Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαίνεται ο πόλεμος στα «υπόγεια» της δεξιάς πολυκατοικίας

Δύο πολύ σημαντικά γεγονότα συνέβησαν σχεδόν ταυτόχρονα χθες στο χώρο της πέραν της ΝΔ Δεξιάς, που αναμένεται να επιδράσουν καθοριστικά όχι μόνο στις εξελίξεις στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, αλλά και να προκαλέσουν δευτερογενείς σεισμικές δονήσεις σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό.

Η πρώτη ήταν η απαγόρευση από τον Άρειο Πάγο, της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις εκλογές για ανάδειξη βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας στις 9 Ιουνίου.

Το σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι επίσης εξόχως ενδιαφέρον, καθώς θεωρεί πραγματικό αρχηγό του κόμματος τον Ηλία Κασιδιάρη, καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού. Επίσης «κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο άλλα 14 κόμματα, εξέλιξη που οδηγεί ένα ποσοστό περίπου 3-4% το οποίο δημοσκοπικά επέλεγε «Σπαρτιάτες» στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές;» σε αχαρτογράφητα νερά.

Δεν αποκλείεται αιφνιδιασμός

Ειδικότερα, είναι ασαφές ακόμα -αν και σαφώς πιο δύσκολο- εάν ο Ηλ. Κασιδιάρης θα αιφνιδιάσει για ακόμα μια φορά, όπως έκανε στις εκλογές του Ιουνίου 2023, κινητοποιώντας την τελευταία στιγμή τον παλαιό μηχανισμό του από την εποχή της Χρυσής Αυγής, στη στήριξη ενός από τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές. Πιθανότερο θεωρείται, αυτές τις πρώτες ώρες του αποκλεισμού των «Σπαρτιατών», ότι οι ψήφοι αυτοί θα κατευθυνθούν σε άλλα κόμματα της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς», κυρίως στην «Ελληνική Λύση» που προβάλλει ως το ισχυρότερο από αυτά, αλλά και σε κάποια μικρότερα (όπως το κόμμα Λατινοπούλου).

► Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές: Γιατί η ΝΔ πολώνει το κλίμα 

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί… τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δεν υπέβαλε εμπρόθεσμα υπόμνημα εναντίον της καθόδου των «Σπαρτιατών» στις εκλογές, όπως έκανε η ίδια και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μήπως κάποιοι αντισυστημικοί ψήφοι του κόμματος που δεν θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, κατευθυνθούν προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η πρωτοφανής χειροδικία

Το δεύτερο περιστατικό που δημιουργεί μείζονες εξελίξεις είναι η πρωτοφανής -για τα ελληνικά δεδομένα της μεταπολιτευτικής περιόδου- χειροδικία του ανεξάρτητου βουλευτή, προερχόμενου από τους «Σπαρτιάτες», Κωνσταντίνου Φλώρου, εναντίον του βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλη Γραμμένου. Το περιστατικό καθαυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην εικόνα συνολικά των κομμάτων της πέραν της ΝΔ  Δεξιά, τα οποία πλέον έχουν περάσει στο στάδιο της χειροδικίας και της «επίλυσης» των διαφορών τους όχι με επιχειρήματα αλλά με μπουνιές και βρισιές.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει ορισμένους -όχι πολλούς- πολίτες που σκέπτονταν ή είχαν αποφασίσει να στηρίξουν κόμματα σε αυτό το χώρο ως έκφραση διαμαρτυρίας και «προειδοποιητικό μήνυμα» προς την κυβέρνηση, αλλά αποστρέφονται πρακτικές που θυμίζουν τις μαύρες ημέρες της Χρυσής Αυγής. Κυρίως όμως απωθεί όσους βρίσκονται στη ζώνη των αναποφάσιστων αλλά δεν είχαν αποκλείσει να κατευθυνθούν τελικά σε αυτό το χώρο της σκληρής Δεξιάς και Ακροδεξιάς. 

Ακόμα είναι άγνωστο πώς θα συμπεριφερθούν αυτοί οι πολίτες, ωστόσο φαίνεται ότι τα δυο αυτά γεγονότα που κατά σύμπτωση συνέβησαν την ίδια μέρα, χθες, δημιουργούν μεγαλύτερη ρευστότητα στο εκλογικό σώμα, αυξάνουν τους αναποφάσιστους και τους εκλογείς που ακόμα σκέπτονται πώς ακριβώς θα συμπεριφερθούν την 9η Ιουνίου και, κατά τούτο, αυτά τα δυο γεγονότα αποτελούν κρίσιμα στάδια στην πορεία της χώρας προς τις ευρωπαϊκές εκλογές σε περίπου 40 ημέρες. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ