Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Π.Τσακλόγλου: Κανονικά οι αυξήσεις στις συντάξεις από το 2023

Στα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με την λειτουργία από την 1/1/2022 του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός, οι αυξήσεις στις συντάξεις από το 2023 θα πραγματοποιηθούν κανονικά, καθώς δεν έχει αναθεωρηθεί το χρονοδιάγραμμά τους, ενώ υπογράμμισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρρέασε αρνητικά κάποιες αποφάσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Θα θέλαμε να προχωρήσουμε στην περαιτέρω μείωσή τους» παραδέχτηκε, τονίζοντας πως η διεθνής αβεβαιότητα και οι επιπτώσεις στης στην ελληνική οικονομία δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Αναφερόμενος στα επαγγελματικά ταμεία, ο κ. Τσακλόγλου αποκάλυψε πως μέσα στο 2022 θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση και για την επαγγελματική ασφάλιση. «Η νομοθεσία για την επαγγελματική ασφάλιση είναι αρκετά παλιά. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε, στη συνολική αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών, είναι η πολύ μικρή αποταμίευση στην Ελλάδα. Ειδικά η ασφαλιστική αποταμίευση είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά θέλουμε κανόνες υγιείς, διάφανους. Έχουμε συζητήσει με εταίρους, μέσα στη χρονιά θα έχουμε νομοσχέδιο».

«Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μια νέα σελίδα στην κοινωνική ασφάλιση της χώρας όχι μόνο ως προς τον κεφαλαιοποιητικό του χαρακτήρα, αλλά και ως προς την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση του πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου. Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην επικουρική και κατά συνέπεια στην κοινωνική ασφάλιση έχει ως στόχο τη διασπορά του ασφαλιστικού κινδύνου στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης. Με τη μεταρρύθμιση η επίδραση του, ιδιαίτερα υψηλού στην περίπτωση της χώρας μας, δημογραφικού κινδύνου μετριάζεται.

Στη συνέχεια ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Η μεταρρύθμιση έρχεται να αντιμετωπίσει τέσσερα μείζονος σημασίας ζητήματα:

(i) την υπερβολική έκθεση του ασφαλιστικού μας συστήματος στο σύνολό του στον λεγόμενο «δημογραφικό κίνδυνο», δηλαδή στο ότι λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού ολοένα και μικρότερος αριθμός εργαζομένων καλείται να πληρώσει για τις συντάξεις ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού συνταξιούχων,

(ii) την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά σε σύγκριση με το σημερινό σύστημα, καθώς η εμπειρία χωρών με ώριμα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα δείχνει ότι αυτά έχουν υψηλότερες αποδόσεις από διανεμητικά συστήματα όπως το υφιστάμενο,

(iii) τη συνδρομή του ασφαλιστικού μας συστήματος στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, καθώς σημαντικό μέρος των εισφορών θα επενδύονται στην ελληνική οικονομία, και,

(iv) την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών και κουλτούρας διαφάνειας μειώνονται τα κίνητρα από πλευράς εργαζομένου για μαύρη-αδήλωτη εργασία.

Ο κ. Τσακλόγλου χαρακτήρισε την ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΚΑ ως μία μεταρρύθμιση κομβικής σημασίας για τη νέα γενιά και για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος τις επόμενες δεκαετίες, η οποία, όπως επεσήμανε, συνδυάζει τις βέλτιστες πρακτικές των πιο πετυχημένων ασφαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη, αυξάνει τη διαφάνεια και βοηθά την ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα επισήμανε πως μέχρι το τέλος του 2022 θα έρθει νέο νομοσχέδιο στη Βουλή για τα επαγγελματικά ταμεία, που θα προβλέπει την θέσπιση ενιαίας αρχής εποπτείας τους.

Τέλος ανέφερε πως οι αυξήσεις στις συντάξεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά από το 2023.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα