Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει τη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, δίνει χρόνο στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων

Πηγή: Eurokinissi

Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει μπει στην περίοδο της καλοκαιρινής χαλάρωσης και η Βουλή έχει κλείσει για τη θερινή περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την υψηλών τόνων αντιπολίτευσή του προς την κυβέρνηση, πιστός στη στρατηγική της έντασης και έτσι της αύξησης της συσπείρωσης που επιχειρεί στην εκλογική και κοινωνική του βάση.

Σκοπός της Κουμουνδούρου είναι να συνεχίσει το «σκληρό πρέσινγκ» στην κυβερνητική πολιτική σε όλους τους τομείς, αλλά και την ανάδειξη του όποιου ρόλου του Μεγάρου Μαξίμου στην περίφημη, πλέον, υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτή η σκληρή της επίθεση υποχρεώνει την κυβέρνηση σε αμυντική στάση, που με τη σειρά της εκλαμβάνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως ύποπτο σημάδι.

Πίσω από αυτό είναι η μάχη που έχει αποφασίσει να δώσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο αξιακό πεδίο, δείχνοντας ότι η παράταξη της οποίας ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτή που παραβαίνει θεσμικές και ηθικές υποχρεώσεις μιας ευνομούμενης Πολιτείας, παράλληλα με την κυβερνητική πολιτική της που ευνοεί τους λίγους και έχοντες, σε βάρος των πολλών που βρίσκονται σε δυσκολίες. Και τις επόμενες ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να επενδύει στην υπόθεση της παρακολούθησης τηλεφώνων -δίπλα σε αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη βάζει και άλλες που αφορούν σε δημοσιογράφους, άλλους πολιτικούς κ.λπ., φροντίζοντας να προβάλλει τα συμπεράσματά της, ελλείψει στοιχείων που να «δένουν» τις υποθέσεις.

Πέφτουν οι τόνοι στην εκλογική προετοιμασία

Παράλληλα, όμως, ρίχνει τους τόνους στην εκλογική προετοιμασία -χωρίς να σβήνει τελείως την κατάρτιση ψηφοδελτίων και την εγκαθίδρυση στενών δεσμών με τα νέα τοπικά και περιφερειακά κομματικά όργανα- καθώς εκτιμά ότι η διατήρηση υψηλών ρυθμών για τους επόμενους μήνες θα δημιουργήσει αδικαιολόγητη κόπωση στον κομματικό μηχανισμό, που «την ώρα της κρίσεως» ίσως εμφανίσει σημεία εξάντλησης. Από την άλλη, η Κουμουνδούρου κατανοεί ότι η εκλογολογία για το φθινόπωρο, των προηγούμενων μηνών, δεν προέκυψε «αυθόρμητα», αλλά ήταν μεθοδευμένη κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου, κάτι που δεν αποκλείεται να επανέλθει μετά τα τέλη Αυγούστου.

Σε αυτό το μοτίβο, οι εκλογικές επιτροπές ανά περιφέρεια και η ομάδα που χειρίζεται το λεπτό ζήτημα των ψηφοδελτίων υπό τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου, έχουν τώρα κάπως μεγαλύτερη άνεση να κινηθούν στις τοπικές κοινωνίες, να πείσουν προβεβλημένα στελέχη ανά περιοχή που κινούνται στον ευρύ κεντροαριστερό χώρο ώστε αυτά να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας όσο περισσότερο γίνεται τον επίμαχο πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς, δηλαδή την κεντρική παράμετρο που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογική νίκη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υποχρεωτική «σύμπραξη» με ΠΑΣΟΚ

Ωστόσο, σε μερικά ζητήματα όπως αυτό της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνεται να συμπράττει με τον ΠΑΣΟΚ στην κριτική τους προς την κυβέρνηση, παρά το ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης διεκδικούν το καθένα για λογαριασμό του την κοινωνική βάση της Κεντροαριστεράς.

Και μάλιστα εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ -λόγω του ότι ο πρόεδρός του είναι το κεντρικό πρόσωπο- έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντικυβερνητική εκστρατεία. Κι αυτό το ανέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο μείζων πολιτικός στόχος, που είναι η πολιτική φθορά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ιδιαίτερα στον αξιακό τομέα. Πάντως στην Κουμουνδούρου δεν έχουν αυταπάτες: Γνωρίζουν καλά ότι η τελική μάχη για τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους θα γίνει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και συνεπώς οι παράλληλες κινήσεις είναι πρόσκαιρες και συγκυριακές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ