Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Ανεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών - Οι εκτιμήσεις και οι στόχοι της αγοράς

Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα
Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα / Πηγή: Intimenews

Ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, αλλά και της κυβέρνησης, για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Χθες γράφαμε ότι ο πήχης των εισπράξεων ανεβαίνει πάνω από τα 10 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 55% αυτών του 2019.

Σήμερα υπάρχει μια ομοβροντία εκτιμήσεων που ανεβάζουν περισσότερο τον πήχη των προσδοκιών, ακόμη και στα 12 δισ., που αντιστοιχούν στο 65% του 2019, στην περίπτωση που ο «ούριος άνεμος» που πνέει αυτή τη στιγμή στον ελληνικό τουρισμό συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα καλά μαντάτα φάνηκαν από τον Ιούνιο, όταν η κατά κεφαλήν δαπάνη αυξήθηκε εντυπωσιακά. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η τάση αυτή όχι μόνο διατηρήθηκε, αλλά ενισχύθηκε σημαντικά.

Ολοι βλέπουν ακόμη ψηλότερα για το 2021 

Σε εκείνο που όλοι συγκλίνουν είναι ότι ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης για έσοδα στο 50% αυτών του 2019 φαίνεται να εκπληρώνεται και πλέον ο στόχος ανεβαίνει ακόμη υψηλότερα, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δραματικές ανατροπές το αμέσως προσεχές διάστημα.  

Παράγοντες από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις τα έσοδα από τον τουρισμό θα κινηθούν στα 9 έως 10 δισ. ευρώ, ενώ δεν απέκλειαν να πάνε ακόμη ψηλότερα, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς.

Όπως δήλωσε χθες από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, η πρόβλεψη για έσοδα στο 50% των εσόδων του 2019 «φαίνεται να έχει πιαστεί».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η μέχρι στιγμής επιδημιολογική εικόνα μαρτυρά ότι και ο Σεπτέμβριος θα εξελιχθεί σε έναν καλό μήνα, ειδικά στην περίπτωση της Νότιας Ελλάδας, λόγω καιρικών συνθηκών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, που, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, δηλώνει ότι «τον Μάιο λέγαμε ότι αν καταφέραμε να φτάσουμε το 40% των κρατήσεων του 2019, θα ήμασταν πολύ τυχεροί. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και μετά τις κρατήσεις του Σεπτεμβρίου, θα ξεπεράσουμε το 50% ή και το 60%, εάν δεν υπάρξει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη όσον αφορά στην πανδημία».

Στον άτυπο αυτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για το πού θα κάτσει τελικά η «μπίλια» των εισπράξεων του τουρισμού φέτος, ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos, Ανδρέας Ανδρεάδης, εμφανίζεται ακόμη πιο αισιόδοξος και κάνει λόγο για ανάκτηση του 60% της κίνησης και των εσόδων του 2019.

Μεγάλη ώθηση στο ΑΕΠ

Όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, «τα τουριστικά έσοδα της χώρας θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 12 δισ. ευρώ φέτος, νούμερο αδιανόητο μερικούς μήνες πριν. Σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από 6%», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Ανδρεάδης ήταν εξαρχής ο πλέον αισιόδοξος, σε σχέση με τους υπόλοιπους παράγοντες του κλάδου. Είχε δηλώσει ότι είμαστε κοντά στον στόχο των 9 δισ. ευρώ (50% του 2019) χάρη στην αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλήν Δαπάνης. «Κυρίαρχη στη φετινή σαιζόν θα είναι η υψηλή διψήφια αύξηση των ανά επισκέπτη εσόδων, λόγω αυξημένου αγοραστικού επιπέδου & μετακίνησης του κέντρου βάρους σε ακριβότερα καταλύματα και υψηλή περίοδο. Τα έσοδα θα κινηθούν ακόμη καλύτερα από την πρώτη εκτίμησή μου (9 δισ. ευρώ)», τόνιζε σε προηγούμενη ανάρτησή του.

Να θυμίσουμε ότι οι αρχικές προβλέψεις του καλού σεναρίου τόσο από πλευράς κυβερνητικού επιτελείου όσο και από πλευράς της τουριστικής αγοράς έκαναν λόγο για ανάκτηση του 45% με 50% αφίξεων και εσόδων του 2019. Το ρεαλιστικό, αν όχι δυσμενές σενάριο των τουριστικών φορέων, το οποίο λάμβανε υπόψη του τα υγειονομικά δεδομένα του Μαΐου, προέβλεπε ανάκτηση έως και 40% των εσόδων του 2019, δηλαδή 7,5 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ