Νέα
  • ΓΔ: 1419.24 +0.87%
  • Τζίρος: 71,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Οι μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη για να περάσει η ελληνική κρίση στην ιστορία

Με «βήμα γοργό» προχωρά τις μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςστην αρχή της δεύτερης θητείας του, αξιοποιώντας την επιβλητική πλειοψηφία που διαθέτει για να αφήσει στην ιστορία τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρει το Bloomberg, έπειτα από τη συνέντευξή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σε ένα σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές, ο 55χρονος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή των 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τα επόμενα δύο χρόνια των διμερών δανείων διάσωσης από τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς παρουσίασε τα σχέδιά του για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας έως το τέλος του έτους. Το να μην είναι πια η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που αξιολογείται με «junk», θα αποτελέσει μία συμβολική στιγμή για την Ελλάδα, 13 χρόνια αφότου τα πρώτα κύματα της κρίσης χρέους την είδαν να υποβαθμίζεται, σημειώνει το αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο. 

►Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους από το πρώτο μνηνόνιο

Τα σχέδια για τη νέα τετραετία

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μια σειρά από σχέδια και στόχους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια που αποσκοπούν στην εδραίωση της θέσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από χρόνια οικονομικής δυσπραγίας. Δεσμεύτηκε να φέρει τα εισοδήματα των Ελλήνων σημαντικά πιο κοντά στους Ευρωπαίους ομολόγους τους και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης του χρέους, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα αυξήσει τις εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ από 50%.

«Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», δήλωσε ο Μητσοτάκης. «Αυτό δεν αφορά μόνο τη διαχείριση. Δεν πρόκειται μόνο για, να παίξουμε άμυνα. Πρόκειται πραγματικά για την αλλαγή της χώρας».

Ο Μητσοτάκης κέρδισε μια ηχηρή πλειοψηφία τον περασμένο μήνα για άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, δίνοντας στη συντηρητική κυβέρνησή του την εντολή να εφαρμόσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές που είχε διαφημίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσει το χρέος της Ελλάδας ύψους 356 δισεκατομμυρίων ευρώ, το υψηλότερο σε σχέση με την παραγωγή στην ευρωζώνη. «Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε.

Μειωμένο κόστος δανεισμού

Τόσο η Moody's Investors Service όσο και η Scope Ratings δήλωσαν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη αποτελεί πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα.

Οι επενδυτές έχουν ήδη συσσωρευτεί στα ελληνικά ομόλογα φέτος με την προσδοκία ότι το έθνος θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας τα ως τα κράτη με τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό έχει μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, σε τέτοιο βαθμό που πληρώνει τώρα λιγότερο από την Ιταλία, η οποία έχει καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση..

«Τα ομόλογά μας διαπραγματεύονται ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τη διαχείριση της οικονομίας κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας επανεκλογής του, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να έχει ανακάμψει περίπου στο επίπεδο που βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της στο 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αυξηθεί περισσότερο από 39% φέτος.

Αναφερόμενος στα σχέδιά του για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αρχική δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στις αρχές του 2024, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Το σχέδιο είναι να προχωρήσει σε μια προσφορά για ένα ποσοστό 30% του αεροδρομίου, με τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας να είναι έτοιμος να αγοράσει το 10% των μετοχών αυτών.

«Επιδιώκουμε επίσης να εκποιήσουμε τις συμμετοχές μας στις τράπεζες», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την εκποίηση από τους Έλληνες δανειστές.

Το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 40% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς ΑΕ, το 9% της Alpha Bank ΑΕ και το 1,4% της Eurobank Ergasias Services and Holdings ΑΕ. Η Eurobank δήλωσε ότι θα εξαγοράσει τη συμμετοχή του Ταμείου στον δανειστή και ότι έχει ήδη λάβει την επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την υποβολή του σχετικού αιτήματος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ