Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η άνοδος του Μυτιληναίου που άργησε μια μέρα και η είσοδος της Dimand

Πηγή: Eurokinissi

«Ασανσέρ», και μάλιστα αρρύθμιστο, οι αμερικανικοί δείκτες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ενώ ξεκίνησαν θετικά δίνοντας μια εξαιρετική εικόνα και σε άνοδο και σε όγκους, «γύρισαν» μετά τα μισά της συνεδρίασης πτωτικά.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βυθίστηκε σε χαμηλό 16 μηνών, ενώ η αύξηση στις τιμών των αμερικανικών κατοικιών επιβράδυνε για πρώτη φορά από το 2021. Ο πρόεδρος της New York Fed, John Williams, δήλωσε ότι περιμένει η αμερικανική οικονομία να επιβραδύνει εν μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed τους επόμενους μήνες

Ωστόσο ο Dow Jones φαίνεται ότι βραχυπρόθεσμα θα καταφέρει να κρατήσει τις 31.000 μονάδες ή να μείνει σε κοντινή ακτίνα απ' τα επίπεδα αυτά.

Αναδυόμενες αγορές: «Οι μικροί είναι ευάλωτοι στις κρίσεις»

Οι αναδυόμενες αγορές καταγράφουν σε επίπεδα MSCI τη χειρότερη επίδοση α' εξαμήνου τα τελευταία 24 χρόνια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον υψηλό πληθωρισμό και το ενδεχόμενο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει το Bloomberg.

Ο δείκτης MSCI Emerging Markets έχει υποχωρήσει περίπου 17% φέτος, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση σε επίπεδο α' εξαμήνου από το 1993 με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Ο δείκτης διολίσθησε περισσότερο από 20% κατά τους πρώτους έξι μήνες του 1998, όταν η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση αναστάτωσε τις αγορές.

Εμείς θα προσθέταμε ότι δεν είναι το χειρότερο παράδειγμα οι αναδυόμενες αγορές για την παρούσα κρίση. Πολλοί δείκτες αναπτυγμένων αγορών είχαν μεγαλύτερες απώλειες, απλώς οι δείκτες αυτοί κατάφεραν να ανακάμψουν.

Ευρωπαϊκές αγορές

«Φάρμακο στις πληγές» των Ευρωπαίων επενδυτών ήταν οι δηλώσεις Λαγκάρντ σχετικά με τον πληθωρισμό αλλά και τις προσδοκίες για ανάπτυξη. Η κυρία Λαγκάρντ έδειξε μια αποφασιστικότητα κατά τη χθεσινή Σύνοδο της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, την οποία ζητούσαν και οι τράπεζες και η επιχειρηματική Ευρώπη.

Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν ανοδικά. Βέβαια, μετά το χθεσινό αμερικανικό «γύρισμα», δεν γνωρίζουμε πώς θα ξεκινήσουν σήμερα το πρωί.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Τι μπορεί να δώσει ώθηση

Υποτονική και πάλι η συνεδρίαση και σε μεταβολές δεικτών και σε χαμηλούς τζίρους. Στους λόγους χαμηλής ζήτησης αναφερθήκαμε και χθες. Όμως μόνο οι διαπιστώσεις δεν αρκούν. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνουν και αντίστοιχες κινήσεις από τους φορείς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος, προβάλλοντας τις βασικές προτεραιότητες της αγοράς σε πρόσφατο συνέδριο των θεσμικών επενδυτών, ανέφερε ότι «θα πρέπει να συντονιστούμε ώστε να ενισχύσουμε τη λειτουργικότητα της αγοράς και να υπάρξει ένα λειτουργικό περιβάλλον για τις ίδιες τις εισηγμένες. Αυτό που προέχει είναι το προϊόν, η λειτουργικότητα και να δημιουργήσουμε ένα δυνατό συνταξιοδοτικό και αποταμιευτικό πυλώνα. Εκτιμώ πως αν συνεχίσουν οι επιτυχίες σε οικονομικό επίπεδο, ακόμη και να μην είναι αποτελεσματική η αγορά επενδύσεων και το χρηματιστήριο, η ίδια η οικονομία θα μας τραβήξει προς τα επάνω».

Γενικός Δείκτης

Μία από τις χαμηλότερες διακυμάνσεις από την αρχή του χρόνου είχε χθες ο Γενικός Δείκτης. Κινήθηκε μεταξύ 823-825 μονάδων. Ωστόσ,ο η στασιμότητα αυτή είχε έναν βασικό λόγο, που ήταν οι αντίρροπες δυνάμεις στα blue chips οι οποίες διατηρούσαν το Γενικό Δείκτη στα ίδια επίπεδα.

Η αγορά ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να κρατήσει τα επίπεδα των 820 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, για να μην αντιμετωπίσουμε αρνητικές εκπλήξεις προς τις 800 μονάδες.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Πραγματοποιήθηκε εν μέσω ικανοποίησης για την επέκταση του ομίλου η γενική συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο Ομιλος υλοποιεί ή συμμετέχει σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν περισσότερες από 20.000 νέες και κυρίως ποιοτικές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας τα προσεχή χρόνια.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,12 ευρώ/μετοχή.

Μυτιληναίος

Εντονα ανοδικά μεν η μετοχή, με καθυστέρηση όμως μίας ημέρας. Η αγορά περίμενε την άνοδο της μετοχής τη Δευτέρα, αφού είχε προηγηθεί η αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα (0,42 ευρώ/μετοχή) την Παρασκευή.

Τελικά, η μετοχή ανταποκρίθηκε χθες με άνοδο 2,86%, φτάνοντας στα 14,4 ευρώ. Δεν θα το λέγαμε άσχημη αντίδραση στην παρούσα ελληνική χρηματιστηριακή συγκυρία.

ΔΕΗ

Με αγορές ιδίων (απέκτησε 120 χιλ. μετοχές στα 5,2195 ευρώ) η ΔΕΗ προσπαθεί αφενός να τονώσει τη μετοχή της και αφετέρου να απομακρυνθεί από τα επίπεδα των 5 ευρώ.

Ο Καγκελάριος πρόσφατα σας είχε πει ότι όταν θα πλησιάζει σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα (5 ευρώ) θα εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον

Dimand: Eτοιμάζεται για την είσοδο στο ΧΑ

Η Dimand από την Τετάρτη 29 Ιουνίου ξεκινά τη δημόσια προσφορά 6.213.100 νέων κοινών μετοχών και την παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων 325.000 νέων κοινών μετοχών, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, την Παρασκευή 1 Ιουλίου, και υπό τον όρο της πλήρους διάθεσή τους θα αντιπροσωπεύουν το 35% του κοινού μετοχικού της κεφαλαίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος δήλωσε ότι «δεν απευθυνόμαστε σε πλούσιους, μεγάλους και εύπορους. Αλλά σε θεσμικούς και σε όλο το κοινό, σε αυτούς που μας ξέρουν, μας έμαθαν και μας ανέλυσαν και θέλουν να διαθέσουν ένα κομμάτι της αποταμίευσής τους».

Η Dimand με την εισαγωγή της στο ΧΑ στοχεύει στην άντληση έως και 98 εκατ. ευρώ (υπολογισμός με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης 15 ευρώ ανά μετοχή).

Trastor

Ο κλάδος του real estate έχει έντονη δυναμική. Ολες οι εταιρείες (εισηγμένες και μη) εμφανίζουν σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση και από πωλήσεις και από δάνεια και από επενδύσεις.

H Trastor AEEAΠ υπέγραψε σύμβασης χορήγησης δανείου ύψους 9.400.000 από την τράπεζα Eurobank με σκοπό τη χρηματοδότηση της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας.

Τράπεζα της Ελλάδος: Εμφαση στην τεχνολογία για τις πληρωμές

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του κ. Στουρνάρα σχετικά με τις πλατφόρμες διατραπεζικών πληρωμών, δίνοντας έμφαση κυρίως στις τεχνολογικές εξελίξεις που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος μαζί με συγκεκριμένα υπουργεία στην κυβέρνηση δείχνουν να έχουν «αγκαλιάσει» τις τεχνολογικές εξελίξεις, αναγνωρίζοντας την αποτελεσματικότητά τους και το γεγονός ότι πλέον είναι «νόρμες» (οι πλατφόρμες) και όχι εξαιρέσεις και μελλοντολογικές εφαρμογές.

Συλλογικές επενδύσεις (αμοιβαία κεφάλαια και εναλλακτικές τοποθετήσεις)

Μειώθηκαν οι εκροές κεφαλαίων από τα αμοιβαία κεφάλαια και τις εναλλακτικές τοποθετήσεις τον Απρίλιο στην Ευρώπη. Οι επενδυτές έδειξαν να ξεπερνούν το σοκ του πολέμου του Μαρτίου και περιορίστηκαν σε εκροές από τα ομολογιακά α/κ (λόγω πληθωρισμού) και σε τοποθετήσεις σε μετοχικά α/κ.

Μέρος απ' τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στα μετοχικά α/κ επενδύθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και έφεραν σημαντική άνοδο τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων και εναλλακτικών τοποθετήσεων στην Ευρώπη μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 1,7%, στα 20,630 τρισ. ευρώ.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα