Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εξοπλιστικά: Του χρόνου και... βλέπουμε για κορβέτες και πυραύλους

Τα δύσκολα δημοσιονομικά που έχει η κυβέρνηση μπροστά της με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να παραμένουν στα ύψη και τα κάθε είδους επιδόματα να διαδέχονται αναγκαστικά για την κοινωνική στήριξη το ένα το άλλο, φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες ότι την ανάγκασαν  να κάνει «κράτει» στον εξοπλιστικό προγραμματισμό.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τρίτη το πρωί παρά το γεγονός ότι την ανέμεναν όλοι με αγωνία για δύο μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα αυτό των κορβετών αλλά των ισραηλινών πυραύλων «Spike N’ LOS» όχι απλά δε έβγαλε λευκό καπνό αλλά παίρνουν αναβολή για τις αρχές του 2023.

Ετσι το μόνο που έγινε γνωστό από το ΚΥΣΕΑ σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ήταν ότι η θητεία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κων. Φλώρου πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ανανεωθεί για ένα ακόμα χρόνο. Οι προγραμματισμένες κρίσεις των Αρχηγών των Επιτελείων θα γίνουν στα μέσα Ιανουρίου.

Οι κορβέτες

Η ναυμαχία των κορβετών η οποία το προηγούμενο διάστημα κορυφώθηκε με τους δύο ναυτικούς κολοσσούς Naval Group και Fincantieri να τα δίνουν όλα προκειμένου να κερδίσουν το πρόγραμμα, παίρνει παράταση.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι λίγα 24ωρα πριν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα ανακοινωθεί η επιλογή των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Να θυμίσουμε επίσης ότι το πρόγραμμα των κορβετών ξεπάγωσε το περασμένο Οκτώβριο με εντολή της κυβέρνησης και έτρεξαν ξανά τις διαδικασίες.

Ωστόσο η έκθεση από το Γραφείο Προϋπολογισμού για το γ’ τρίμηνο χτύπησε καμπανάκι για την ελληνική οικονομία καθώς όπως σημειώνει μπαίνει σε φάση «ομαλής προσγείωσης», με σημαντική επιβράδυνση να αναμένεται τους επόμενους μήνες, γεγονός που η κυβέρνηση προφανώς και θα έλαβε πάρα πολύ σοβαρά.

Πηγή NAVAL Group

►Διαβάστε και: Κορβέτες: Κορυφώνεται η ναυμαχία των κολοσσών – Πόλεμος Γάλλων-Ιταλών μέχρι τέλους

Τα κόστη

Όπως έχει αναφέρει ξανά η «Η» το ποσό που έχει υπολογιστεί από την κυβέρνηση για τα πλοία του ΠΝ μετά τις φρεγάτες δεν μπορεί να ξεπερνάει το πολύ τα 2,5 δισ. ευρώ. Από αυτά ήδη περίπου 500 εκατ. θα πάνε για αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ η οποία σύμφωνα με πηγές, έχει κλείσει στην γερμανική κοινοπραξία TKMS-Thales Netherlands όπως ήταν και αναμενόμενο.

Όπως γίνεται αντιληπτό η κυβέρνηση θα τα μετρήσει όλα πολύ προσεχτικά πριν προχωρήσει και σίγουρα οι δύο εταιρείες θα πιεστούν να καταθέσουν ακόμα καλύτερες προσφορές. Να σημειωθεί ακόμα ότι είναι ανοιχτό και το θέμα της τέταρτης φρεγάτας FDI που υπάρχει η option αγοράς μέχρι το καλοκαίρι και κλειδωμένη τιμή στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σίγουρα το επόμενο διάστημα θα υπάρχει και περισσότερος χρόνος για πολιτικές και διπλωματικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης τόσο με τους Γάλλους αλλά κυρίως με τους Ιταλούς και τη νέα κυβέρνηση.

►Διαβάστε και: Naval Group: Αυτές είναι οι 23 συμβάσεις που υπέγραψε με 10 ελληνικές εταιρείες για τις φρεγάτες

Οι ισραηλινοί πύραυλοι

Παρά το γεγονός ότι στις 8 Δεκεμβρίου έγινε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για το εξοπλιστικό πρόγραμμα απόκτησης των πυραύλων «Spike N’ LOS» από την ισραηλινή Rafael με κόστος περίπου 330 εκατ. ευρώ, τελικά το ΚΥΣΕΑ δεν προχώρησε σε τελική έγκριση.

Το πρόγραμμα που έχει ένα χρόνο τώρα που συζητείται φαίνεται ότι αντιμετωπίζει πολλά «τεχνικά» προβλήματα που δημιουργούν «εμπόδια» με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να παραμένει επιφυλακτική. Γεγονός που δημιουργεί εκνευρισμό στους Ισραηλινούς που έχουν διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι μπορεί να χάσουν τη σειρά τους με τους Φινλανδούς να είναι έτοιμοι να τους πάρουν.

►Διαβάστε και: Ισραηλινοί και Γάλλοι πολιορκούν την Intracom Defense (IDE) – Ποιος βρίσκεται πιο κοντά

Η IDE πωλείται

Την ώρα πάντως που οι φορείς της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας δίνουν μάχη ώστε οι ελληνικές εταιρείες να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στα εξοπλιστικά προγράμματα η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση του κλάδου η Intracom Defence IDE) ανακοινώθηκε επίσημα από τον ιδιοκτήτη Σωκράτη Κόκκαλη ότι πωλείται.

Σε  ομιλία του στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Intracom Holdings, τόνισε ότι «η κυβερνητική πολιτική δεν βοηθά και γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορεί παρά να υπάρχουν συζητήσεις για πώληση της IDE, μιας σύγχρονης και πρωτοπόρας αμυντικής βιομηχανίας. Αυτή τη στιγμή ωστόσο οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν καταλήξει σε ανακοινώσιμο αποτέλεσμα».

Οι Ισραηλινοί και Γάλλοι μνηστήρες

Ηδη από τις 8 Δεκεμβρίου στην «Η» είχαμε μεταφέρει  πληροφορίες ότι η μεγάλη κρατική ισραηλινή αμυντική εταιρεία IAI (Israel Aerospace Industries) βρίσκεται πλέον μισό βήμα πριν την απόκτησή της με προχωρημένες συζητήσεις όσον αφορά το τίμημα της εξαγοράς.

Οι ισραηλινοί αναφέραμε ότι επιδιώκουν μέσω της Ελλάδας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποκτήσουν ευρωπαϊκό και ταυτόχρονα Νατοϊκό βήμα να αναπτυχθούν και να καλύψουν τις μεγάλες εξοπλιστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Βέβαια εδώ μπαίνει ένα ζήτημα καθώς η IDE είναι από τις ελληνικές εταιρείες που έχουν μπει στα περισσότερα προγράμματα του ταμείου ευρωπαϊκής άμυνας εάν αλλάξει ιδιοκτησιακό και βρεθεί στα χέρια εταιρείας εκτός ΕΕ, θα βρεθεί αυτόματα και εκτός προγραμμάτων.

Βέβαια όπως αναφέραμε οι Ισραηλινοί έχουν αντίπαλο την γαλλική ΜBDA, μια από τις κορυφαίες εταιρεία όπλων της Ευρώπης η οποία μαζί με την Thales επιμένουν στην απόκτησή της IDE. Οι δύο γαλλικές εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν και στην παραγωγή των ελληνικών φρεγατών  καθώς έχουν δηλωμένη απόφαση να στήσουν γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα.

Ελληνας επιχειρηματίας έτοιμος για εξαγορά

Κύκλοι της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι το κόστος εξαγοράς της IDE θα κυμανθεί λογικά στα 60 με 70 εκατομμύρια ευρώ.

Να αναφέρουμε τέλος ότι το τελευταίο διάστημα κινείται και γνωστός Έλληνας μεγάλος επιχειρηματίας να εισχωρήσει στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία μέσω εξαγοράς καθώς βλέπει προφανώς να ανοίγονται ευκαιρίες ανάπτυξης. Το επόμενο διάστημα όπως φαίνεται οι εξελίξεις θα τρέξουν σε όλα τα επίπεδα.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ