικής μας, να διαβουλευθεί γι’ αυτήν και να καταθέσει προτάσεις πριν τα νομοσχέδια έρθουν στη Βουλή. Και με αυτόν τον τρόπο το κόμμα να μην είναι απλά ένας εκλογικός μηχανισμός, αλλά ένας ζωντανός μηχανισμός διαβούλευσης με την κοινωνία, ο οποίος συχνά, έχει τη δυνατότητα να είναι και μπροστά από την Κυβέρνηση, αναδεικνύοντας θέματα με τολμη τα οποία, ενδεχομένως, η Κυβέρνηση να μην είναι ακόμα σε θέση να τα αντιμετωπίσει. Θα σας ενθαρρύνω αυτόν τον τολμηρό, καινοτόμο, πρωτοποριακό, προοδευτικό ρόλο του κόμματος να τον κρατήσουμε ζωντανό και ενεργό, καθώς σιγά σιγά αποκαθιστούμε τους ρυθμούς της κανονικότητας με την πανδημία σταδιακά να υποχωρεί». 

4. Επιχειρεί μια ιδεολογική εισπήδηση στον «προοδευτικό χώρο»: Μετά την πολιτική του κυριαρχία στο χώρο του Κέντρου, και την υψηλή του αποδοχή ακόμα και από πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται κεντροαριστεροί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει αυτό το επίτευγμα να το επενδύσει και ιδεολογικά, στο επίπεδο της πολιτικής φρασεολογίας: «Δεν χρησιμοποίησα τυχαία την λέξη προοδευτικό κόμμα. Διαπιστώνω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ενοχλούνται ιδιαίτερα όταν αυτοπροσδιοριζόμαστε ως προοδευτικοί. Πιστεύω, όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ο φορέας της προόδου στην ελληνική κοινωνία, σε αντιδιαστολή με την στασιμότητα που ουσιαστικά εκφράζεται από σχεδόν όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και αυτόν τον μανδύα της προόδου ως μια έννοια συνεχούς αλλαγής η οποία κρατάει από την παράδοσή μας και από την ιστορία μας αυτά τα οποία αξίζει να διαφυλαχθούν και αλλάζει αυτά τα οποία πρέπει να αλλάξουν γιατί ο κόσμος αλλάζει, αυτήν την έννοια της προόδου σήμερα την εκφράζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κομματικό φορέα στην ελληνική κοινωνία η Νέα Δημοκρατία». Πίσω από την αναφορά στην «συνεχή αλλαγή» κρύβονται όλες οι καινοτομίες, ιδιαίτερα στον τομέα της ψηφιοποίησης του κράτους, την οποία έχει αντιληφθεί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Προοδευτικά, σε αυτό το επιχείρημα θα ενταχθούν κι άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

5. Επιμένει στην τακτική της «ήπιας ισχύος»: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του έχουν «διαβάσει» την τάση μεγάλου μέρους της κοινωνίας να κρατά αποστάσεις από παραδοσιακές ιδεολογίες, πολιτικά στερεότυπα και γενικότερα να αποφεύγει όχι μόνο την κομματική ένταξη, αλλά και γενικότερα την τακτική πολιτική ενασχόληση. Σε αυτούς στρέφεται με τις πολιτικές «ήπιας ισχύος», δηλαδή με πολιτικές πρωτοβουλίες που δεν έχουν εξαρχής δεδομένο πολιτικό-ιδεολογικό στίγμα. Τα ονομάζει «κοινωνικά ζητήματα» και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φροντίδα των ζώων συντροφιάς. Είπε για αυτό το θέμα ο πρωθυπουργός: «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και εκείνα τα ζητήματα τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα την κοινωνία για τα οποία δεν έχουν κατ’ ανάγκην να κάνουν, πάντα, με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Τα λεγόμενα κοινωνικά ζητήματα -όπως τα αποκαλούμε- μπορεί να διαπιστώνουμε ότι κινητοποιούν πολύ περισσότερες δυνάμεις ενεργές μέσα στην οικονομία από τα κλασικά ζητήματα τα οποία μας απασχολούν. Αναφέρω ενδεικτικά το ζήτημα της φροντίδας των ζώων συντροφιάς. Είχαμε παραπάνω από 20.000 σχόλια στη διαβούλευση. Αν κάνετε τη σύγκριση σε σχέση με το εργασιακό νομοσχέδιο -πολύ σημαντικό νομοσχέδιο- ήταν πολύ, πολύ, λιγότερα. Η κοινωνία, λοιπόν, δεν είναι κατ’ ανάγκη εκεί που πιστεύουμε, εμείς, ότι είναι. Και αυτές τις αναζητήσεις της κοινωνίας -τους νέους προβληματισμούς- κατ’ εξοχήν το κόμμα θα πρέπει να τους εντοπίζει, γιατί εσείς έχετε το δάχτυλό σας πάνω στον σφυγμό της κοινωνίας και με θάρρος θα πρέπει να αναδεικνύουμε μια σειρά από θέματα τα οποία με πάρα πολύ μεγάλη χαρά είδα ότι έχετε βάλει στον δημόσιο διάλογο και να σκέφτεστε δημιουργικά για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μιας κοινωνίας η οποία αλλάζει».

6. Κατοχυρώνει τον καινοτόμο χαρακτήρα της Νέας Δημοκρατίας με το δίπτυχο «ψηφιακή μετάβαση- πράσινη επένδυση»: Αυτά τα δύο ζητήματα θεωρούνται ως τα σημαντικότερα για να συγκινήσουν ευρύτερα στρώματα πολιτών και για να διαπεράσουν παλαιούς πολιτικούς- ιδεολογικούς διαχωρισμούς. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντικές προκλήσεις. Η κλιματική αλλαγή, σκοπός μου ήταν πάντα η Νέα Δημοκρατία να είναι πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη και σίγουρα σε επίπεδο εφαρμοσμένων πολιτικών είναι κάτι το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Η Νέα Δημοκρατία να είναι πρωταγωνίστρια στην ψηφιακή μετάβαση. Νομίζω, ότι το έργο της Κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα είναι εξαιρετικά σημαντικό και αναγνωρίζεται και από πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μας ψήφισαν στις εκλογές, είναι πάρα πολύ σημαντικό, όμως, και το κόμμα να είναι πρωταγωνιστής και σε αυτά τα δύο πεδία πολιτικής σε τοπικό, περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο από την ηλεκτροκίνηση την οποία είδα ότι έχουμε βάλει στην ζωή μας ως κόμμα μέχρι τη χρησιμοποίηση ψηφιακών εργαλείων και μετά την πανδημία. Διαπιστώσαμε ότι ψηφιακά μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκατάστατο η ψηφιακή τεχνολογία για την προσωπική επαφή. Το ξέρουμε αυτό πολύ καλά».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ