Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκλογές 2023: Πώς κλείδωσε η υποψηφιότητα Καραμανλή - Τι βάρυνε στην επιλογή Μητσοτάκη

Πηγή: Eurokinissi

Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Σερρών θα βρίσκεται ο πρώην υπουργός Μεταφορών και υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνών κόμμα.

Ο παραιτηθείς υπουργός, μετά την τραγωδία των Τεμπών, βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης η οποία αξίωνε τον αποκλεισμό του από τα γαλάζια ψηφοδέλτια, λόγω των πολιτικών ευθυνών που και ο ίδιος είχε αναλάβει για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαρχής ήταν να αφήσει την πρωτοβουλία της τελικής απόφασης στον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή.

Κι αυτό για πολλούς λόγους:

  • Πρώτον, διότι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης έγινε με την παραίτησή του από υπουργός.
  • Δεύτερον, διότι όσοι εγκαλούν τη Νέα Δημοκρατία για το ότι δεν το αποκλείει από τα ψηφοδέλτια, οι ίδιοι δεν απέκλεισαν κανέναν από τα δικά τους ψηφοδέλτια, ακόμα κι αν -όπως ο Νίκος Παππάς- έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για παράβαση καθήκοντος.
  • Τρίτον, διότι κάθε άλλο παρά κατάλληλη είναι η περίοδος για να ανοίγουν νέα, αχρείαστα μέτωπα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με τους «καραμανλικούς» έστω κι αν η πλειοψηφία τους είναι κατ’ όνομα, μόνον, προσκείμενοι στην οικογένεια Καραμανλή, ενώ στην πράξη δεν εφαρμόζουν τον αξιακό κώδικα που πρώτος ο ιδρυτής του κόμματος είχε επιβάλει.
  • Τέταρτον, διότι μια τέτοια κίνηση «υπερευαισθησίας» θα έδινε έδαφος στην αντιπολίτευση για να προβάλει κι άλλες, παράλογες αξιώσεις για αποκλεισμούς από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

Τι εκτιμούν πηγές της ΝΔ

Με αυτά ως δεδομένα, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας άφηνε να εννοηθεί πως μόνο εάν ο ίδιος ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών επέλεγε την αποχή από τις εκλογές, μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο των Σερρών. Πηγές της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι ίσως για κάποιο διάστημα ο κ. Καραμανλής αμφιταλαντεύτηκε, ωστόσο, είναι σαφές ότι σήμερα η πρόθεση τόσο του ιδίου όσο και της ηγεσίας του κόμματος είναι να είναι κανονικά υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

►Διαβάστε και: Εκλογές 2023: Κατεβαίνει τελικά στις Σέρρες ο Κώστας Αχ. Καραμανλής - Πώς κλείδωσε η υποψηφιότητά του

Οι ίδιες πηγές του ηγετικού κύκλου της Νέας Δημοκρατίας βεβαιώνουν ότι ο λόγος που ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να δώσει το παρών στην εκλογική μάχη του Μαΐου, είναι αυτός που είπε και δημόσια: Οτι, δηλαδή, μετά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης με την παραίτησή του από τα υπουργικά καθήκοντα, είναι οι πολίτες της εκλογικής του περιφέρειας που θα αποφασίσουν εάν πρέπει να αποχωρήσει και από την πολιτική.

Οι πηγές αυτές απορρίπτουν κατηγορηματικά τις φήμες ότι επικράτησαν απόψεις του τύπου «δεν μπορεί να υπάρχει Βουλή χωρίς Καραμανλή», τις οποίες θεωρούν ξένες προς την ιδιοσυγκρασία του πρώην υπουργού. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ