Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο αναγκαστικά νομιμόφρων Αντώνης Σαμαράς

Πηγή: Eurokinissi

Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη χθες το βράδυ, κατά την παρουσίαση του Ιδρύματος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Παρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρακολούθησε μειδιώντας την ομιλία του πρώην προέδρου της ΝΔ, παρών κι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καθώς και οι πρώην πρωθυπουργοί Παναγιώτης Πικραμμένος και Λουκάς Παπαδήμος, παρόντα σχεδόν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και η κομματική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Όλες οι «φυλές του Ισραήλ» ήταν εκεί, πράγμα που εξαρχής καθιστούσε σαφές ότι δεν περιμέναμε ομιλία διαφοροποίησης, παραπόνων, αιχμών και αντιρρήσεων, αλλά μια ομιλία που θα στήριζε τη Νέα Δημοκρατία, μόλις λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του 2023.

Ο ομιλητής δήλωσε «μάχιμος πολιτικός» και -αφού περιέγραψε τους στόχους του ιδρύματος- έκανε μερικές γενικές αναφορές στη μάχη των ιδεών, άσκησε κριτική στην αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δράσει από κοινού στο ενεργειακό πρόβλημα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία. Σε μια εντυπωσιακή κίνηση στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτήρισε πολύ σωστές τις αποφάσεις για αγορά των μαχητικών Rafale και των φρεγατών Belharra, τις οποίες πιστώνεται ο πρωθυπουργός, όπως είπε.

Πλήρης ήταν η στήριξη Σαμαρά στον Μητσοτάκη και ως προς την πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, τις αποφάσεις του Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς και για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και για την Συμφωνία των Πρεσπών. 

Στο κύριο μέρος της ομιλίας του, συνεπώς, ο Α. Σαμαράς απέφυγε να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, αντίθετα μάλιστα σε πολλά σημεία της ομιλίας του αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ιστορία εκδικείται, με τον δικό της τρόπο…

Υποκλοπές

Η μοναδική στιγμή που ίσως η κριτική Σαμαρά θα μπορούσε να εκληφθεί ως στρεφόμενη κατά της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ ήταν η αναφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Αλλά κι εκεί, ο πρώην αρχηγός της ΝΔ απλώς «αντέγραψε» τις αναφορές του Κώστα Καραμανλή που είχε κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο στα Ανώγεια, στο πολιτικό μνημόσυνο του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ακριβώς τις ίδιες λέξεις, ακριβώς τις ίδιες φράσεις, ακριβώς το ίδιο σκεπτικό του Κώστα Καραμανλή παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς, δείχνοντας ότι ο ίδιος δεν προτίθεται -δεν μπορεί εκ των πραγμάτων, λένε πολλά πολιτικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη- να καταγράψει μια δική του, διακριτή πολιτική στάση, διαφορετική από εκείνη του αρχηγού της ΝΔ και πρωθυπουργού της χώρας.

«Φαντάζεσαι τον Σαμαρά να διαφοροποιείται από την επίσημη Νέα Δημοκρατία, λίγους μήνες πριν τις εκλογές; Θα ξυπνούσε οδυνηρές μνήμες του 1993 που τον οδήγησαν εκτός του κόμματος και στη δημιουργία του θνησιγενούς κομματίδιου της Πολιτικής Άνοιξης» λέει στην «Η» συνεργάτης κορυφαίου υπουργού που χθες επέλεξε να απουσιάσει από την εκδήλωση, και προσθέτει: «Μετά την περίοδο της οργής για την μη αξιοποίησή του από τον Κυριάκο (Μητσοτάκη) αφού ο πρόεδρος δεν τον έκανε ούτε Επίτροπο, προτιμώντας τον Μαργαρίτη Σχοινά, ούτε πρόεδρο της Δημοκρατίας, προτιμώντας την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Σαμαράς κατάλαβε ότι είναι αναγκασμένος να υποταχθεί στις επιλογές Μητσοτάκη και να σταματήσει τη γκρίνια, αν θέλει να έχει ανοικτό ένα μικρό παράθυρο αξιοποίησής του στο μέλλον. Κι αυτό, όμως, είναι πολύ δύσκολο».

Τούτων δοθέντων, φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία πορεύεται προς τις επόμενες εκλογές χωρίς εσωκομματικά προβλήματα, από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, τουλάχιστον…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ