Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να πείσει ότι διαχειρίζεται σωστά την πανδημία

Ο Κ. Μητσοτάκης με τον χάρτη του ECDC στη Βουλή
Ο Κ. Μητσοτάκης με τον χάρτη του ECDC στη Βουλή / Πηγή: Intime

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τη διαχείριση της πανδημίας ήταν πρόταση του πρωθυπουργού κι εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική του επιτελείου Μητσοτάκη να πείσει όσο γίνεται περισσότερους, όσο γίνεται περισσότερο, για τις καλές επιδόσεις της κυβέρνησης στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κοινή γνώμη θα κρίνει θετικά την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης και ειδικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, εάν πειστεί ότι σωστά το επιτελικό κράτος διαχειρίζεται την μάστιγα του κορονοϊού υπέρ της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αναπτύσσει τέσσερις (4) άξονες επιχειρηματολογίας, οι οποίοι συνοδεύονται και με τα ανάλογα στοιχεία:

  1. Ο ευρωπαϊκός χάρτης του ECDC δείχνει την ελληνική επιτυχία- Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι άλλοι: Το τρίπτυχο «λιγότερα κρούσματα, λιγότεροι διασωληνωμένοι, λιγότεροι θάνατοι επαναλαμβάνεται σταθερά από κυβερνητικά στελέχη και τονίστηκε ιδιαίτερα στην πρωτομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, ο  δείκτης θετικότητας, δηλαδή το ποσοστό των θετικών τεστ επί του συνόλου των τεστ που γίνονται είναι πια κάτω του 3% και τις τελευταίες δέκα μέρες μειώνεται συνεχώς.
  2. Η αντιπολίτευση δεν έχει επιχειρήματα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε στην πρωτολογία του στη Βουλή να θέσει ο ίδιος τα ερωτήματα και να δώσει απαντήσεις, ώστε να ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό τις ομιλίες των αρχηγών της αντιπολίτευσης που θα ακολουθούσαν. Πράγματι, το Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνει ότι σημαντικό κομμάτι της πρωτολογίας Τσίπρα είχε ήδη απαντηθεί από την πρωτολογία Μητσοτάκη. Στα υπόλοιπα, απάντησε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.
  3. Κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα, η ενδυνάμωση του ΕΣΥ: Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν οδηγία να αποκρούουν με στοιχεία τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης -κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ- περί δήθεν «απαξίωσης του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας». Το Μαξίμου θεωρεί ότι η ποιοτική διαφορά είναι ήδη ορατή σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, παρά ταύτα το επανέλαβε ο πρωθυπουργός χθες: «Τώρα είναι το κράτος που πηγαίνει στον πολίτη, όχι όπως παλιότερα, για να του προτείνει ημερομηνία εμβολιασμού» είπε ο κ. Μητσοτάκης, αφού προηγουμένως είχε αναφερθεί στη σημαντική αύξηση των κλινών ΜΕΘ, τον εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής και την πρόσληψη 6.000 ιατρών και νοσηλευτών. Η απόφαση του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να αναδεικνύεται η καθοριστική αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών, ως βασικό στοιχείο ανάδειξης και της κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης.
  4. Η τεχνοκρατική διάσταση: άλλο κεντρικό διακύβευμα της φυσιογνωμίας που θέλει να προσδώσει στην κυβέρνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στους (κατά τομέα) ειδικούς, εν προκειμένω στην επιτροπή λοιμωξιολόγων κι εμπειρογνωμόνων. Το μήνυμα που η κυβέρνηση θέλει να εκπέμψει είναι ότι ακολουθεί τις υποδείξεις των ειδικών, συνεπώς δεν λαμβάνει με πολιτικά κριτήρια τις αποφάσεις της. Αυτό είναι σημαντική παράμετρος στη διαμόρφωση μιας εικόνας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που κατεξοχήν ενδιαφέρουν το Μέγαρο Μαξίμου, ιδιαίτερα αυτά που δεν έχουν ισχυρό δέσιμο και εμπλοκή με την πολιτική, είναι αυτό που λέμε «απολιτικοί».
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα