Νέα
  • ΓΔ: 868.75 +1.03%
  • Τζίρος: 29,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η ψυχρολουσία των τραπεζών και οι ευχαριστημένοι μέτοχοι του ΟΠΑΠ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Με άνοδο περίπου 540 μονάδων (δηλαδή περίπου 1,6%) αντέδρασε ο Dow Jones στις αποφάσεις της FED αλλά και γενικότερα στην αντιπληθωριστική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει. Επιστροφή αγοραστών σε κυκλικές μετοχές και γενικότερα αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η σημερινή συνεδρίαση (όπως κάθε συνεδρίαση Παρασκευής) θα δείξει εάν ο επενδυτικός ενθουσιασμός ήταν πρόσκαιρος ή θα συνεχιστεί το ράλι και προς τις 35.000 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν και οι υπόλοιποι δείκτες (S&P 500, Nasdaq και Russell). Δραστική ήταν η μείωση του δείκτη φόβου (Vix).

Προσοχή συστήνει ο Καγκελάριος στη μεγάλη αύξηση των συμβολαίων παραγώγων στις αμερικανικές μετοχές και δείκτες. Είτε γίνονται για κερδοσκοπία είτε για κάλυψη κινδύνου.

Ευρωπαϊκές αγορές – Με το βλέμμα στη Γερμανία

Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν ίσως το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς. Όπως σας έχουμε πει, εάν πάνε σε κυβερνήσεις συνεργασίας διαφορετικών κομματικών χαρακτηριστικών, ίσως αυξηθεί ο παράγοντας κινδύνου όχι μόνο για τη γερμανική οικονομία αλλά και για την ΕΕ. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι μία κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών μαζί με Πράσινους θα βοηθήσει την ΕΚΤ να πάρει αποφάσεις προς όφελος της «πράσινης οικονομίας», της στήριξης των υποδομών και γενικότερα να συνεχίσει τα μέτρα τόνωσης των οικονομιών. Αντίθετα, εάν κυριαρχήσουν (ακόμη και μέσα από συμμαχίες) οι Χριστιανοδημοκράτες, τότε η κυρία Λαγκάρντ θα έχει πρόβλημα να παρατείνει -εάν και όταν χρειαστεί- τα προγράμματα στήριξης. Πάντως ο DAX δεν καταλαβαίνει τίποτε και έχει αναρριχηθεί στις 15.700 μονάδες, πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του.

Ελληνικό χρηματιστήριο – Πλην Λακεδαιμονίων

Με όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ανεβαίνουν, το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε τον δικό του αυτόνομο δρόμο της εσωστρέφειας και υποχώρησε. Τα βαρίδια της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η μετοχή της Μυτιληναίος και η ΔΕΗ. Για τη μετοχή της Μυτιληναίος είχαν προηγηθεί οι -μάλλον απαισιόδοξες- δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Μυτιληναίου. Το μυστήριο (αρχικά) για τη μετοχή της ΔΕΗ λύθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, όταν ανακοινώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μία είδηση που ήδη κυκλοφορούσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ως φήμη. Το πλέον απογοητευτικό όμως ήταν το ισοζύγιο κερδισμένων - χαμένων, με μόλις 24 μετοχές να καταγράφουν άνοδο και 92 να είναι πτωτικές. Ακόμη και μία μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν γίνεται να ωθεί σε πτώση τις περισσότερες εισηγμένες από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις. Πολλά στελέχη της αγοράς ψάχνουν να βρουν τι φταίει για τον χθεσινό καταποντισμό.
Η Jumbo (παρά τις γκρίνιες για τα logistics), ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ ήταν οι μετοχές που περιόρισαν τις απώλειες σε αυτή την περίεργη, τουλάχιστον, συνεδρίαση.

Μυτιληναίος

Η πρώτη ψυχρολουσία για την αγορά ήρθε από τις δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου. Αν τις συνδυάσουμε με την αύξηση του φυσικού αερίου και με την αύξηση του ρεύματος, τον χειμώνα αυτό θα κυκλοφορούμε με τα παλτά στα σπίτια. Αδυνατούμε πάντως να πιστέψουμε ότι ο κ. Μυτιληναίος δεν καταλάβαινε τι θα συνέβαινε στη μετοχή του ομίλου μετά τις δηλώσεις του.

ΔΕΗ

Η ανακοίνωση βγήκε πολύ ώρα μετά το τέλος της συνεδρίασης και εξήγησε τη μεγάλη πίεση στη μετοχή. Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και συνδυασμένη προσφορά μετοχών σε εξωτερικό (ιδιωτική τοποθέτηση) και Ελλάδα (δημόσια προσφορά) προχωρά η ΔΕΗ. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026. Επόμενο βήμα είναι η Γενική Συνέλευση, απ' όπου θα ξεκαθαρίσουν οι όροι αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

ΔΕΗ – Υπερταμείο

Tο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ - Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), ως βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της διοίκησης της ΔΕΗ, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Tραπεζικές μετοχές

Και καλά οι μετοχές των Μυτιληναίου και ΔΕΗ που είχαν τους λόγους τους να υποχωρούν. Πώς όμως ερμηνεύεται το «βούλιαγμα» των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών; Σημαντικές οι πιέσεις σε ΕΤΕ και Πειραιώς. Αυτά βλέπουν οι χρηματιστές και οι επενδυτές και προβληματίζονται. Πάντως, εάν θέλουμε να μπούμε στο πεδίο των φημών (πιθανών ή απίθανων), ακούγεται ότι επίκειται διαφοροποίηση στα μοντέλα μέτρησης των κεφαλαίων και ότι θα έχουμε εξελίξεις με τον DTC (αναβαλλόμενο φόρο).

Eurobank – HSBC (Ελλάδος)

Εκεί στη Eurobank θα την πάρετε τελικά την ελληνική HSBC; Την έχετε εκθέσει και πρέπει να την αποκαταστήσετε. Μαθαίνουμε ότι οι συνομιλίες είχαν προχωρήσει, αλλά ξαφνικά μία από τις δύο πλευρές ανέκρουσε πρύμναν.

ΑΝΕΚ

Η άνοδος των καυσίμων περιόρισε τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στο α' εξάμηνο για την ΑΝΕΚ. Γενικά μετά την κακή (λόγω covid-19) χρονιά την περσινή, φέτος όλες οι ακτοπλοϊκές αλλά και οι αεροπορικές έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος από την αύξηση του πετρελαίου.

Attica Group

Aνακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου 2021, τα οποία παρουσιάζουν ενοποιημένες πωλήσεις 122,19 εκατ. ευρώ (117,00 εκατ. το α' εξάμηνο 2020), ενοποιημένες ζημίες προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων 4,38 εκατ. ευρώ (κέρδη 1,94 εκατ. το α' εξάμηνο 2020) και ενοποιημένες ζημίες μετά από φόρους 34,05 εκατ. ευρώ (ζημίες 40,96 εκατ. το α' εξάμηνο 2020). Και εδώ το κόστος των καυσίμων περιόρισε τα αποτελέσματα.

Πλαστικά Θράκης

Διορθώνει η μετοχή μετά το ξέφρενο ράλι της προηγούμενης περιόδου προς τα 8 ευρώ. Χθες άγγιξε και τα 7,10, αλλά ανέκαμψε προς το τέλος της συνεδρίασης κυρίως από αγορές ιδίων και market making.

AS Company

Έπεσαν σημαντικά οι πωλήσεις της εταιρείας, αλλά τα κέρδη αυξήθηκαν. Αν αναρωτιέστε πώς έγινε αυτό, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,172 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 0,425 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2020 σημειώνοντας αύξηση 175,72%. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 0,954 εκατ. έναντι 0,352 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης παρουσιάζοντας αύξηση 170,59%.
Η επίδραση της μείωσης των πωλήσεων στη συνολική κερδοφορία αντισταθμίσθηκε από την αύξηση του συντελεστή μικτού κέρδους, την αύξηση των λοιπών εσόδων εκμετάλλευσης, την περιστολή των λειτουργικών δαπανών και το κέρδος από τη διαχείριση των χρεογράφων του Ομίλου.

ΟΠΑΠ

Χρηματιστηριακά είναι πολύ ευχαριστημένοι οι μέτοχοι. Και κέρδη δίνει, και όσοι επανεπένδυσαν το καλοκαίρι το μέρισμα θα βγάλουν επίσης καλά λεφτά. Εσχάτως τη βλέπουν για πιθανές νέες τοποθετήσεις και ξένα funds από Ευρώπη, Βρετανία και ΗΠΑ. Πιθανός μελλοντικός στόχος τα 15 ευρώ για τους εγχώριους χρηματιστές.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ