Νέα
  • ΓΔ: 1422.03 +0.31%
  • Τζίρος: 347,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συγκοινωνούντα δοχεία crypto και μετοχές - Τι δείχνει μελέτη του ΔΝΤ

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Οι μεταβολές στις τιμές του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων έχουν πλέον σημαντικό βαθμό συσχέτισης με τις μεταβολές των  τιμών των μετοχών, διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε μελέτη του.

Με βάση τη διαπίστωση αυτή, το Ταμείο τονίζει ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος των crypto για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν υιοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό αυτά και επανέρχεται στην πρόταση του για ένα συνολικό και συντονισμένο παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τα εθνικά ρυθμιστικά - εποπτικά πλαίσια.

Η κεφαλαιοποίηση των crypto εκτινάχθηκε τον Νοέμβριο σχεδόν έως τα 3 τρισ. δολάρια από 620 δισ. δολάρια το 2017, καθώς προσέλκυσαν πολλούς μεγάλους και μικρούς θεσμικούς επενδυτές παρά τις υψηλές διακυμάνσεις των τιμών τους. Στις αρχές του 2022, η αγοραία αξία τους υποχώρησε στα περίπου 2 τρισ. δολάρια, αλλά παραμένει σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με το 2017.

Περιορίζεται το πλεονέκτημα διαφοροποίησης του κινδύνου

Καθώς τα κρυπτονομίσματα ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στο επενδυτικό κατεστημένο, η συσχέτισή τους με τα παραδοσιακά assets, όπως οι μετοχές, αυξήθηκε σημαντικά. Περιορίστηκε έτσι το πλεονέκτημα διαφοροποίησης του κινδύνου που είχαν στο παρελθόν και παράλληλα έχει αυξηθεί ο κίνδυνος να διαχυθεί μία πτώση των τιμών τους σε άλλα τμήματα της αγοράς.

Πριν από την πανδημία, τα crypto δεν είχαν σημαντικό βαθμό συσχέτισης με τους μεγάλους δείκτες μετοχών. Θεωρούνταν για τον λόγο αυτό ως ένας τρόπος διαφοροποίησης του κινδύνου για τους επενδυτές και προστασίας τους από τις διακυμάνσεις άλλων assets. Αυτό άλλαξε μετά τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών στις αρχές του 2020 λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Οι τιμές των crypto, όπως και των μετοχών, εκτινάχθηκαν εν μέσω των χαλαρών χρηματοδοτικών συνθηκών και της μεγαλύτερης διάθεσης ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές.

Για παράδειγμα, η τιμή του bitcoin δεν κινείτο στην ίδια κατεύθυνση με τον δείκτη μετοχών S&P 500, που είναι ο δείκτης αναφοράς στις ΗΠΑ,  την τριετία 2017-19, με τον συντελεστή συσχέτισης των καθημερινών μεταβολών τους να είναι μόλις 0,01. Ωστόσο, ο συντελεστής αυτός αυξήθηκε στο 0,36 τη διετία 2020-21 καθώς οι δύο αυτές κατηγορίες assets κινούνταν περισσότερο συγχρονισμένα, με τις τιμές τους να αυξάνονται ή να μειώνονται μαζί,

Σύμφωνα με την έρευνα του ΔΝΤ, ο συντελεστής συσχέτισης μεταξύ crypto και μετοχών είναι υψηλότερος σε σχέση με αυτόν μεταξύ των μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως του χρυσού, των επενδυτικά διαβαθμισμένων ομολόγων και μεγάλων νομισμάτων. Με άλλα λόγια, το όφελος διαφοροποίησης ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου που προσφέρουν τα crypto είναι πλέον πολύ μικρότερο απ’ ότι θεωρείτο στο παρελθόν.

bitcoin και S&P 500
Πηγή: ΔΝΤ

Αυξήθηκε η συσχέτιση στη μεταβλητότητα crypto και μετοχών

Ενδιαφέρον έχει και η διαπίστωση ότι έχει αυξηθεί την τελευταία διετία σημαντικά ο αντίκτυπος των μεταβολών των τιμών του bitcoin και της μεταβλητότητάς του στις τιμές και τη μεταβλητότητα των τιμών των μετοχών.

Η μεταβλητότητα του bitcoin εξηγεί το ένα έκτο της μεταβλητότητας του S&P 500 στη διάρκεια της πανδημίας και περίπου το ένα πέμπτο της διακύμανσης των αποδόσεων του S&P 500. Αυτό σημαίνει ότι μία κατρακύλα στις τιμές του bitcoin μπορεί να αυξήσει την αποστροφή στον κίνδυνο και να οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων στα χρηματιστήρια.

Και αντίστροφα, αναφορικά με τον αντίκτυπο του S&P 500 στο bitcoin, παρατηρείται ανάλογη συσχέτιση, γεγονός που σημαίνει ότι το κλίμα της μίας αγοράς μεταφέρεται στην άλλη με έναν σημαντικό τρόπο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ