Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το διπλό όπλο του Κασσελάκη για να μειώσει τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία

Κασσελάκης
Πηγή: Eurokinissi

Με τα δημοσκοπικά του πανιά να φουσκώνουν όλο και περισσότερο, να δείχνει ότι έχει κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση και να τείνει να φτάσει (ίσως και να ξεπεράσει…) το εκλογικό ποσοστό του κόμματος τον Ιούνιο του 2023, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στρέφει, πλέον, την προσοχή του στην επιχείρηση μείωσης της διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πειστεί ότι μπορεί η απόσταση που θα χωρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση από το κυβερνών κόμμα το βράδυ της 9ης Ιουνίου να είναι μικρότερη από όση «φωτογραφίζουν» οι δημοσκοπήσεις αυτών των ημερών.

«Δώστε μας μια ευκαιρία» είναι το μότο που χρησιμοποιεί περισσότερο από κάθε άλλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στις καθημερινές, πλέον, περιοδείες του ανά την Ελλάδα.

Έχει ήδη καταγράψει ότι η απολιτίκ στάση του σε πολλά ζητήματα, σε συνδυασμό με την κάθετη επίθεσή του στην κυβέρνηση, αλλά και η γενικότερη πολιτική του δράση έχουν κάποια απήχηση σε έναν κόσμο που υπό άλλες συνθήκες ίσως δεν θα υπερψήφιζε τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τώρα το εξετάζει σοβαρά, εξ ου και η δημοσκοπική άνοδος του κόμματος που ήδη φλερτάρει με τα εκλογικά ποσοστά που έλαβε το 2023.

►Διαβάστε επίσης: Κασσελάκης: Οριστικό διαζύγιο από τον ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά ζητήματα

Το πρώτο «όπλο» λοιπόν του κ. Κασσελάκη είναι η άφθαρτη εικόνα του προσώπου του, που κάνει να ακούγονται με μεγαλύτερη προσοχή σε ένα κεντροαριστερό κοινό, το οποίο εξετάζει το ενδεχόμενο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ως αντίβαρο στον πρωθυπουργό και την κυβερνητική πολιτική.

Η επίκληση της «αλαζονείας του 41%»

Το δεύτερο όπλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαρκής επίκληση της «αλαζονείας του 41%», όταν αναφέρεται στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ειδικότερα στις περιοδείες του οκ. Κασσελάκης δεν κρύβει την πραγματική του επιδίωξη, που είναι «να κοντύνουμε το 41% του κ. Μητσοτάκη» και κατά συνέπεια την αλαζονική του συμπεριφορά και στάση, όπως εκτιμά η Κουμουνδούρου.

Όπου μπορεί, μάλιστα, ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει και τη σύγκριση, όπως συνέβη στο πρόσφατο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Δεν θα είμαστε αλαζόνες την άλλη μέρα των εκλογών, θα ανοίξουμε τις πόρτες μας, θα γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά και με αξιοκρατία θα αγκαλιάσουμε νέα μέλη, νέα στελέχη, ισότιμα…» σημειώνει. Κι επιστρέφει στο αρχικό του επιχείρημα «δώστε μας μια ευκαιρία».

Όσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι το διπλό του όπλο αποδίδει, έστω και δημοσκοπικά προς το παρόν, επιχειρεί από τη μια να το γενικεύσει μιλώντας παντού για αυτά τα δυο στοιχεία («να κοντύνουμε την αλαζονεία του 41%» και «δώστε μου μια ευκαιρία»), προχωρεί στην εξειδίκευσή του, ανάλογα με την κατεύθυνση της κάθε συζήτησης που κάνει με τους πολίτες στις περιοδείες του. Μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ ως «το μόνο ανεξάρτητο οικονομικά κόμμα από τα μεγάλα, που δεν χρωστάει σε κανέναν, κι άρα που μπορεί να γίνει η δημοκρατική παράταξη της χώρας».

►Διαβάστε επίσης: Πού ποντάρει ο Κασσελάκης και θεωρεί τις ευρωεκλογές σαν αφετηρία πολιτικής αντεπίθεσης

Και οι Πρέσπες

Στην επίθεσή του εναντίον της ΝΔ αξιοποιεί και τα θέματα που δείχνουν να του αποδίδουν περισσότερο, όπως την αμφίσημη, όπως την εκλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θέση του κυβερνώντος κόμματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Με έχει μπερδέψει ο πρωθυπουργός» λέει συχνά- πυκνά για την επίσημη θέση της κυβέρνησης στη Συμφωνία της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών του Στέφανου Κασσελάκη και του Επιτελείου του είναι η επίτευξη της μικρότερης δυνατής διαφοράς με την πρώτη Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς ευρωεκλογές του Ιουνίου. Αυτό θα καταστήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως τον βασικότερο αντίπαλο του πρωθυπουργού και θα του επιτρέψει στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2024 να εντάξει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μεγαλύτερο μέρος της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, καθώς και πολίτες που έως τότε επιλέγουν την αποχή, καθώς δεν θεωρούν ότι εκφράζονται από κανένα πολιτικό κόμμα.

Για να πετύχει όμως όλα αυτά στο Συνέδριο, πρέπει ο Στέφανος Κασσελάκης να δει το βράδυ της 9ης Ιουνίου τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ