Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τρεις επόμενες κινήσεις του Μητσοτάκη μετά τον ανασχηματισμό

«Δεν ενθουσίασε, αλλά και δεν απογοήτευσε». Με αυτή τη σιβυλλική φράση περιέγραφε στο περιστύλιο της Βουλής, παλαιός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με σαφώς φιλική διάθεση προς τον πρωθυπουργό, τις εντυπώσεις του πρόσφατου ανασχηματισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με πολλαπλά μηνύματα, χωρίς ωστόσο να κάνει πράξη τις μεγαλόσχημες προβλέψεις περί δομικών αλλαγών, συγχωνεύσεων και διαχωρισμού χαρτοφυλακίων κλπ. «Ως τώρα είναι ο μόνος που έχει κάνει κινήσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι υπόλοιποι αρχηγοί, που βρίσκονται στην αντιπολίτευση κι έχουν ένα λόγο παραπάνω να σπεύσουν σε αλλαγές και πρωτοβουλίες, ή το σκέπτονται ακόμα ή δεν μπορούν να κάνουν τέτοια πράγματα» λέει η ίδια πηγή.

►Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση: Διορθωτικός ο ανασχηματισμός με ισορροπίες και μηνύματα

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι οι αλλαγές που έχει σχεδιάσει ο κ. Μητσοτάκης δεν εξαντλούνται στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά μένει να δούμε κι άλλες μεταβολές στο σύστημα εξουσίας που βρίσκεται στα πράγματα την τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού να αναπτυχθούν σε τρία μέτωπα:

  1. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα: Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της πλειοψηφίας, να ακουστούν πολλά παράπονα και γκρίνιες. Η εκτίμηση επίσης είναι ότι αυτές δεν θα έχουν ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό προσανατολισμό, δηλαδή η ηγεσία της κυβέρνησης απορρίπτει τις θεωρίες ότι η δεξιά πτέρυγα των βουλευτών της ΝΔ θα σηκώσει το βάρος των παραπόνων και των ενστάσεων. Αντίθετα, τα μηνύματα που έχει συλλέξει το επιτελείο του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για «οριζόντιες» διαμαρτυρίες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και τις σχέσεις της με τους βουλευτές, κι όχι με τον δήθεν παραμερισμό της δεξιάς ατζέντας του κυβερνώντος κόμματος. Γι αυτό στο προσεχές διάστημα αναμένεται να πυκνώσουν οι επαφές κόμματος και βουλευτών, κυβέρνησης και βουλευτών, πρωθυπουργού και βουλευτών. «Τα παράπονα των κυβερνητικών βουλευτών», συνεχίζει η ίδια πηγή, «σε οποιοδήποτε κόμμα και σε κάθε περίοδο, έχουν να κάνουν με την προοπτική υπουργοποίησής τους. Εν προκειμένω καλλιεργήθηκαν πολλές ελπίδες για σαρωτικές αλλαγές, άρα πολλοί είδαν τον εαυτό τους στη νέα κυβέρνηση, κάτι που τελικά δεν συνέβη εξ ου και οι γκρίνιες». Με τις συχνές επαφές των κέντρων εξουσίας με τους βουλευτές της ΝΔ εκτιμάται ότι οι τριβές θα αμβλυνθούν.
  2. Στο κόμμα: Πέρα από τους εκλεγμένους στη Βουλή από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι οι δυνατότητες του κομματικού μηχανισμού να παίξει ενεργότερο ρόλο είναι αρκετές. Σε αυτό το πεδίο αναμένεται να ενταθεί η επικοινωνία κέντρου και κομματικής περιφέρειας, δηλαδή της Κεντρικής Διοίκησης της ΝΔ με τις περιφερειακές, τοπικές και θεματικές οργανώσεις του κυβερνώντος κόμματος, εξέλιξη στην οποία θα εμπλακεί -στο βαθμό του εφικτού- και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξετάζει και πιθανές αλλαγές σε ορισμένες θέσεις- κλειδιά του κομματικού μηχανισμού, έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην ανάδειξη της σημασίας των κομματικών στελεχών στη συνολική επαφή της ΝΔ με την κοινωνία και την επεξήγηση της κυβερνητικής της πολιτικής.
  3. Απευθείας με τους πολίτες: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έρχεται απευθείας σε επαφή με τους πολίτες, να μιλά μαζί τους και να μπορεί να «παίρνει σφυγμό» για τις απόψεις και τους προσανατολισμούς τους. Αυτό φυσικά δεν είναι πάντα εύκολο όταν υπάρχει ένα πολύ βαρύ κυβερνητικό πρόγραμμα, ωστόσο το Μαξίμου σκέπτεται να συνδυάζει την παρουσία του πρωθυπουργού σε εκδηλώσεις της περιφέρειας με μια -μικρή, έστω- περιοδεία στους δρόμους της αντίστοιχης πόλης.

►Διαβάστε επίσης: Ανασχηματισμός: Τι δείχνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Με αυτές τις τρεις νέες παρεμβάσεις η ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματος θεωρεί ότι κλείνει ο κύκλος των πολιτικών πρωτοβουλιών τις οποίες επέβαλαν οι πρόσφατες ευρωεκλογές κι από τον Σεπτέμβριο η νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση θα μπορεί αποτελεσματικότερα να επικοινωνεί με την κοινωνία και να εξηγεί τις πράξεις και τις μεταρρυθμίσεις της. Μένει να φανεί αν αυτοί οι σχεδιασμοί που φαίνονται ωραίοι στα χαρτιά, θα αποδειχθούν αποτελεσματικοί στην πράξη…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ