Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

X-ray: «Check-in» στον πολιτισμό, απόπλους στην πολυτέλεια, ερωτήματα για τα μη κρατικά ΑΕΙ και... το λαβράκι

Πάμε στην ναυτιλία. Από το «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) ξεκίνησε η πρώτη υπερπολυτελής κρουαζιέρα στην Ελλάδα της Ritz Carlton Yacht Collection, με περισσότερους από 350 επιβάτες. Η καινοτομία, που εισήγαγε στην ελληνική αγορά κρουαζιέρας η Ritz Carlton, είναι ότι συνδύασε το check in με την γνωριμία των επιβατών με ένα εμβληματικό χώρο όπως είναι το «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Οι επιβάτες συγκεντρώθηκαν στο «Φάρο» όπου είχαν την ευκαιρία να δουν όλη την Αθήνα και την Ακρόπολη από ψηλά αλλά και να ξεναγηθούν στην Όπερα και τη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου.

Πλους για βαριά πορτοφόλια

Να σας πω επίσης ότι η Ritz Carlton Yacht Collection ξεκίνησε χθες τις κρουαζιέρες της στη χώρα μας έχοντας σαν home port τον Πειραιά αλλά και το Λαύριο. Δεδομένου ότι πρόκειται για κρουαζιέρες για «βαριά πορτοφόλια» το όφελος για τον ελληνικό τουρισμό είναι σημαντικό. Κάθε επιβάτης υπολογίζεται ότι ξοδεύει εκτός πλοίου πάνω από 600 ευρώ εκτός από τη διαμονή σε ξενοδοχεία που συνεργάζεται η μητρική εταιρεία Marriott όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία.

Ασάφεια και ερωτήματα

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση κατέγραψα, σε σχέση με την εκκίνηση των Μη Κρατικών ΑΕΙ, από όσα με πληροφόρησαν, ότι είπε το Σαββατοκύριακο, ο Κωνσταντινουπολίτης Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της PeopleCert, στο περιθώριο ενημέρωσης για μια στρατηγική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ουσιαστική ενίσχυση των σχολείων της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο.

Διερωτήθηκε και εύλογα ο κ. Νικολαΐδης, που έχει και μια σχετική, αν μη τι άλλο, γνώση, ένεκα της ηγετικής θέσης της εταιρείας του στην πιστοποίηση διαδικασιών, προσόντων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με παρουσία σε πάνω από 200 χώρες, για τη διαφορά Κολλεγίων και Μη Κρατικών ΑΕΙ. «Δεν έχω καταλάβει τι πάει να γίνει. Δεν είναι ξεκάθαρο» τόνισε. «Και το Μη Κρατικό ΑΕΙ δίνει επαγγελματικά δικαιώματα και το κολλέγιο επίσης παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα. Πού θα πάει, σε κολέγιο ή σε πανεπιστήμιο το παιδί;» διερωτήθηκε φωτογραφίζοντας έλλειψη στρατηγικής για την ορθολογική ανάπτυξη τριτοβάθμιων δομών. «Κάποια μη κρατικά ΑΕΙ ήρθαν και σε μας κι έφεραν προτάσεις για την ανάπτυξη δομής. Όμως, δε μας ενδιέφερε, αν και μια ιδέα είχε και έντονα εθνικά χαρακτηριστικά» τόνισε, λέγοντας παράλληλα ότι πολλές από τις προσπάθειες κολλεγίων να «στήσουν» ΑΕΙ, βασίζονται σε συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, που, όμως, είναι πολύ ευμετάβλητες. «Σου παίρνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή τα σχετικά δικαιώματα» ανέφερε, περιγράφοντας το τοπίο.

Σχολεία, επενδύσεις και τσουνάμι εξαγορών

Να μείνω στην εκπαίδευση και δη στην υποχρεωτική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, όπου, όπως σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης, είναι αναπόφευκτο το «τσουνάμι» εξαγορών. Όπως είπε με τις μεγάλες ανάγκες επενδύσεων είναι φυσιολογικό να γίνεται η μαζική εξαγορά πολλών καλών ιδιωτικών σχολείων από ξένα σχήματα, καθώς τα τελευταία έχουν και το χρήμα και τη γνώση να προχωρήσουν στη νέα εποχή. Παράλληλα, σημείωσε, ότι και ο ίδιος εξέτασε σε μια πρωτόλεια σκέψη ενδεχόμενο να μπει στον κλάδο, αλλά το κρίσιμο δεδομένο, όπως είπε, που τον φρέναρε, δεν είναι άλλο από τη συγκέντρωση τουλάχιστον 20 σχολείων υπό μια «ομπρέλα».

Συμβολισμοί και υπερβάσεις

Πάντως σε μια περίοδο φορτισμένη, με επετείους που θυμίζουν γεγονότα τραγικά της ιστορίας, όπως η σημερινή, με τη 19η Μάη, ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Ελλήνων του Πόντου, έχει σημασία μια πρωτοβουλία που ανακοίνωσε η PeopleCert και ο Βύρων Νικολαΐδης σε μια προσπάθεια υπέρβασης της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η Ρωμιοσύνη της Πόλης με αιχμή την παιδεία. Άλλωστε, η Παιδεία υπήρξε ανέκαθεν θεμέλιο της ταυτότητας και της συνέχειας του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης – φορέας αξιών, πυλώνας πολιτισμού και γέφυρα μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος.

Δυσκολίες και επόμενη μέρα

Έτσι, στα σχολεία της Ομογένειας, όπου η εκπαιδευτική αποστολή συνεχίζεται αδιάκοπα, χάρη στην αφοσίωση των εμπνευσμένων δασκάλων και την πίστη στη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η PeopleCert θέτει σε εφαρμογή τριετές Πρόγραμμα Αναβάθμισης της Παιδείας στην Πόλη – μια στρατηγική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ουσιαστική ενίσχυση των σχολείων της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο. Χρήσιμο και αναγκαίο.

Γυναίκες στη θάλασσα

Να μείνω σε επετειακό κλίμα και να επιστρέψω στη ναυτιλία. Στις 18 Μαΐου, γιορτάστηκε, όπως μας ενημέρωσε, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ο ΣΕΕΝ, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Ναυτιλία, μια ημέρα αφιερωμένη στη σημαντική συμβολή των γυναικών σε έναν κλάδο ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και βιωσιμότητα. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Ναυτιλία η οποία θεσπίστηκε για πρώτη φορά από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (I.M.O.) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, όπως σημειώνει ο ΣΕΕΝ, αναγνωρίζει τη συμβολή των γυναικών στα επαγγέλματα της ναυτιλιακής κοινότητας και προωθεί την ισότητα των φύλων σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο. H ελληνική μας ναυτιλία, η οποία είναι λέξη γένους θηλυκού, τονίζει ο Σύνδεσμος, είναι ένας κλάδος πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο και σε αυτό το αποτέλεσμα πρωτοστατούν οι γυναίκες ναυτικοί, οι γυναίκες πλοιοκτήτριες και επιχειρηματίες με τις γνώσεις και το όραμά τους, οι γυναίκες του Λ.Σ, οι μανάδες και οι σύζυγοι των ναυτικών.

Ανεβαίνουν τα ποσοστά

Με βάση το ΣΕΕΝ, καθώς οι Ελληνίδες στελεχώνουν κυρίως τα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, η απασχόληση των γυναικών από το 2022 στον κλάδο αυξάνεται συνεχώς. Το 2024 έφτασε στο 7,8%, πολύ πάνω από τον διεθνή μέσο όρο, του 2%, χάρη στις στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες της Πολιτείας και του Συνδέσμου μας. Ο Ι.Μ.Ο. συνεχίζει να υποστηρίζει τη συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας. Με το μήνυμα «Ένας Ωκεανός Ευκαιριών για τις Γυναίκες» ο I.M.O. εστιάζει στη δημιουργία ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Από την πλοήγηση και τη μηχανολογία έως την έρευνα και τη διοίκηση, οι γυναίκες αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο και δυναμικό απασχόλησης, διοίκησης, επιχειρηματικότητας και προόδου.

Οι στόχοι

Όπως τονίζεται ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στη Ναυτιλία αποτελεί μια ευκαιρία για:

  • Ενίσχυση της προβολής των γυναικών στον ναυτιλιακό τομέα.
  • Ανάδειξη του ρόλου των γυναικών στη ναυτιλία.
  • Προώθηση της ισότητας των φύλων στον κλάδο.
  • Ενθάρρυνση της συμμετοχής περισσότερων γυναικών, της διατήρησης και της βιώσιμης απασχόλησης στον ναυτιλιακό τομέα

«Είναι μια ημέρα που υπογραμμίζει τη συμβολή της γυναίκας για ένα πιο βιώσιμο και ασφαλές μέλλον στη ναυτιλία. Η ενδυνάμωση των γυναικών στη ναυτιλία δεν αποτελεί μόνο ζήτημα ισότιμης αντιμετώπισης αλλά και βασικό συστατικό για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα του κλάδου» αναφέρει ο ΣΕΕΝ,

ΠΟΞ και ηλεκτρολόγοι

Ό,τι και να λένε για τις εργασιακές συνθήκες στον τουρισμό, πάντως, εγώ ένα έχω να πω. Μόνο η ΠΟΞ συνάπτει συλλογικές συμβάσεις με συνέπεια, σταθερότητα και συναίνεση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) υπέγραψε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ηλεκτρολόγων Ελλάδας τη νέα εθνική ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση εργασίας που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων που εργάζονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας.

Η ΕΕΚΤ, οι τηλεπικοινωνίες και οι ανισότητες

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της τεχνολογικής επανάστασης, ανέδειξε με άρθρο του στο ΑΠΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας (17 Μαΐου), ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γιώργος Στεφανόπουλος. Έκανε μια σπάνια επισήμανση για τον ρόλο του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και την σημασία του στον αγώνα για ισότητα των φύλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Η πρόοδος δεν μετριέται μόνο με την ανάπτυξη δικτύων, ταχύτητες ή κάλυψη», είπε ο κ. Στεαφανόπουλος. «Ο ψηφιακός κόσμος που χτίζουμε αντανακλά το επίπεδο κατοχύρωσης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών στον νομικό και πολιτικό μας πολιτισμό. Και μόνο όταν η πρόσβαση στην τεχνολογία είναι ισότιμη, η προστασία της ιδιωτικότητας, η ελευθερία στην πληροφόρηση και η αντιμετώπιση του ψηφιακού αποκλεισμού δεν είναι προνόμια των λίγων, τότε μπορούμε να μιλάμε για έναν πραγματικά δίκαιο, καινοτόμο και βιώσιμο ψηφιακό κόσμο.»

Πιάνουμε λαβράκι;

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία συνέλεξα από αυτά που έγιναν γνωστά κατά την διάρκεια του 1ου Ελληνικού Επιστημονικού Συνεδρίου Υδατοκαλλιεργειών. Σύμφωνα λοιπόν με το ΥΠΑΑΤ, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο (παίζει πολύ και η Τουρκία). Ο κλάδος που επικρατεί είναι η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια (ευρύαλοι ιχθύες και μύδια), με κορυφαία την παραγωγή θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων κυρίως τσιπούρας και λαυρακιού που υπερβαίνει τους 120.000 τόνους ετησίως.

Οι αριθμοί και ο στόχος

Επιπλέον λειτουργούν 24 Ιχθυογεννητικοί Σταθμοί που παράγουν περίπου 400 εκατομμύρια ιχθύδια γόνου, αξίας 80 εκατομμυρίων ευρώ και 18.000 τόνους οστρακοειδή, κυρίως μύδια, αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ. Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 125 εταιρείες θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας και συνολικά στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών περίπου 700 φορείς που απασχολούν πάνω από 10.000 εργαζομένους. Το 80% της παραγωγής του κλάδου εξάγεται, με κυρίαρχα είδη την τσιπούρα και το λαβράκι που κατέχουν πάνω από το 50% της αγοράς της ΕΕ. Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η μέση ετήσια αύξηση της παραγωγής κατά 5% μέχρι το 2030.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ