Νέα
  • ΓΔ: 1381.42 +0.03%
  • Τζίρος: 35,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα κάνει ταμείο μετά το διήμερο της Πράγας - Τα "κέρδη" που βλέπει το Μαξίμου από τις εντάσεις με τον Ερντογάν

Μητσοτάκης Πράγα
Πηγή: Eurokinissi

Εξαιρετικά ικανοποιημένο εμφανίζεται το Μέγαρο Μαξίμου από τα όσα έγιναν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, όσον αφορά στη διαρκή και κλιμακούμενη ελληνοτουρκική ένταση.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι η χώρα μας βγαίνει πολλαπλώς κερδισμένη από αυτή την περίεργη αντιπαράθεση Μητσοτάκη- Ερντογάν, που εξελίχθηκε μέσα στο διήμερο χωρίς οι δυο ηγέτες να έλθουν ούτε μια στιγμή πρόσωπο με πρόσωπο.

Πρώτος σύμμαχος της Ελλάδας η ατζέντα

Πρώτος σύμμαχος της Ελλάδας την πρώτη μέρα, οπότε συνεδρίασε για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, δηλαδή οι 27 της Ευρωπαϊκής ένωσης και οι άλλοι 17 Ευρωπαίοι που όμως δεν ανήκουν στην ΕΕ, ήταν η… ατζέντα.

Οι 44 ηγέτες όλων των κρατών της Ευρώπης βρέθηκαν στην Πράγα με σκοπό να βρουν έναν τρόπο συνεννόησης και γεωπολιτικής συνύπαρξης ολόκληρης της ηπείρου, μακριά από παθογένειες που την ταλαιπώρησαν στο παρελθόν, όπως το Brexit ή ο διάλογος εντός της ΕΕ για το αν είναι σωστό να προηγηθεί η διεύρυνση ή η εμβάθυνση της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας.

Σε μια συγκέντρωση με σκοπό την εξεύρεση λύσεων, πρόβλημα θα είχε εξ ορισμού εκείνος που δημιουργεί προβλήματα. Εάν, λοιπόν, η μια από τις δυο χώρες (Ελλάδα ή Τουρκία) έπειθε τους συνομιλητές της ότι δεν είναι αυτή που δημιουργεί εντάσεις, αποσταθεροποίηση και συνθήκες μιας ακόμα «πληγής» στο σώμα της Ευρώπης, αλλά η απέναντι, θα είχε κερδίσει.

Αυτό το κατάλαβε εγκαίρως ο Ερντογάν και γι αυτό φρόντισε στο δείπνο το βράδυ της Πέμπτης να μιλήσει τελευταίος, ώστε να μην έχει κανείς τη δυνατότητα να διατυπώσει αντίλογο. Εκεί ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να επιρρίψει στη χώρα μας όλες τις ευθύνες για τη δημιουργία συνθηκών αποσταθεροποίησης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Υπολόγισε, όμως, χωρίς τον… ξενοδόχο, αφού αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια επίδειξη διεθνούς κύρους κι αποδοχής, έλαβε τον λόγο εκτός προγράμματος αλλά με τη συμφωνία σχεδόν όλων των παρισταμένων κι απάντησε ευθέως στον Ερντογάν, καλώντας τη σημερινή ηγεσία της Τουρκία να πάψει να αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και να απειλεί την Ελλάδα με casus belli. Η ήττα ήταν βαριά για τον Ερντογάν, γι αυτό μόλις επέστρεψε στην Τουρκία, με δηλώσεις του εστίασε όχι στην ουσία, αλλά στο ότι δεν είχε καταλάβει με ποια διαδικασία του απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Υπέρ της Ελλάδας ο Μακρόν

Ο δεύτερος παράγοντας που συνηγόρησε υπέρ της Ελλάδος ήταν ο Γάλλος πρόεδρος. Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα αποτελεί σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν και η πραγματοποίηση της πρώτης Συνόδου έκανε τον ηγέτη της Γαλλίας de facto πρωταγωνιστή.

Ο Μακρόν δεν κρύβει τις προνομιακές, θερμές προσωπικές και πολιτικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έχει στραφεί πολλές φορές εναντίον της αποσταθεροποιητικής πολιτικής Ερντογάν, προκαλώντας με τη σειρά του την οργή και τις οξείες προσωπικές κατηγορίες του Τούρκου προέδρου εναντίον του.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Τρίτον, καθοριστική ήταν η αδυναμία Ερντογάν να εξηγήσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με άλλους ηγέτες ή σε «πηγαδάκια» στο περιθώριο της Συνόδου, γιατί επανενεργοποιεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς υπάρχει καθαρή η εικόνα της αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ανατολίτικου τύπου ισχυρισμοί του Τούρκου προέδρου, ότι θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης αντιμετωπίστηκαν με θυμηδία από τους συνομιλητές του.

Οι περισσότεροι πείστηκαν ότι σωστά είχαν συμπεράνει πως σκοπός της Τουρκίας είναι να εκβιάσει τη Δύση και ειδικότερα τις Ηνωμένες Πολιτείες με σειρά αποσταθεροποιητικών κινήσεων και πρωτοβουλιών σε βάρος της Ελλάδας, προκειμένου να αποκομίσει όσα η Ουάσιγκτον της έχει στερήσει τον τελευταίο καιρό, λόγω της προνομιακής σχέσης που η Άγκυρα έχει αναπτύξει με τη Μόσχα.

Ειδικά για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ηγέτες- κλειδιά για τη συμπεριφορά της Ευρώπης, εξέφραζαν τη βαθιά ανησυχία τους για το ότι η Τουρκία και πάλι αναμοχλεύει τα εσωτερικά πάθη στη Λιβύη, αποσταθεροποιεί και πάλι τη χώρα καθώς η κίνησή της έφερε στην επιφάνεια τη σκληρή σύγκρουση του πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά με τον πρόεδρο της Βουλής Σάλεχ, σε μια περίοδο που η Ευρώπη έχει ανάγκη από σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Ο Μητσοτάκης ήταν παρών και τη δεύτερη ημέρα

Τέλος, υπήρξες και ένας τέταρτος παράγοντας που ευνόησε την Ελλάδα: Ότι στη διήμερη συνάντηση της Πράγας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν παρών και τις δυο μέρες, ως ηγέτης κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν μόνο την πρώτη μέρα, ως κράτος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας αλλά όχι της ΕΕ, η οποία συνεδρίασε την Παρασκευή.

Έτσι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να εξηγήσει στους Ευρωπαίους συναδέλφους του με άνεση και χωρίς αντιλόγους, τις ελληνικές θέσεις και την ταύτισή τους με το Διεθνές Δίκαιο, σε αντίθεση με τις παραβατικές αντιλήψεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ