Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μητσοτάκης: Οι στόχοι της επόμενης τετραετίας

Τους στόχους «της επόμενης τετραετίας» αναλύει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη του εβδομαδιαία κυριακάτικη ανάρτηση στο Facebook.

Αναφερόμενος στο Dentist Pass, τη δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα 660.000 παιδιών από 6 έως 12 ετών, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα μου πείτε τι δουλειά έχει το «Ελλάδα 2.0» με την υγιεινή των δοντιών των μικρών παιδιών; Έχει! Γιατί έχουμε εντάξει στο "Ελλάδα 2.0" το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας "Σπύρος Δοξιάδης", το πρώτο σοβαρό και οργανωμένο εγχείρημα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης στη χώρα μας. Αυτό που θέλουμε είναι να αλλάξουμε τη στάση της κοινωνίας απέναντι στην υγεία – να δώσουμε έμφαση, επιτέλους, στη σημασία της πρόληψης. Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι ένας κρίσιμος δείκτης φροντίδας των παιδιών μας και δεν πρέπει να την παραμελούμε. Ενώ η υιοθέτηση υγιεινών προτύπων και συμπεριφορών από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνει στα παιδιά τη σημασία της πρόληψης, και η πρόληψη οδηγεί σε καλύτερη υγεία. Το οποίο, μακροπρόθεσμα, οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων για το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι μία προσπάθεια δηλαδή με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία! Το Dentist Pass είναι κάτι που "δεν είπαμε (προεκλογικά), αλλά κάναμε"».

Αναφορικά με τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι «το είπαμε αλλά δεν το κάναμε πράξη», ωστόσο δεσμεύεται ότι αυτό θα συμβεί την επόμενη τετραετία: «Όπως εξήγησα και στους κατοίκους στον Κορυδαλλό κατά την επίσκεψή μου αυτή την εβδομάδα, το έργο της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού (πρόκειται για ένα έργο που είχα εξαγγείλει στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης) – δεν προχώρησε με τους ρυθμούς που θέλαμε και περιμέναμε. Και αυτή είναι η αλήθεια. Είναι ένα έργο που μας έχει παιδέψει πολύ. Όχι ότι δεν έχει γίνει πρόοδος: έχει βρεθεί ο χώρος και τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν. Έχει καθυστερήσει λοιπόν – δεν έχει γίνει ακόμα. Όμως είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα υλοποιήσουμε, τη δεύτερη τετραετία, αυτή τη δέσμευσή μας. Οι φυλακές θα φύγουν από τον Κορυδαλλό και η τοπική κοινωνία θέλει να αξιοποιηθεί για την ανέγερση φοιτητικής στέγης και κοινωνικής κατοικίας με το εργαλείο της κοινωνικής αντιπαροχής που ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο».

Αναφορικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τονίζει: «Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει από τις περιοχές όπου έχει ήδη ολοκληρωθεί η επιλογή και τοποθέτηση των Συμβούλων Εκπαίδευσης. Αυτοί οι Σύμβουλοι θα αρχίσουν την ατομική αξιολόγηση κατά προτεραιότητα από τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, καθώς αυτό αποτελεί και προϋπόθεση για την μονιμοποίησή τους.

Η θετική αξιολόγηση θα συμβάλλει στην αναγνώριση και επιβράβευση του έργου του εκπαιδευτικού, ο οποίος θα μπορεί να την αξιοποιήσει ως μοριοδοτούμενο κριτήριο για την επιλογή του σε θέση ευθύνης. Για όσους η αξιολόγηση δεν είναι ικανοποιητική, θα πρέπει να παρακολουθήσουν επιμόρφωση, βάσει υλικού που εκπονεί το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η αξιολόγηση λοιπόν δεν έχει σκοπό την «τιμωρία» κανενός – έχει στόχο να αναγνωρίσουμε και να επιβραβεύσουμε τους εκπαιδευτικούς μας που αξίζουν, να δώσουμε σε όλους το κίνητρο αλλά και τη βοήθεια ώστε να γίνουν καλύτεροι. Δημόσια Σχολεία χωρίς αξιολόγηση σπρώχνουν τα παιδιά μας στα φροντιστήρια και την ιδιωτική εκπαίδευση. Θέλω να τονίσω πως η αξιολόγηση εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, και αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το τοπίο στην εκπαίδευση και να αναβαθμίσει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι κάτι που οφείλαμε πρώτα και πάνω από όλα στα παιδιά μας».

Αναφερόμενος στη Βόρεια Εύβοια, έγραψε: «Τη Δευτέρα είχαμε την επίσημη παράδοση της μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού (masterplan) για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας που εκπόνησε η Επιτροπή Μπένου. Και θέλω για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τον Σταύρο Μπένο για την πολύ σπουδαία δουλειά που έκανε. Είναι ένα τολμηρό σχέδιο που εκπονήθηκε μέσα από τη διαβούλευση με τους κατοίκους των περιοχών που είχαν πληγεί τόσο βαθιά από τις πυρκαγιές του 2021. Ονομάζεται «Εύβοια Μετά» και περιλαμβάνει 71 έργα και δράσεις που προϋπολογίζονται στα 390 εκατ. ευρώ. Το πιο εμβληματικό από αυτά είναι ο νέος οδικός άξονας Ψαχνών- Στροφυλιάς, Στροφυλιάς-Ιστιαίας, ένα έργο υποδομής που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να σπάσει η απομόνωση της Β. Εύβοιας.

Από το σύνολο των έργων, τα 30 έχουν ήδη ξεκινήσει και τα υπόλοιπα θα ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους, έχοντας όλα εξασφαλισμένους πόρους. Συνολικά, μαζί με τις δράσεις ανακούφισης και τα έργα άμεσης αποκατάστασης που έφτασαν τα 300 εκ. ευρώ και έγιναν αμέσως μετά την πυρκαγιά, η επένδυση του κράτους για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας προσεγγίζει τα 700 εκ. ευρώ».

Οσον αφορά τους μισθούς στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης τετραετίας για τη Νέα Δημοκρατία: «Οι μισθοί και το διαθέσιμο εισόδημα εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας – όμως είμαστε στον σωστό δρόμο, και ξέρουμε πού θέλουμε να φτάσουμε. Την πρώτη τετραετία το στοίχημα ήταν χαμηλότεροι φόροι και επενδύσεις. Το στοίχημά μας για την επόμενη τετραετία – αν εμπιστευτούν οι πολίτες σε εμάς την ευθύνη της διακυβέρνησης – είναι καλύτερες δουλειές και καλύτεροι μισθοί, πρωτίστως για τα νέα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας. Έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για χτίσουμε μία Ελλάδα όπου οι νέοι θα έχουν πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής προόδου. Μία Ελλάδα που προοδεύει και θα δημιουργεί στους νέους μας συναισθήματα ελπίδας και αισιοδοξίας. Τους το χρωστάμε άλλωστε».

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ