Νέα
  • ΓΔ: 895.14 +0.04%
  • Τζίρος: 29,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δολάριο: Στα υψηλά ενός έτους μετά την αύξηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 5,4%

Υποχωρεί η ισοτιμία του δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του
Πηγή: Pixabay

Κοντά στα υψηλά επίπεδα ενός έτους κινείται το δολάριο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 5,4% από 5,3% τον Αύγουστο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα ανακοινώσει τον επόμενο μήνα τη σταδιακή κατάργηση των αγορών ομολόγων, με προοπτική να αυξήσει τα επιτόκια έως τα μέσα του 2022.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο έναντι αύξησης 0,3% που ανέμεναν οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε 0,2% έναντι αύξηση 0,1% τον Αύγουστο.

Μετά τα στοιχεία αυτά, το δολάριο άγγιξε νέο υψηλό επίπεδο σχεδόν τριών ετών έναντι του γεν, στα 113,800 γεν ανά δολάριο, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 113,555 γεν.

Η αύξηση των ενεργειακών τιμών τροφοδότησε τις πληθωριστικές ανησυχίες και έδωσε λαβή για στοιχήματα ότι η Fed θα κινηθεί ταχύτερα για την εξομάλυνση της πολιτικής, με τις αποδόσεις των διετών ομολόγων να αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδο 18 μηνών.

Ο δείκτης ισοτιμίας του δολαρίου έναντι έξι μεγάλων νομισμάτων, υποχώρησε ελαφρά στις 94,311 μονάδες σε σχέση με την Τρίτη που διαμορφώθηκε στις 94,563 μονάδες για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το ευρώ σημείωνε άνοδο 0,25% στα 1,1559 δολάρια, ελαφρά πάνω από το χαμηλό 15 μηνών (1,1522 δολάρια) που είχε υποχωρήσει χθες.

Η Fed θα ανακοινώσει σήμερα το βράδυ τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη για περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ