Νέα
  • ΓΔ: 953.47 +0.19%
  • Τζίρος: 21,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενεργειακή κρίση: Οι μυστικές συζητήσεις Μητσοτάκη - Πούτιν για τις τιμές του φυσικού αερίου

Κυριάκος Μητσοτάκης, Βλαντιμίρ Πούτιν
Κυριάκος Μητσοτάκης, Βλαντιμίρ Πούτιν / Πηγή: ΑΡ

Το ενεργειακό ήταν από τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχόλησαν τη διάρκειας περίπου δύο ωρών χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αλλωστε η Ρωσία είναι βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς καλύπτει περίπου το 45% των συνολικών αναγκών μας, ενώ η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ -ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο με ανοικτή την πληγή της Ουκρανίας- δεν επέτρεπε ευρύτερες προσεγγίσεις των δύο ηγετών. Έτσι το θέμα της ενέργειας ήταν το μοναδικό που επέτρεπε μια ουσιαστική προσέγγιση στη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη - Πούτιν.

Οι αξιώσεις της Gazprom

Ο μεγάλος αντίπαλος στις επιδιώξεις Μητσοτάκη δεν ήταν τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο οι αξιώσεις της Gazprom. Η σύμβαση Gapzrom - ΔΕΠΑ που ολοκληρώνεται το 2026, αρχικά όριζε ότι οι τιμές θα καθορίζονται κατά 100% από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, επειδή το πετρέλαιο ήταν πολύ ακριβό σε σχέση με το φυσικό αέριο, το 2019 υπήρξε αμοιβαία τροποποίηση της σύμβασης με ισχύ το 2020 και το 2021, και η τιμολόγηση γινόταν με βάση τις τιμές του δείκτη TTF (Title Transfer Facility - Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων), δηλαδή ενός εικονικού σημείου διαπραγμάτευσης - συναλλαγών φυσικού αερίου στην Ολλανδία.

https://www.imerisia.gr/agores/29517_fysiko-aerio-nea-ayxisi-tis-timis-sta-105-eyro-logo-meiosis-tis-norbigikis-paragogis

Τώρα όμως τα πράγματα αντιστράφηκαν και η Ελλάδα ζητά την επάνοδο στην τιμολόγηση με βάση τις τιμές πετρελαίου, κάτι που η Gazprom αρνείται. Σήμερα, η κρατική ρωσική εταιρεία έχει ως αφετηρία τη θέση της το φυσικό αέριο να τιμολογείται σε 100% σύνδεση με τις τιμές TTF, όπως είχαν ζητήσει το 2019 οι αντισυμβαλλόμενοί της.

Το «μπετόν» άρχισε να σπάει όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας επισκέφθηκε προ τριημέρου την Αγία Πετρούπολη και άρχισε τις συζητήσεις με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και με τον Ρώσο ομόλογό του Νικολάι Σουγλκίνοφ, για τιμολόγηση το φυσικού αερίου με ένα υβριδικό μοντέλο πρόσμιξης των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Η διαφορά των δύο πλευρών παρέμεινε στα ποσοστά που το φυσικό αέριο θα τιμολογείται με τον έναν τρόπο και στα ποσοστά που θα τιμολογείται με τον άλλο, κι αυτό ήλθε να καλύψει η χθεσινή συζήτηση Μητσοτάκη - Πούτιν. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε σχετική αναφορά στις δηλώσεις των δύο ανδρών υποδηλώνει ότι η απόσταση των θέσεων μειώθηκε, αλλά δεν επήλθε οριστική συμφωνία.

Συζήτηση και για τον Nord Stream 2

Παράλληλα στη συζήτηση Μητσοτάκη - Πούτιν έγινε εκτενής αναφορά και στις προοπτικές του αγωγού Nord Stream 2, ειδικά όταν συζητούσαν το φλέγον θέμα της Ουκρανίας. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε στον κ. Πούτιν πως η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ θεωρούν δεδομένο ότι μια πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα σημάνει τη διακοπή μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Γερμανία στη Ρωσία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ενεργειακή επάρκεια της αχανούς χώρας εν μέσω χειμώνα. Βέβαια τώρα ο αγωγός αυτός είναι εκτός λειτουργίας, καθώς αναμένεται η γερμανική πιστοποίησή του.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να κλείσει αυτό το κεφάλαιο της διένεξης με τη Γερμανία υπογράφοντας συμφωνία με το Βερολίνο, η οποία παίρνει σήμερα θέση στο διεθνές προσκήνιο. Το κείμενο προέβλεπε ότι εάν η Ρωσία προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας, η Γερμανία θα λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εξαγωγικές ικανότητες της Ρωσίας προς την Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ