Νέα
  • ΓΔ: 891.84 +1.51%
  • Τζίρος: 50,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τις νέες ισορροπίες που θα φέρει η υποψηφιότητα Παπανδρέου

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ επηρεάζουν, όπως αρκετές φορές έχουμε γράψει στην «Η», ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό και αναμφίβολα τα δύο μεγάλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα επιτελεία των δύο αρχηγών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζουν προκειμένου να αποτιμήσουν τις εξελίξεις, να καταγράψουν σενάρια και να εισηγηθούν αντιδράσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου αναμένουν με έκδηλο ενδιαφέρον την έκβαση της πρωτοβουλίας Παπανδρέου, καθώς πιθανή εκλογή του (όπως θα συμβεί και σε περίπτωση εκλογής ενός εκ των κ. Ανδρουλάκη ή Λοβέρδου) ανατρέπονται τα δεδομένα που ίσχυαν με την προεδρία της Φώφης Γεννηματά και δημιουργούνται νέες ισορροπίες και προοπτικές στην πολιτική ζωή της χώρας.

Τι πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου -εάν εκλεγεί- θα περιορίσει την εμβέλεια της «Προοδευτικής Συμμαχίας» του Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στο αριστερό του ακροατήριο, με αποτέλεσμα τα ποσοστά που του δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις (περίπου 22-25%) να αποτελούν «μακρινό όνειρο», κατά την έκφραση συνεργάτη του πρωθυπουργού.

ΚΙΝΑΛ: Η αινιγματική ανάρτηση Γ. Παπανδρέου: Αφετηρία νέων αγώνων η 18 Οκτώβρη 2021

Εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων στο ΚΙΝΑΛ- Γιατί κατεβαίνει υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου

Από την άλλη πλευρά, η έντονη αντιδεξιά πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου θα απελευθερώσει κεντρογενείς δυνάμεις μέσα στο ΚΙΝΑΛ, που θα αποτελέσουν προνομιακούς συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συστηματικής πολιτικής του να πραγματοποιεί ανοίγματα προς το Κέντρο. Συνεπώς θεωρούν ότι πιθανή εκλογή του κ. Παπανδρέου ή ενός οποιουδήποτε νέου ηγέτη με αντιδεξιά αντίληψη για το ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ, αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη..

Η ανάγνωση της Κουμουνδούρου

Εντελώς διαφορετική είναι η ανάγνωση που κάνει η Κουμουνδούρου και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ως προς τις αλλαγές που θα επιφέρει στο πολιτικό σκηνικό μια πιθανή εκλογή Γιώργου Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως ο πρώην πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ θα προσδώσει στο ΚΙΝΑΛ μια σαφή αντιδεξιά φυσιογνωμία, ισχυρότερη από εκείνη που είχε η Φώφη Γεννηματά η οποία ως το τέλος επέμεινε στην «πολιτική ίσων αποστάσεων» από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και με μεγάλη επιμέλεια φρόντιζε να μοιράζει την πολιτική της κριτική δεξιά κι αριστερά.

Αντίθετα, ένας Παπανδρέου απέναντι σε έναν Μητσοτάκη δεν μπορεί ποτέ να τηρήσει ίσες αποστάσεις σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεπώς πιστεύουν ότι πιθανή εκλογή ενός ηγέτη με αντιδεξιά χαρακτηριστικά στο ΚΙΝΑΛ, και μάλιστα αν αυτός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, θα ενδυναμώσει το κόμμα αυτό και παράλληλα θα ενδυναμώσει τον αντιδεξιό άξονα, ενισχύοντας τη στρατηγική Τσίπρα να μην αφήσει τον πολιτικό του αντίπαλο να «ακυρώσει» τις εκλογές της απλής αναλογικής.

Δηλαδή στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι με το ΚΙΝΑΛ του Γιώργου Παπανδρέου είναι πολύ πιο πιθανή μια κυβερνητική συνεργασία μετά τις επόμενες εκλογές, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κάψει», όπως σχεδιάζει, την απλή αναλογική με το να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συνταγματικές διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης και τη χώρα σε νέες εκλογές. «Θα ζωντανέψει το αντιδεξιό μέτωπο με τις "άλλες δημοκρατικές δυνάμεις" που θα αποκόψουν τη δεξιά από την πλειοψηφία της κοινωνίας και θα δρομολογήσουν την οριστική ήττα της στις μεθεπόμενες εκλογές, που θα αργήσουν», σχολίαζε χθες στο Κοινοβούλιο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με κομματικά «γαλόνια» στο παρελθόν και γνώστης των υπόγειων ρευμάτων της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Κι όσο περνούν οι μέρες, τα σενάρια για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ δίνουν και παίρνουν, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων Παπανδρέου και της στάσης των άλλων υποψηφίων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ