Νέα
  • ΓΔ: 1237.31 +1.57%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Συσσωρεύει κάτω από τις 1.200 μονάδες

Πηγή: Eurokinissi

Η πτώση των ευρωπαικών αγορών οδηγεί σήμερα σε διορθωτικές κινήσεις και τις ελληνικές μετοχές με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 1.200 μονάδες (1.198 μονάδες) στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε κατά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας κόντρα στο πτωτικό ρεύμα των ξένων αγορών. Όταν η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προεξοφλεί πολιτική σταθερότητα και επενδυτική βαθμίδα καταγράφοντας ράλι 8% σε δύο ημέρες , οι ξένες αγορές βουλιάζουν κάτω από τον φόβο για την πορεία του πλαφόν του αμερικανικού χρέους και τις επιδράσεις του πληθωρισμού στις ευρωπαικές οικονομίες, με επικείμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Διορθωτικά οι ευρωπαικές αγορές

Κατά την έναρξη των ευρωπαικών συνεδριάσεων, κυριαρχούν πτωτικές τάσεις για τους δύο ανωτέρω λόγους (αμερικανικό χρέος, επικείμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ). Ωστόσο παρά τις πιέσεις, οι ευρωπαικοί δείκτες παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Ο γερμανικός DAX στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης καταγράφει υποχώρηση (-1%) οριακά κάτω από τις 16.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχωρεί (-1,12%), ο ιταλικός MIB (-1,08%). Πανικός δεν υπάρχει αλλά οι μεγάλοι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τις μακροοικονομικές εξελίξεις.

Υποχωρεί κάτω από τις 1.200 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διορθώνει ακολουθώντας τις ευρωπαικές αγορές. Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης διαμορφώνεται στις 1.198 μονάδες (-0,6%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχωρεί (-0,58%), ο δείκτης Mid Cap (-0,8%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι Πρώτες Ύλες (-1,76%), οι Τράπεζες διορθώνουν (-1,32%), το Εμπόριο (-1,22%) και οι Χρηματοοικονομικές (-1,03%). Ανοδικά αντιδρούν τα προσωπικά-οικιακά προιόντα (Jumbo) 0,96%, οι τηλεπικοινωνίες (0,36%) και οι τεχνολογικές 0,24%

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σε δύο συνεδριάσεις άνοδο 8% περίπου με μέση αξία συναλλαγών που ξεπέρασε τα 250 εκατ. Ευρώ. Η χρηματιστηριακή αυτή έκρηξη από το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών που προδικάζει πολιτική σταθερότητα και άμεση διακυβέρνηση της χώρας από τον Ιούλιο. Πίσω απ' αυτό όμως κρύβεται η επενδυτική βαθμίδα που είναι προ των πυλών της ελληνικής οικονομίας και θα φέρει μεγάλες εισροές κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο προερχόμενες όχι από hedge funds αλλά από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές (συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδυτικές τράπεζες, μεγάλες ασφαλιστικές κλπ) οι οποίοι λόγω καταστατικού κρατούσαν απόσταση από την ελληνική αγορά. Άμεσα ωφελημένες από τις εξελίξεις είναι οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες. Ο κύκλος αποτελεσμάτων α' τριμήνου των εισηγμένων τραπεζών ολοκληρώθηκε χθες με την ΕΤΕ και τα συμπεράσματα είναι θετικά ενώ και οι εκτιμήσεις για το β' τρίμηνο πάνω από θετικές.

Από εκεί και πέρα, μετοχές όπως Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil, Αutohellas κινούνται σε ιστορικά υψηλά προσθέτωντας δυναμική στην αγορά, η μετοχή της ΔΕΗ έχει ξεπεράσει τα 9 ευρώ και έχει προοπτικες για μελλοντική άνοδο προς τα 10 ευρώ, η μετοχή της ΕΧΑΕ έκανε ράλι 21% μέσα στον Μάιο, ενώ έχει αφυπνιστεί η μετοχή του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ που θα προχωρήσουν στους επόμενους μήνες και στις διανομές μερισμάτων. Η Coca Cola HBC μετά από ράλι 20% περίπου και αυτή έφτασε κοντά στα 30 ευρώ και βρήκε αντίσταση. Τέλος στις τελευταίες συνεδριάσεις είχαμε διοχέτευση επενδυτικής ρευστότητας προς μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ