Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Και το όνομα αυτού «Νέα Αριστερά» - Τι είπε ο Αλέξης Χαρίτσης για τον ΣΥΡΙΖΑ και τι δεν είπε για τον Τσίπρα

«Θέλουμε κάτι νέο: Μια νέα, ευρωπαϊκή Αριστερά, σύγχρονη, ανοιχτόμυαλη, για μια κοινωνία ισότητας και ειρήνης». Με αυτά τα λόγια «σύστησε» το νέο πολιτικό φορέα χθες το απόγευμα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης, στην ιδρυτική εκδήλωση της «Νέας Αριστεράς» όπως θα λέγεται από σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα και σε λίγο καιρό το κόμμα που θα στηθεί για να την στηρίξει.

H ομιλία Χαρίτση

Ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι στην εκδήλωση αυτή, γεννιέται κάτι ελπιδοφόρο για μια Αριστερά της εποχής μας. «Ξεκινάμε σήμερα, αλλά δεν συστηνόμαστε σήμερα. Γνωριζόμαστε αν και ξεκινήσαμε από διαφορετικές αφετηρίες». Στη συνέχεια ανέφερε τους κοινούς αγώνες που έδωσαν οι 11 βουλευτές που απαρτίζουν, πλέον, την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νέας Αριστεράς», όταν η Αριστερά βρέθηκε στην κυβέρνηση.

Ο κ. Χαρίτσης δήλωσε περήφανος για τα επιτεύγματα εκείνης της κυβέρνησες, τα οποία συνοπτικά απαρίθμησε: Κοινωνική πολιτική, καταπολέμηση ανισοτήτων, απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών. Συμφωνία των Πρεσπών κλπ. Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό ότι ο κεντρικός ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στον Αλέξη Τσίπρα, πρωθυπουργό εκείνων των κυβερνήσεων που πέτυχαν όσα ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Πάντως, πρόσθεσε, δεν αρκούν αυτά. «Στεκόμαστε αυτοκριτικά σε όλα όσα ανεχθήκαμε, υποτιμήσαμε ή δεν καταφέραμε να πετύχουμε... Συνεχίζουμε, γιατί μας εμπνέει το όραμα του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα».

Το πλαίσιο της νέας προσπάθειας και οι ριζικοί μετασχηματισμοί

Περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννιέται αυτή η νέα προσπάθεια, ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η εποχή μας είναι μια περίοδος ριζικών μετασχηματισμών, κι ως παραδείγματα πανευρωπαϊκών προβλημάτων ανέφερε την κλιματική κρίση και την ποιότητα της Δημοκρατίας.

Από τις επισημάνσεις του Αλέξη Χαρίτση, δεν ήταν δυνατό να ξεφύγουν τα όσα συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ. Η βαρύτατη ήττα του 2023, υπογράμμισε, δεν συνοδεύτηκε από μια αυτοκριτική Αρχών, αλλά οδήγησε στην εκλογή ενός νέου αρχηγού, ο οποίος έστρεψε το κόμμα στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών και σε θέσεις προβληματικές και σε απόσταση από την Αριστερά, η οποία, κατά τον κ. Χαρίτση, κινδυνεύει στις μέρες μας με ιστορική απαξίωση.

Διαβάστε επίσης: Τέλος οι μεγάλες προσδοκίες για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Η αυταρχική και αλαζονική Δεξιά

«Η Δεξιά», πρόσθεσε ο ομιλητής, «προωθεί ένα μοντέλο πολιτικής με αυταρχισμό και αλαζονεία. Κι αυτό έχει επιπτώσεις στις ζωές μας και υπονομεύει το μέλλον των νέων γενεών» και στη συνέχεια έφερε ως παραδείγματα τις παρακολουθήσεις και το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών για να συνεχίσει: «Καταδικάζει τη χώρα σε ένα μοντέλο άδικο, αναποτελεσματικό και στρεβλό. Ένα μοντέλο όπου η πολιτική ξεπέφτει σε διαχείριση της μιζέριας. Κι εκεί ακριβώς η κοινωνία χάνει τη ικανότητα να πιστεύει στις δυνατότητές της».

Η λύση σε αυτή τη δυστοπία, εξήγησε ο ομιλητής, είναι προς τα αριστερά. «Η Αριστερά μπορεί, φτάνει να λέει αυτό που πιστεύει και να πιστεύει αυτό που λέει». Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του ο Αλέξης Χαρίτσης περιέγραψε τον νέο «¨ηθικό ρεαλισμό» της κίνησης των «11», ο οποίος εδράζεται πάνω στους άξονες της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της αξιοποίησης των κοινωνικών κινημάτων, των οραματικών στόχων της Αριστεράς, της φιλοδοξίας να ενώσει την όλη Αριστερά και, τελικά, της ικανότητες να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας από τη νέα Δημοκρατία.

Ξεκαθάρισε ότι στη μάχη των ευρωεκλογών η «Νέα Αριστερά» θα είναι παρούσα και έκλεισε την ομιλία του με τη φιλοδοξία της κίνησης για τον «ριζοσπαστικό ρεαλισμό» που θέλει τώρα, όχι στο μέλλον, να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης: «Αποκαλύπτονται» οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ: Το όνομα του νέου κόμματος και όσα κρύβονται πίσω από αυτό

Οι χαιρετισμοί και η αξιοπρέπεια

Προηγήθηκαν χαιρετισμοί της Έφης Αχτσιόγλου, του Νάσου Ηλιόπουλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η πρώην υπουργός Εργασίας στάθηκε κυρίως το ότι η νέα αυτή αρχή είναι μια κίνηση «για την αξιοπρέπειά μας» και, παρά που τόνισε ότι δεν είναι εύκολη η προσπάθεια, πρόσθεσε ότι «εύκολο είναι αυτό που μπορεί να υπηρετήσει η συνείδησή σου».

Ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ξεκινούν από την αρχή, όχι όμως από το μηδέν και σκοπεύει να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πολιτικής δύναμης που δεν θα φοβάται να μαθαίνει, θα βάλει το περιεχόμενο στο κέντρο της πολιτικής και θα απευθυνθεί στους «εκτός» του πολιτικού φάσματος.

Τέλος ο πρώην υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τα στελέχη της Νέας Αριστεράς έχουν θετική προσέγγιση στο παρελθόν τους και δεν αυτομαστιγώνονται και δεν είναι έτοιμοι για «παλιές μάχες» (εννοώντας τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά για καινούργιες, «εναντίον της Δεξιάς του Μητσοτάκη». 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ