Νέα
 • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
 • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Νέα μέτρα: Το βάρος στους συνταξιούχους - Τέσσερα έκτακτα «δώρα» πριν τις εκλογές

ΑΤΜ / Πηγή: Intime
ΑΤΜ / Πηγή: Intime

Τουλάχιστον τέσσερις παροχές προορίζονται για τους συνταξιούχους από το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο και το οποίο θα ξεδιπλωθεί πριν τις εκλογές. Καθώς διαμορφώνεται σταδιακά η δέσμη των νέων μέτρων, η οποία και θα «κλειδώσει» στις λεπτομέρειές της εντός του Φεβρουαρίου, όταν και θα ξεκαθαρίζει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, φαίνεται πως το βάρος του οικονομικού επιτελείου πέφτει στην ομάδα των συνταξιούχων. Μια ομάδα που πλήττεται από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, χωρίς δυνατότητα αύξησης του εισοδήματος της. 

Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι βρίσκεται μια βεντάλια διαφορετικών μέτρων που είτε προορίζονται αποκλειστικά για τους συνταξιούχους είτε απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό και τους καλύπτουν, με το ένα μέτρο να συμπληρώνει το άλλο, ώστε στο τέλος όλοι - και τα 2,6 εκατομμύρια των συνταξιούχων - να πάρουν κάτι: Η προκαταβολή για την επικουρική σύνταξη, η πιθανή επιταγή ακρίβειας, το επίδομα προσωπικής διαφοράς για όσους δεν έλαβαν αυξήσεις στις συντάξεις και το market pass. Και στο βάθος τα σενάρια για αναδρομικά σε όλους από επικουρικές και Δώρα σε ετήσιες δόσεις... 

Εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

Η πρώτη παροχή αφορά στην χορήγηση προκαταβολής και για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Δικαιούχοι είναι περίπου 40.000 συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν λάβει την κύρια σύνταξη και περιμένουν μήνες η και χρόνια για την απονομή της επικουρικής.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν έως τις 15 Μαρτίου αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής έως και τον Ιανουάριο του 2023. Μοναδική προϋπόθεση είναι η αίτηση να έχει υποβληθεί έως και τον Ιούνιο του 2022 (πριν την 1η Ιουλίου 2022).

Για παράδειγμα:

 • Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2016, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 7 χρόνια αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 8.400 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.
 • Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2022, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 12 μήνες αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 1.200 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.

►Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Αναδρομικά έως 7.000 ευρώ σε συνταξιούχους που περιμένουν την επικουρική

Πηγή: Pixabay

«Επιταγής ακρίβειας» του Πάσχα

Προβάδισμα στην υλοποίηση των μέτρων στήριξης έχει η χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος, εν είδει «επιταγής ακρίβειας», πριν από το Πάσχα.

Οι δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας» αναμένεται να είναι 1,7 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται - εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους - οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η επιταγή, πιθανότατα ύψους 300 ευρώ θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε συνταξιούχους με μηνιαία σύνταξη έως 800 ευρώ.

►Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν έξτρα μπόνους το Πάσχα - Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας

Μπόνους προσωπικής διαφοράς

Οι δικαιούχοι του μπόνους που εξετάζεται (και αυτό πιθανότατα ύψους 300 ευρώ) να δοθεί πριν από το Πάσχα, είναι τουλάχιστον 140.000 συνταξιούχοι, 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων, οι οποίοι:

 • Δεν έλαβαν καμία αύξηση αυτές τις ημέρες καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά
 • Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων αφού  οι συντάξεις τους κυμαίνονται  από 800 - 1.000 ευρώ.
 • Δεν ωφελήθηκαν από την  κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι αυτούς στο μέλλον.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως η βάση αυτή των δικαιούχων θα διευρυνθεί, ώστε να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 300.000. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ομάδες που εξετάζεται να ενταχθούν είναι:

 • όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση, για παράδειγμα έως 5 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
 • όσοι πήραν πολύ μικρές αυξήσεις κάτω από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που συρρικνώθηκε λογιστικά και τους επέτρεψε να λάβουν μια μικρή αύξηση. Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%..

►Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Τέλος Φεβρουαρίου η διπλή αύξηση – Ποιοι δικαιούνται μπόνους προσωπικής διαφοράς

Market pass

Δικαιούχοι της ενίσχυσης ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών είναι βεβαίως και οι συνταξιούχοι που πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μετά τα μέσα του Φεβρουαρίου και οι αιτήσεις θα συνεχίζονται έως τις 15 Μαρτίου. Η πληρωμή θα γίνει με δυο ταχύτητες, ανάλογα με το αν επιλέξει ο δικαιούχος πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό ή ψηφιακή κάρτα στο κινητό του κατά τα πρότυπα του fuel pass και freedom pass. 

Οσοι υποβάλουν αίτηση για ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός Φεβρουαρίου (έως την 28η Φεβρουαρίου 2023) θα πληρωθούν στις 3 Μαρτίου 2πλή ενίσχυση, για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023.

Αντίστοιχα, όσοι καθυστερήσουν και υποβάλουν αίτηση για ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός Μαρτίου (1-15/3) θα πληρωθούν την διπλή ενίσχυση για Φεβρουάριο και Μάρτιο έως τις 20 Μαρτίου. 

Από κει και πέρα, οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται μήνα - μήνα, μέχρι και τον Ιούλιο, εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός. 

Για όσους υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση εντός Μαρτίου η πρώτη πληρωμή θα γίνει όχι 1 έως 3 Μαρτίου αλλά από 15 έως 20/3 με τα ίδια ποσά και οι υπόλοιπες πληρωμές ως έχουν ίδιες για όλους.   

Οσοι υποβάλουν αίτηση για πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό (θέλουν να λάβουν τα χρήματα στην τράπεζα και όχι σε ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους) εντός Φεβρουαρίου (έως την 28η Φεβρουαρίου 2023) θα λάβουν στην πρώτη πληρωμή στις 3 Μαρτίου 3πλή ενίσχυση, για Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2023. 

Έτσι μπορεί τα ποσά που θα δικαιούνται να είναι ψαλιδισμένα κατά 20% (δικαιούνται το 80% των ποσών που θα λάβουν όλοι οι υπόλοιποι) ωστόσο στην πρώτη πληρωμή, που πέφτει και σε προεκλογική περίοδο, αυτό δεν θα φανεί, αφού θα λάβουν 3 μηνιάτικα, αντί για 2 που θα λάβουν όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα.    

Συγκεκριμένα δικαιούχοι είναι:

 • Οι άγαμοι για να πάρουν την ενίσχυση θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
 • Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 24.000 ευρώ.
 • Έγγαμος με 1 παιδί ή μονογονεϊκή 2 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 29.000 ευρώ.
 • Έγγαμος με 2 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 34.000 ευρώ.
 •  Έγγαμος με 3 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 39.000 ευρώ.

Τα ποσά που θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων όπως σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα.

Αναδρομικά

Στο... βάθος βρίσκονται και τα σενάρια για αναδρομικά σε όλους από τα Δώρα και τις επικουρικές σε 4 ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από το 2024, αν και η εισήγηση του οικονομικού επιτελείου είναι αρνητική, διότι το δημοσιονομικό κόστος είναι απαγορευτικό και φτάνει στα 2,5 δισ. ευρώ        

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα