Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο Ερντογάν στην Αθήνα: Τι φέρνει στις βαλίτσες του - τι περιμένει η Ελλάδα

Για τις 11 το πρωί είναι προγραμματισμένη η άφιξη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Με διαφορετική ατζέντα στην αυριανή συνάντηση οι Μητσοτάκης κι Ερντογάν

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φθάνει στην ελληνική πρωτεύουσα επικεφαλής μεγάλης τουρκικής αντιπροσωπείας και με τρία αεροσκάφη, ένα για τον ίδιο και τους επιτελείς του, ένα δεύτερο για τους υπουργούς με τους συνεργάτες του και τους υπόλοιπους που μετέχουν της αποστολής, κι ένα τρίτο για να μεταφέρει τις πολυτελείς και αλεξίσφαιρες λιμουζίνες με τις οποίες κινείται στα ταξίδια του ο ισχυρός άνδρας της γειτονικής μας χώρας.

Μισή ώρα αργότερα θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ακολούθως με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την ώρα που οι υπουργοί του θα συναντούν τους Έλληνες ομολόγους τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η επίσκεψη Ερντογάν δεν θα διαρκέσει περισσότερες από πέντε ώρες. Στις 4 το απόγευμα είναι ορισμένη η ώρα της αναχώρησής του από την Αθήνα.

Τι μπορεί να συμβεί μέσα σε αυτό το πεντάωρο; Η ελληνική πλευρά ελπίζει σε υπογραφή όσο το δυνατόν περισσότερων συμφωνιών, καθώς έχει γίνει σοβαρή προεργασία και απλώς σε μερικές από αυτές το μόνο που μένει είναι να πέσουν οι υπογραφές υπό τα φλας των φωτογράφων.

Ελπίζει επίσης στην προώθηση της θετικής ατζέντας που περιλαμβάνει τα «δύσκολα θέματα» στα οποία οι δυο χώρες έχουν αντίθετες απόψεις, σε μερικά μάλιστα αντιδιαμετρικά αντίθετες.

Η Αθήνα προσέρχεται, όπως έχει πει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις συναντήσεις της με την τουρκική πολιτική ηγεσία, «με μηδενική αφέλεια». Γνωρίζει καλά τόσο τις πάγιες τουρκικές θέσεις που συνιστούν αυτό που ονομάζουμε «τουρκικό αναθεωρητισμό» διότι αντιβαίνουν σε διεθνείς συνθήκες, όπως επίσης γνωρίζουν καλά τη συνήθεια του Ταγίπ Ερντογάν να επιδίδεται σε οβιδιακές μεταμορφώσεις.

Με την ίδια ευκολία που πριν κάποιους μήνες έλεγε δημόσια, ενώπιον εκατομμυρίων Τούρκων, το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ», με την ίδια άνεση αποκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό «φίλο» του.

►Διαβάστε επίσης: Και το όνομα αυτού «Νέα Αριστερά» - Τι είπε ο Αλέξης Χαρίτσης για τον ΣΥΡΙΖΑ και τι δεν είπε για τον Τσίπρα

Τι επιζητά η Τουρκία

Η Τουρκία συνεχίζει να θέλει να συνδέσει την επίλυση της μοναδικής διαφοράς που αναγνωρίζουν Αθήνα και Άγκυρα, η οποία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με τις δικές της ανιστόρητες διεκδικήσεις. Καλοδεχουμενες είναι για την Άγκυρα οι διμερείς συμφωνίες, κι όλα όσα έχουν ετοιμαστεί από τις αντιπροσωπείες των δυο χωρών.

Αλλά το μείζον για τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του είναι η διατήρηση της ομαλής σχέσης με τη χώρα μας, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τα ταμεία των ισχυρών της Δύσης για την οικονομία του, παρά το ότι έχει τεθεί εξαρχής στο πλευρό των τρομοκρατών της Χαμάς στη νέα κρίση της Μέσης Ανατολής, με αποτέλεσμα να έχει θέσει άλλο ένα εμπόδιο στις σχέσεις του με τη Δύση.

Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Με διαφορετική ατζέντα στην αυριανή συνάντηση οι Μητσοτάκης κι Ερντογάν

Η πάγια θέση της Ελλάδας

Από την άλλη η Ελλάδα έχει διαμηνύσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στους εξ Ανατολών συνομιλητές μας (αλλά και στις πρωτεύουσες των δυτικών συμμάχων μας) ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει την παραμικρή υποχώρηση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας (το οποίο όμως η Τουρκία, μόνη στον κόσμο, δεν αναγνωρίζει!).

Συνεπώς τα ελάχιστα που αναμένει από τη σημερινή συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας είναι η υπογραφή των ώριμων συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών, και εάν προκύψει η οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σε σχέση με τη μόνη διαφορά που αναγνωρίζουν οι δυο χώρες, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τότε θα μιλάμε για μια μείζονα επιτυχία της διπλωματίας. Και χωρίς αυτό, όμως, η Ελλάδα θα ήταν ικανοποιημένη με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παράταση της νηνεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Υπάρχει βέβαια και το ζήτημα της βοήθειας που έχει ανάγκη η τουρκική οικονομία και η οποία δεν μπορεί να προέλθει από αλλού, παρά από τη Δύση. Έτσι ο Ερντογάν, «την ανάγκην φιλοτιμία ποιούμενος» έχει οδηγηθεί εκών- άκων σε μια περίοδο «ήρεμων νερών» στα ελληνοτουρκικά. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι για τις σημερινές συνομιλίες θα είναι άμεσα ενήμερες οι κυβερνήσεις των ισχυρών της Δύσης (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία κλπ). 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ