Νέα
  • ΓΔ: 1414.66 +0.75%
  • Τζίρος: 24,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Διπλή αύξηση πληρώνει αύριο ο ΕΦΚΑ - Ποιοι είναι οι δικαιουχοι

ΑΤΜ / Πηγή: Intime
ΑΤΜ / Πηγή: Intime

Διπλή αύξηση πληρώνει αύριο ο ΕΦΚΑ σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, καθώς καταβάλλονται τα αναδρομικά από την αύξηση του Ιανουαρίου που δεν πληρώθηκε πριν τα Χριστούγεννα. Η αναδρομική καταβολή της αύξησης του 7,75% στις συντάξεις θα πραγματοποιηθεί αύριο παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, με εμβόλιμη πληρωμή από τον ΕΦΚΑ. Οι συνταξιούχοι θα δουν πιστωμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους την Παρασκευή, τελευταία ημέρα καταβολής των συντάξεων Μαρτίου, τα αναδρομικά από την αύξηση 7,75% (για όσους τη δικαιούνται) για τον Ιανουαρίο του 2023..

Το συνολικό ποσό των αναδρομικών αγγίζει τα 845 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, 1,7 εκατ. συνταξιούχοι που έχουν ήδη πληρωθεί ή πληρώνονται αύριο την σύνταξη Μαρτίου θα λάβουν ένα έξτρα ποσό με την εμβόλιμη πληρωμή. Αύριο (από σήμερα το απόγευμα) πληρώνονται και οι συντάξεις Μαρτίου σε συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του  ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8. Οι συγκεκριμένοι μπορεί να πληρωθούν τελευταίοι, αλλά θα δουν διπλό το ποσό της αύξησης της σύνταξης. 

Έξτρα ποσό θα δουν αύριο στους λογαριασμούς τους και όσοι πληρώθηκαν την σύνταξη Μαρτίου χθες και προχθές, εφόσον δικαιούνται αύξηση στην τσέπη.

►Διαβάστε επίσης: Κ. Χατζηδάκης: Η ΝΔ μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τις συντάξεις

Παραδείγματα

Έτσι όλοι όσοι είδαν αύξηση στην σύνταξη τους στα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να υπολογίζουν πως θα λάβουν επιπλέον ποσό στις 24 Φεβρουαρίου. Για παράδειγμα, αν η αύξηση στα τέλη Ιανουαρίου ήταν 30 ευρώ, στις 24 Φεβρουαρίου θα πάρουν "έξτρα" 30 ευρώ στο λογαριασμό τους, εκτός από την σύνταξη τους.

Παράδειγμα 1

  •     Εστω συνταξιούχος τ. ΙΚΑ με ΑΜΚΑ που λήγει σε μονό αριθμό. Είδε αύξηση 25 ευρώ τον Ιανουάριο
  •     Πληρώνεται σήμερα, Τετάρτη 22/2 το απόγευμα (από αύριο στην τράπεζα) την σύνταξη του με το νέο ποσό
  •     Θα λάβει την ερχόμενη Παρασκευή 24/2 έξτρα ποσό 25 ευρώ

Παράδειγμα 2

  •     Έστω συνταξιούχος τ. ΙΚΑ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό. Είδε αύξηση 48 ευρώ τον Ιανουάριο
  •     Πληρώνεται αύριο, Πέμπτη 23/2 το απόγευμα (από την Παρασκευή στην τράπεζα) την σύνταξη του με το νέο ποσό
  •     Θα λάβει παράλληλα την Παρασκευή με ξεχωριστή πληρωμή έξτρα ποσό 48 ευρώ

►Διαβάστε επίσης: Μήνας μισθών και συντάξεων ο Μάρτιος: «Κλειδώνουν» αυξήσεις, πληρώνονται επιδόματα και αναδρομικά

Αναδρομικά επικουρικών

Μετά τις πληρωμές των συντάξεων Μαρτίου αντίστροφα θα αρχίσει να μετρά ο χρόνος μέχρι το τέλος του πρώτου 15ημερου του Μαρτίου για όσους δικαιούνται και αιτηθούν να τους δοθούν αναδρομικά από 100 έως και πάνω από 7.000 ευρώ σε περίπου 40.000 συνταξιούχους που περιμένουν αρκετούς μήνες ή και χρόνια την επικουρική σύνταξή τους και έχουν υποβάλλει αίτηση έως και τον Ιούνιο του 2022 (πριν την 1η Ιουλίου 2022) θα πληρώσει ο ΕΦΚΑ, μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Παράλληλα, άλλοι 40.000 συνταξιούχοι που περιμένουν επίσης την επικουρική τους θα δουν την σύνταξη τους να εκδίδεται. Αυτός είναι ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ για τις περίπου 83.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Πρόκειται δηλαδή για συνταξιούχους που έχουν πάρει την κύρια σύνταξη τους και περιμένουν την επικουρική. Θα λάβουν αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής έως και τον Ιανουάριο του 2023. Για τις αναπηρικές επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είναι μικρότερες, τα έναντι αναδρομικά θα είναι 50 ευρώ για κάθε μήνα.

Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2016, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 7 χρόνια αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 8.400 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ