Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρά περιθώρια ανόδου μετά το φετινό ράλι βλέπουν αναλυτές

Πηγή: Eurokinissi

Μικρά περιθώρια περαιτέρω ανόδου των ευρωπαϊκών μετοχών μετά το εντυπωσιακό ράλι τους από την αρχή του 2023 βλέπουν οι αναλυτές διεθνών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οίκων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, παρά την αναβάθμιση των τιμών – στόχων.

Η μέση πρόβλεψη 19 αναλυτών της αγοράς  είναι ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 θα κλείσει το 2023 στις 452 μονάδες, κάτι που σημαίνει μία πτώση 1,2% σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης.

«Αν και αναθεωρήσαμε ανοδικά τις τιμές – στόχους μας, εξακολουθούμε να αναμένουμε μόνο μικρά κέρδη», δήλωσε η αναλύτρια της Goldman Sachs, Σάρον Μπελ, η οποία αναβάθμισε αυτή την εβδομάδα τον στόχο της για τον Stoxx 600 στις 465 από 450 μονάδες.

Με τους κινδύνους για τις μετοχές να παραμένουν υψηλοί και τα εταιρικά κέρδη να αναμένεται να είναι πιο αδύναμα φέτος, η Μπελ βλέπει ως ξεκάθαρες εναλλακτικές τα ομόλογα και τα μετρητά.

Διαβάστε επίσης: Hπια άνοδος στα ευρωπαικά χρηματιστήρια - Κρίσιμα τα επίπεδα των 950 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη

Ανοδος 7% από την αρχή του 2023

Ο Stoxx 600 σκαρφάλωσε 7% από την αρχή του έτους και 19% από το χαμηλό που σημείωσε στις 29 Σεπτεμβρίου, με την άνοδο του να είναι υψηλότερη κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτή των αμερικανικών μετοχών.

Στην αιχμή του ράλι ήταν οι λεγόμενες κυκλικές μετοχές - όπως των λιανεμπορικών, ταξιδιωτικών, τραπεζικών και τεχνολογικών εταιρειών – λόγω του πιο γρήγορου από το αναμενόμενο ανοίγματος της κινεζικής οικονομίας, της αποφυγής μία βαθύτερης ενεργειακής κρίσης και των ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί. Επιπλέον, η οικονομία αντέχει καλύτερο από ό,τι αναμενόταν, με λιγότερους οικονομολόγους να προβλέπουν τώρα μία ύφεση, κάτι που σημαίνει ότι και τα εταιρικά κέρδη μπορεί να μειωθούν λιγότερο.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Αποχαιρετούν τη χειρότερη χρονιά μετά το 2018

Επιτόκια και εταιρικά κέρδη

«Ενόσω υποχωρεί η μεταβλητότητα των επιτοκίων, οι μετοχές μπορούν να αντέξουν μία ήπια μείωση των κερδών», δήλωσε αναλυτής της Barclays. Ο ίδιος αναβάθμισε αυτή την εβδομάδα τον στόχο του για την τιμή του Stoxx 600 στο τέλος του έτους στις 475 από 450 μονάδες, κάτι που σημαίνει ένα περιθώριο ανόδου 5% για το υπόλοιπο έτος και βλέπει μία συγκρατημένη πτώση 6% των κερδών των ευρωπαϊκών εταιρειών το 2023 σε σχέση με την πτώση 12% που προέβλεπε προηγουμένως.

Για την αναλύτρια της Bank of America, Μίλα Σάβοβα, το ράλι έχει αγνοήσει τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αν οι οικονομίες εξασθενίσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις της BofA, η Σάβοβα βλέπει τον Stoxx 600 να κατρακυλά περίπου 20% στα μέσα του έτους και να ανακάμπτει στη συνέχεια για να κλείσει στις 430 μονάδες στο τέλος του έτους.

Μεγάλο εύρος προβλέψεων

Το εύρος των προβλέψεων των αναλυτών έχει αυξηθεί από τον περασμένο μήνα, με τη ΖΚΒ να έχει τον πιο αισιόδοξο στόχο, στις 510 μονάδες, υπονοώντας περιθώριο ανόδου 12% σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη, στις 380 μονάδες με μία πτώση 17%, έκανε η TFS Derivatives.

ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επιφυλακτικοί οι διαχειριστές των funds

Οι επενδυτές παραμένουν επίσης επιφυλακτικοί. Σύμφωνα με την έρευνα Ιανουαρίου της BofA μεταξύ διαχειριστών ευρωπαϊκών funds, η πλειονότητά τους θεωρεί ότι η αγορά δεν έχει πιάσει πάτο, με το 73% των ερωτηθέντων να αναμένει ένα νέο χαμηλό λόγω της νομισματικής σύσφιξης και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Μόνο το 5% βλέπει περαιτέρω ανοδική δυναμική από το άνοιγμα της Κίνας και τη μείωση του βάρους της ενεργειακής κρίσης.

Η εικόνα των διαχειριστών είναι καλύτερη μακροπρόθεσμα, με το 70% των ερωτηθέντων να βλέπει ανοδική προοπτική των ευρωπαϊκών μετοχών το επόμενο 12μηνο από 58% τον περασμένο μήνα.

Γενικότερα, οι τοποθετήσεις στην Ευρώπη αυξάνονται, με το 4% των παγκόσμιων επενδυτών να είναι overweight – το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022 - έναντι 10% που ήταν underweight τον Δεκέμβριο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ