Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ατζέντα του σημερινού ΚΥΣΕΑ στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας

Η σημερινή (12 μ.) τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς οι διαρκείς και κλιμακούμενες απειλές της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας οδηγούν τον πρωθυπουργό στην απόφαση να αναβαθμίσει το όργανο αυτό και να το καταστήσει κάτι σαν Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλαδή ένα κεντρικό κυβερνητικό όργανο που λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις για την ασφάλεια της χώρας μας.

Τι θα πει ο Δένδιας

Στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη το λόγο αναμένεται να λάβει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα ενημερώσει τα μέλη του οργάνου για τις αλλεπάλληλες διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, μετά την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει πρόσθετη πράξη με τη… μισή κυβέρνηση της Λιβύης για έρευνες κι αξιοποίηση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θα εξηγήσει με ποιον τρόπο η Αθήνα πίεσε τις καταστάσεις κι οδήγησε σε μια άκρως θετική εξέλιξη για τα ελληνικά δίκαια, δηλαδή τη ρητή καταδίκη της νέας τουρκικής πρόκλησης από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, ακόμα και τη Γερμανία που βλέπει ότι δεν μπορεί ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας να ανέχεται βουβή τέτοιες αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ελλάδας

Παράλληλα, Μητσοτάκης και Δένδιας θα ενημερώσουν για το ότι η Ελλάδα προτίθεται να φέρει το ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να δρομολογηθεί η ενεργοποίηση του πακέτου κυρώσεων το οποίο έχει αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία κρατά ανοικτό το παράθυρο του διαλόγου και της αποκλιμάκωσης παρά τις εμπρηστικές «κορώνες» των Τούρκων, δεν είναι να υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να λειτουργήσει τιμωρητικά για την Τουρκία, αλλά αντίθετα να λειτουργήσει ως μοχλός αποτροπής νέων αποσταθεροποιητικών κινήσεων εκ μέρους του καθεστώτος Ερντογάν.

Ακολούθως τα μέλη του ΚΥΣΕΑ θα ενημερωθούν για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει το πλέον προκλητικό σενάριο της διενέργειας ερευνών ή και γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, παρά το ότι εκτιμάται ότι αυτή η επιλογή συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, ακριβώς λόγω της μεγάλης διεθνούς κατακραυγής από τα κέντρα εξουσίας όλης της Δύσης.

Ο ρόλος της Αιγύπτου

Στην ενημέρωση θα γίνει ξεχωριστή μνεία για την ενεργό συμμετοχή της Αιγύπτου στη διασφάλιση της διεθνούς τάξης και σταθερότητας στην περιοχή, καθώς έχει προηγηθεί σειρά επαφών μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Αιγύπτιου ομολόγου του, Σαμέχ Σούκρι, είτε τηλεφωνικά είτε με την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ την περασμένη Κυριακή στο Κάιρο.

Η απολύτως νόμιμη και ευρισκόμενη σε ισχύ συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών οδηγεί τα πολεμικά ναυτικά των δύο κρατών στο να είναι παρόντα στην περιοχή που η Τουρκία ίσως θελήσει να πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις.

Η συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου

Εξαιρετικά ισχυρό στήριγμα στις ελληνικές θέσεις, που είναι και επιταγές του Διεθνούς Δικαίου, δίνει και η προχθεσινή συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτηση των δικών τους θαλασσίων ζωνών, κάτι που θα αναδειχθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπως επίσης θα αναδειχθούν και οι θετικές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας σε αυτή τη συμφωνία. Τον τόνο έδωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Παρόμοιες συμφωνίες μεταξύ κρατών με βεβαρημένο παρελθόν διαφωνιών και συγκρούσεων θα πρέπει να γίνονται «εργαλείο συνεργασίας και ασφάλειας και όχι διαμάχης», είπε ο Μπάιντεν, δείχνοντας καθαρά προς την Τουρκία. «Η ενέργεια, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να γίνει εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και όχι πεδίο διαμάχης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι αποφάσεις που θα λάβει το σημερινό ΚΥΣΕΑ θα ενισχύουν την εθνική στρατηγική για ψύχραιμη αντιμετώπιση της Τουρκίας, για πλήρη απόρριψη των ακραίων δηλώσεων της πολιτικής της ηγεσίας, για μηδενική ανοχή σε πράξεις που προσβάλλουν έστω και κατ’ ελάχιστο την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ θα αποτελέσουν σήμα ενδυνάμωσης των διεθνών συμμαχιών της χώρας μας που κρατούν απομονωμένη την Τουρκία και συνεπώς εξαιρετικά αδύναμη στην αποσταθεροποιητική στρατηγική που έχει επιλέξει.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ