Νέα
  • ΓΔ: 1264.69 -0.05%
  • Τζίρος: 110,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αγορές: Κινούνται σταθεροποιητικά εν όψει της ομιλίας του Πάουελ

Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ
Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα, εν όψει της ομιλίας του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται σταθεροποιητικά, όπως και ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν ο Πάουελ θα δώσει σήμερα, μετά τις 7 το απόγευμα, στίγμα για το πότε η Fed θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων της (το λεγόμενο tapering).

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η Fed αγοράζει κάθε μήνα ομόλογα αξίας 120 δισ. δολαρίων, τα οποία έχουν εκδοθεί από το αμερικανικό δημόσιο και από τράπεζες με την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων. Ωστόσο, μετά την ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας - με ρυθμό υψηλότερο από το 6% στα δύο πρώτα τρίμηνα φέτος - και την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5%, η Fed έχει προιδεάσει τις αγορές ότι θα συζητήσει το θέμα του tapering. 

«Στο στάδιο αυτό είναι φανερό ότι η Fed κλίνει όλο και περισσότερο στο να αρχίσει τον περιορισμό των αγορών ομολόγων», δήλωσε ο υπεύθυνος επενδύσεων της Aberdeen Standard Investments στο Reuters.

«Ο Πάουελ θα χρειαστεί μάλλον να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα χωρίς να δεσμευτεί σε λεπτομέρειες, πριν αυτές συμφωνηθούν από τα μέλη της Επιτροπής της Fed», πρόσθεσε.

Πιθανόν να απογοητευθούν οι επενδυτές

Με τις προσδοκίες των επενδυτών να είναι αρκετά διαφορετικές πριν την ομιλία, είναι πιθανόν να υπάρξουν κινήσεις στην αγορά ανεξάρτητα από τις διατυπώσεις που θα χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της Fed, σημείωσε.

Η προοπτική, πάντως, να απογοητευθούν οι επενδυτές είναι μεγάλη. Αναλυτές της RBC ανέφεραν σε σημείωμά τους ότι, ενώ το συμπόσιο του Τζάκσον Χολ αναμενόταν όλο το καλοκαίρι, υπάρχει «επιφυλακτικότητα σχετικά με το αν η Fed θα δώσει περισσότερες πληροφορίες…εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Δέλτα».

Οι χθεσινές  δημόσιες δηλώσεις στελεχών της Fed, που είναι υπέρ πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής, με τις οποίες καλούσαν την κεντρική τράπεζα να αρχίσει τη μείωση των αγορών ομολόγων επηρέασε αρνητικά την Wall Street, η οποία έκλεισε

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ