Νέα
  • ΓΔ: 787.43 +1.60%
  • Τζίρος: 67,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τσίπρας: Συναίνεση στα εθνικά θέματα, αν η κυβέρνηση τα χειρίζεται με υπευθυνότητα

Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: Intime
Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: Intime

«Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ταυτόχρονα όμως καλωσορίζουμε εσάς κ. πρωθυπουργέ και το κόμμα σας σε μια ακόμα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την οποία λοιδωρήσατε με μένος, ως αντιπολίτευση». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ν.μ., ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που ασκούσαν κριτική στο ενδεχόμενο επέκτασης χωρικών μιλίων, και συμπέρανε ότι «η αναξιοπιστία σας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι μια απλή σύμπτωση, είναι η δεύτερή σας φύση… Γιατί δε 2 κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που αναδείξαμε ως κυβέρνηση, και γνωρίζατε ότι ορθώς τα σχεδιάσαμε κι ήταν εθνικό όφελος η ολοκλήρωση τους, εσείς τα πολεμήσατε με μένος ως αντιπολίτευσης, ενώ ως κυβέρνηση κάνατε στροφή 180 μοιρών» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος και στη Συμφωνία των Πρεσπών. 
 
Τα εθνικά θέματα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «πρέπει να οδηγούν τα δυο μεγάλα κόμματα, το κυβερνητικό και το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης πρέπει να προχωρούν σε συναινέσεις. Εμείς αυτό θα το επιδιώξουμε, σε αντίθεση με εσάς», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα χειρίζεται τα εθνικά θέματα με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με εθνική σταθερότητα, όχι εσωκομματική κι επικοινωνιακή οπτική». 
 
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχεί για διαφαινόμενες αποκλίσεις στις θέσεις πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, ενώ παρομοίασε τις πρόσφατες εικόνες έξω από το αμερικανικό Καπιτώλιο με επιχείρηση εισβολής ακροδεξιών στο ελληνικό Κοινοβούλιο που συζητούσε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Χαρακτήρισε «εθνική επιπολαιότητα» παλαιότερες αναφορές Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών, και πρόσθεσε ότι εάν δεν είχε υπογραφεί η Συμφωνία τότε, σήμερα η χώρα θα είχε «άλλη μια Λιβύη» στα βόρεια σύνορά της.
 
Για τις διερευνητικές συνομιλίες ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα «με ποια ατζέντα πάμε στις συζητήσεις; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν που επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα; Ποιες συμμαχίες δημιουργούμε; Όλα αυτά για μας παραμένουν θολά. Κι όσο παραμένουν θολά και ρευστά, τόσο οι κίνδυνοι για τη χώρα αυξάνουν». Ζήτησε από την κυβέρνηση να είναι σαφής στις εθνικές κόκκινες γραμμές, ενώ επανέλαβε ότι το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει σαφή στρατηγική για το πώς θα υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και πώς θα διαμορφώσουμε τη στρατηγική των συνομιλιών. 
 
Κριτική άσκησε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και στον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε την περυσινή ελληνοτουρκική κρίση, για αστοχίες στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με τον Τραμπ στην προεδρία και την αποτυχία να επιβάλει η ΕΕ κυρώσεις
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ