Νέα
  • ΓΔ: 1426.2 +0.27%
  • Τζίρος: 82,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οπαδική βία: Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων και ο κίνδυνος για ποδοσφαιρικό «Grexit»

Μια ακόμα δέσμη μέτρων εναντίον της λεγόμενης «οπαδικής» βίας, δηλαδή της δράσης εγκληματικών ομάδων σε χώρους και περιβάλλοντα που σχετίζονται με τον αθλητισμό, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη.

Η διεξαγωγή αγώνων της super leage χωρίς φιλάθλους για δυο μήνες από σήμερα έως τις 12/2/2024 για αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλου, η ενοποίηση δικογραφιών για εντοπισμό των ηθικών και φυσικών αυτουργών, η εγκατάσταση καμερών υψηλής ευκρίνειας στους αγωνιστικούς χώρους, η κατά περίπτωση διεξαγωγή και ευρωπαϊκών αγώνων κεκλεισμένων των θυρών για τις ομάδες (όχι όμως για την Εθνική Ελλάδος) και βέβαια η δυνατότητα παράτασης αυτών, ή και λήψης πρόσθετων μέτρων, δείχνει ένα πράγμα:

  • Ότι η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά δεν θέλησε να φτάσει τα μέτρα στα «άκρα» και να αποφασίσει τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο είναι ανοικτό, εάν και η νέα αυτή δέσμη μέτρων δεν αποδώσει και δεν αναχαιτίσει τη δράση εγκληματικών ομάδων σε αθλητικούς χώρους.

Υπάρχει βέβαια και το ερώτημα τι γίνεται με όσους φιλάθλους έχουν αγοράσει εισιτήρια διαρκείας -σε μερικές περιπτώσεις σε ιδιαίτερα ακριβή τιμή- κι οι οποίοι θα δουν επί δυο μήνες να χάνεται το δικαίωμά τους να βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά. Σε αυτό ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι «είναι ουσιαστικά και η δική τους συνεισφορά, αυτή η θυσία, το να μην πηγαίνουν στο γήπεδο, για να λύσουμε επιτέλους ένα διαχρονικό, μεγάλο, τεράστιο πρόβλημα, που ξεκινά από το ποδόσφαιρο, αλλά επεκτείνεται σε όλες τις γειτονιές».

►Διαβάστε επίσης: Οπαδική βία: Τι αποφάσισε ο Μητσοτάκης - Αγώνες χωρίς θεατές - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Ζήτημα ασφαλείας στο επίκεντρο

Γενικότερα η κυβέρνηση θέτει θέμα ασφάλειας όλων των φιλάθλων για το επόμενο χρονικό διάστημα, κι όχι μόνο των οργανωμένων. Μέχρι να εξασφαλιστούν όλες αυτές οι προδιαγραφές που ο κ. Μαρινάκης περιέγραψε για αυτούς τους δύο μήνες, δεν είναι ασφαλής η παρουσία και των υπόλοιπων φιλάθλων στις υπόλοιπες θύρες. «Ποιος μας λέει εμάς ότι δεν μπορούν να παρεισφρήσουν εγκληματικά στοιχεία και στις υπόλοιπες θύρες; Κανείς. Για αυτό και αν δείτε, δεν είναι μια απόφαση οριζόντια με τη λογική ότι απλά παίρνουμε μια απόφαση για δύο μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος χαρακωμάτων Νέας Αριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ: Μετά το διαζύγιο η Αριστερά ψάχνει ισορροπίες

Oι προϋποθέσεις για φιλάθλους μετά το άνοιγμα

Συνεπώς όταν ξανανοίξουν τα γήπεδα η παρουσία κάθε φιλάθλου θα γίνεται με τρεις προϋποθέσεις:

  1. με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που έχει θέσει η UEFA,
  2. με ταυτοπροσωπία ώστε οι Αρχές να γνωρίζουν ποιος κάθεται σε ποια θέση, κι όχι με μεταπωλήσεις εισιτηρίων, και
  3. με έλεγχο εισόδου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επέμεινε να μην ανοίγει μέτωπο με τις διοικήσεις των ομάδων. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Μαρινάκης αρκέστηκε σε γενικολογίες: Η κυβέρνηση παίρνει αυτές τις νέες πρωτοβουλίες, «γιατί κάποια πράγματα, τα οποία είχαν νομοθετηθεί κι είχαν προβλεφθεί, δεν τα τήρησαν όλοι. Ή δεν τα τήρησαν όπως πρέπει να τα τηρήσουν». Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Επίσης ο κ. Μαρινάκης επεδίωξε να πάρει μαζί του, «στην ίδια σελίδα» όπως χαρακτηριστικά είπε, τους φιλάθλους που θέλουν να πηγαίνουν οικογενειακά στο γήπεδο: «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτός ο οποίος πηγαίνει με τη γυναίκα του, με τα παιδιά του, με τους φίλους του στο γήπεδο είναι ασφαλής και δεν έχει γύρω του μέλη οργανώσεων, είτε συμμοριών είτε εγκληματικών οργανώσεων που δρουν παραβατικά».

«Χλιαρές» αντιδράσεις

Ήπιες ήταν οι αντιδράσεις τόσο από τους αθλητικούς, όσο κι από τους πολιτικούς παράγοντες. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα της βίας δεν λύνεται με συσκέψεις επί συσκέψεων ή με σκυθρωπά πρόσωπα κατόπιν των τραγικών γεγονότων. Απαιτείται έμφαση στην εκπαίδευση και την πρόληψη. Να πάψει να μετακυλίεται το βάρος της περιφρούρησης των αθλητικών δραστηριοτήτων μονάχα στην Ελληνική Αστυνομία. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η ευθύνη της διασφάλισης των αγώνων επιμερίζεται στους διοργανωτές».

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση κλείνει για δύο μήνες τους αθλητικούς χώρους σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, που πλήττει την πλειοψηφία των υγιών φιλάθλων και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ