Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τέλος οι μεγάλες προσδοκίες για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Πηγή: AP

Χωρίς υψηλές προσδοκίες, όπως είχε αρχικά διαφανεί, προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αθήνα. Οι αλλεπάλληλες μεταπτώσεις στην εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας, που από την αναγκαστική «επίθεση φιλίας» προς τη Δύση λόγω των οξύτατων οικονομικών της προβλημάτων, στράφηκε και πάλι σε αντιδυτικές θέσεις μετά το ξέσπασμα της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή. Στα λόγια, βέβαια, ο Ερντογάν είναι γαλαντόμος: Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι ελπίζει σε μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ αμέσως μετά επετέθη στις ΗΠΑ λέγοντας ότι υποδαυλίζουν τη διμερή ένταση.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: «Θα πάμε στην Αθήνα με προσέγγιση win-win» - Τι είπε για τα F-16

Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη με άλλη διατύπωση της παλαιότερης θέσης της Άγκυρας για διμερή διάλογο με την Αθήνα χωρίς παρεμβολές άλλων, δηλαδή μια προσπάθεια της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας να μην αξιοποιηθεί στα ελληνοτουρκικά το ευρύ πλέγμα συμμαχιών που έχει υφάνει με σχεδιασμό, υπομονή και χωρίς θριαμβολογίες η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, στην ίδια συζήτηση, είπε ότι «όταν κάποιος φωνάζει στην Τουρκία, ακούγεται στην Κω» θέλοντας να δείξει πόσο κοντά στα τουρκικά παράλια βρίσκονται αρκετά ελληνικά νησιά. Επίσης προ ημερών, σε άλλη μια διατύπωση περί καλών σχέσεων με την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε τη φράση «μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα», δηλαδή το Αιγαίο, κάτι που ούτε από το Διεθνές Δίκαιο προκύπτει, ούτε από πουθενά.

«Τραβάτε με κι ας κλαίω»

Τίποτα από αυτά δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την Αθήνα. Ούτε ότι, ενώ αρχικά ο σχεδιασμός ήταν η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας να γίνει στη Θεσσαλονίκη και να διαρκέσει κάποιες μέρες, τελικά θα γίνει στην Αθήνα με τον Τούρκο πρόεδρο να έρχεται το πρωί και να αναχωρεί αυθημερόν, το απόγευμα της Πέμπτης. Είναι προφανές ότι πρόκειται από την πλευρά της Άγκυρας για μια προσέγγιση «τραβάτε με κι ας κλαίω», με δεδομένο ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία κλπ) έχουν κάνει σαφές στην Άγκυρα και προσωπικά στον Ταγίπ Ερντογάν ότι τυχόν αναθέρμανση των σχέσεων Δύσης- Τουρκίας, περνά απαραιτήτως μέσα από την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το καλοκαίρι ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποδεχθεί -όχι με μεγάλη ευχαρίστηση- αυτή την προοπτική, αφού η στήριξη της Δύσης στην ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία θεωρείται ζωτικής σημασίας, ωστόσο το νέο πέρασμα της Τουρκίας στην αντιδυτική πλευρά και η άνευ όρων υποστήριξη της Άγκυρας προς τη Χαμάς, άλλαξαν και πάλι τα δεδομένα.

Στο μεταξύ, όμως, έχει σφυρηλατηθεί η προσέγγιση των δυο χωρών, είτε με τον σταθερό δίαυλο επικοινωνίας των δυο υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, είτε με την εξέλιξη των τριών μετώπων συνεργασίας, του πολιτικού διαλόγου στον οποίο η χώρα μας εκπροσωπείται από την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, της θετικής ατζέντας που αφορά.

Σε σύσφιξη των εμπορικών και οικονομικών δεσμών των δυο χωρών, με πρωταγωνιστή από πλευράς Ελλάδας τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με επικεφαλής τον ΓΓ του υπουργείου, Θ. Λαλάκο. Το μεγάλο στοίχημα, δηλαδή η παραπομπή της μοναδικής διαφοράς που αναγνωρίζουν Ελλάδα και Τουρκίας, δηλαδή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δεν έχει εγκαταλειφθεί, ωστόσο οι πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες στην Αθήνα συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η Αθήνα αναμένει από τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία, να συνεχιστεί η προσπάθεια αποφυγής των εντάσεων -αν και το τελευταίο διάστημα ξανάρχισαν οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά- και οι πολλές και ουσιαστικές διαφορές των δυο χωρών να μην μετατρέπονται σε διαρκείς κρίσεις στις σχέσεις Αθήνας Άγκυρας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ