Νέα
 • ΓΔ: 858.54 -0.18%
 • Τζίρος: 67,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκκρεμείς συντάξεις: Οι αριστούχοι και οι μετεξεταστέοι του ΕΦΚΑ - Στο μικροσκόπιο οι κρίσιμες διευθύνσεις

Γκαζώνει στους στόχους απονομής των εκκρεμών συντάξεων το υπουργείο Εργασίας, θέτοντας τον πήχη στην έκδοση 3 συντάξεων την ημέρα ανά υπάλληλο - εισηγητή. Η νέα στοχοθεσία μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή και θα παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο από τον «Πύργο Ελέγχου» του ΕΦΚΑ, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που τέθηκε σε λειτουργία και ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τους ρυθμούς έκδοσης συντάξεων σε όλη την Ελλάδα.

Τα πρώτα στοιχεία του «Πύργου Ελέγχου» έδειξαν πως στο σύστημα υπάρχουν αριστούχοι – πρωταθλητές, αλλά και τμήματα που περνούν κάτω από τη βάση, καθώς έχουν τους χειρότερους ρυθμούς στην έκδοση συντάξεων. Η μεταξύ τους απόσταση, μάλιστα, είναι σημαντική και υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η»:

Αριστούχοι στην έκδοση συντάξεων είναι:

 • Το λεγόμενο «πράσινο κτίριο», που είναι το νέο στρατηγείο του ΕΦΚΑ για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων και ιδιαίτερα των διαδοχικά ασφαλισμένων
 • Το τμήμα μισθωτών Θεσσαλονίκης
 • Η Φθιώτιδα
 • Η Πέλλα
 • Η Άρτα

Εκκρεμείς συντάξεις: Καμπανάκι για υπαλλήλους που «αργούν» - Μπόνους στους «αριστούχους»

Μετεξεταστέοι στην έκδοση συντάξεων είναι:

 • Το Ηράκλειο Κρήτης
 • Το τμήμα μη μισθωτών Θεσσαλονίκης
 • Η Ροδόπη
 • Η Ζάκυνθος
 • Η Κέρκυρα

Ο ΕΦΚΑ έχει σήμερα 600 εισηγητές για την έκδοση συντάξεων. Όπως έχει γράψει η «Η» τα στοιχεία του «Πύργου Ελέγχου» έδειξαν πως:

 • το 25%, δηλαδή 150 υπάλληλοι, βγάζει μόλις 2 συντάξεις τον μήνα,
 • το 25%, δηλαδή 150 υπάλληλοι, βγάζει μόλις 8 συντάξεις τον μήνα,
 • το 25%, δηλαδή 150 υπάλληλοι, βγάζει 19 συντάξεις τον μήνα,
 • το υπόλοιπο 25%, δηλαδή 150 υπάλληλοι, βγάζει 45 συντάξεις τον μήνα.

Κ. Χατζηδάκης: Στο Πειθαρχικό υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που καθυστερούν συντάξεις

Καθημερινός έλεγχος της απόδοσης των διευθύνσεων

Μπροστά σε αυτή την εικόνα και καθώς ο «Πύργος Ελέγχου» δίνει την δυνατότητα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και εξαγωγής χρήσιμων στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, ανεβαίνει ο πήχης της στοχοθεσίας και μπαίνει πλέον στις 3 συντάξεις ανά ημέρα ανά υπάλληλο.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα υπάρχει καθημερινός έλεγχος της απόδοσης των διευθύνσεων, των διευθυντών και των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση των συντάξεων. 

Συνεπώς ο στόχος είναι περί τις 60 συντάξεις ανά υπάλληλο το μήνα. Δεδομένου ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι – εισηγητές σήμερα είναι 600, ο νέος στόχος δείχνει πάνω από 35.000 συντάξεις το μήνα μόνο από τους εισηγητές δημοσίους υπαλλήλους.

Οι υπάλληλοι που συνεχίζουν να περνούν κάτω από τον πήχη της νέας στοχοθεσίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με μετακινήσεις – μεταθέσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να εξεταστεί ακόμη και η διαγραφή τους από το μητρώο των εισηγητών. Αντίθετα οι υπάλληλοι που πιάνουν τους στόχους θα επιβραβεύονται με μπόνους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται να αυξηθεί το μπόνους που υπάρχει σήμερα και φτάνει έως τα 480 ευρώ για τους υπαλλήλους που συμμετέχουν στα ειδικά κλιμάκια έκδοσης νέων συντάξεων.

Υπενθυμίζεται πως τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα μπουν στο σύστημα και οι πρώτοι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, που και αυτοί θα διεκπεραιώνουν έναν όγκο εκκρεμών συντάξεων.  

Η μάχη των εκκρεμών συντάξων εξελίσσεται σε μητέρα των μαχών για το υπουργείο Εργασίας. Οι θεσμοί ζήτησαν στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης επιτάχυνση των ρυθμών αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, ενώ ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε για δραστική μείωση των εκκρεμοτήτων το πρώτο 6μηνο του 2022.

Εκκρεμείς συντάξεις: Αρχές Νοεμβρίου πιάνουν δουλειά δικηγόροι και λογιστές

Σε λειτουργία από χθες ο Πύργος Ελέγχου

Ο Πύργος Ελέγχου του ΕΦΚΑ, τέθηκε χθες σε πλήρη λειτουργία. Είναι ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης των εκκρεμών συντάξεων αλλά και εκείνων που εκδίδονται καθημερινά από τις διευθύνσεις απονομών του Οργανισμού.

Ο Πύργος Ελέγχου επιτρέπει στη Διοίκηση, την Γενική Διεύθυνση Συντάξεων και στους διευθυντές των δομών απονομής σε όλη την Ελλάδα να έχουν άμεση πληροφόρηση, 24ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που αφορούν:

1.      Το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων τόσο συνολικά όσο και ανά τ. Ταμείο καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας κ.λπ.),

2.      Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τ. Ταμείο και ανά ημέρα, μήνα, έτος κ.λπ.,

3.      Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα,

4.      Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά διεύθυνση αλλά και ανά εισηγητή.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Ο Πύργος Ελέγχου του ΕΦΚΑ είναι ένα νέο ηλεκτρονικό εργαλείο δουλειάς με το οποίο ο Οργανισμός μπορεί να διαπιστώσει πώς προχωρούν τα πράγματα στις συντάξεις, ποια διεύθυνση δουλεύει, ποια δεν δουλεύει, ποιος εισηγητής δουλεύει και ποιος όχι. Και βεβαίως με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν και οι αναγκαίες κινήσεις για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην έκδοση των συντάξεων. Θα υπάρχει στοχοθεσία και στοχευμένες παρεμβάσεις στις προβληματικές περιπτώσεις. Σε πρώτη φάση θέτουμε ένα στόχο 3 συντάξεων την ημέρα για κάθε εισηγητή και βεβαίως θα υπάρχει αντίστοιχη πίεση στους διευθυντές γιατί οφείλουμε όλοι, υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, Διοίκηση και φυσικά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να είμαστε εντάξει απέναντι στους ασφαλισμένους. Διότι αυτό είναι στην πραγματικότητα η κοινωνική πολιτική και όχι τα συνθήματα και τα μεγάλα λόγια του καθενός!».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου δήλωσε: «Σε κάθε Οργανισμό η συνεχής παρακολούθηση της εικόνας των εργασιών του είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Αυτό ήταν κάτι το οποίο έλειπε μέχρι τώρα στον ΕΦΚΑ και αυτό που βλέπουμε να γίνεται αυτή τη στιγμή, στο κτίριο που έχουμε ονομάσει control tower, είναι πραγματικά μια συλλογή πολύτιμης πληροφορίας τόσο για την οργάνωση όλου του Φορέα, όσο και για την παρακολούθηση των επιμέρους λειτουργιών του. Νομίζω ότι όλα τα εργαλεία που παρουσιάστηκαν σήμερα είναι εξαιρετικά χρήσιμα, θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο και θα βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία του ΕΦΚΑ που είναι καθοριστικής σημασίας για τη χάραξη κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας και για την ευημερία των πολιτών».

Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε: «Από σήμερα έχουμε στα χέρια μας ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο δουλειάς και θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητές του». 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ