Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η ΔΕΗ, η διόρθωση των τραπεζών, η Motor Oil και το έργο-μαμούθ της Αβαξ

Πηγή: Eurokinissi

Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών διόρθωσαν χθες. Μία περίεργη αίσθηση απαισιοδοξίας μετά από μία περίοδο ανόδου στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, που αποδίδεται στην αγωνία για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Επίσης, επανέρχονται τα σενάρια για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο. Θα έχουμε ένα περίεργο καλοκαίρι φέτος...

ΧΑ: Ακολούθησε την ευρωπαϊκή διόρθωση

Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε την ευρωπαϊκή διόρθωση. Βασικός λόγος η αποκόμιση κερδών από μία εξαιρετική εβδομάδα που είχαμε βιώσει με άνοδο 8,5% του Γενικού Δείκτη και πολλαπλάσια άνοδο των υπόλοιπων blue chips.

Η διόρθωση είναι θεμιτή, αρκεί βέβαια να μην αλλάξει η ενδοσυνεδριακή τάση. Η στήριξη είναι ισχυρή στις 1.200 μονάδες για όποιους φοβούνται αλλά και η αντίσταση παραμένει στις 1.240-1.250 μονάδες. Η αξία συναλλαγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και χτες.

Τράπεζες: Αρκετά βίαιη διόρθωση

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών καταγράφουν (πανευρωπαϊκό) ρεκόρ ανόδου από την αρχή του χρόνου. Εύλογα βγαίνουν πωλητές και εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια για την αποκόμιση κερδών.

Περιμένουμε να δούμε τη σημερινή συνεδρίαση για το που θα καταλήξει η διόρθωση αυτή. Πάντως κρατήστε τις τιμές (κλεισίματα) που είδατε σήμερα. Ισως θα είναι οι αντιστάσεις του βραχυπρόθεσμου μέλλοντος.

ΔΕΗ: Eρχεται διόρθωση ή νέο υψηλό;

Ο στόχος των 10 ευρώ επιτεύχθηκε (το περιμέναμε όλοι αυτό) και από εδώ και πέρα ή θα δούμε μία διόρθωση (ισχυρή ή ανεπαίσθητη) προς τα 9 ευρώ ή μία νέα άνοδο προς υψηλά 3ετίας.

Austriacard: Θα προσαρμοστεί η κεφαλαιοποίησή της στα αυστριακά δεδομένα;

Ο νυν αυστριακός όμιλος Austriacard (πρώην Inform Λύκος) έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα και στο α' τρίμηνο. Ομως, Καγκελάριος έψαξε και βρήκε τις κεφαλαιοποιήσεις που έχουν οι αντιστοίχου μεγέθους αυστριακές εταιρείες στο χρηματιστήριο της Βιέννης, όπου είναι εισηγμένη και η Austriacard.

Είδαμε ότι η ελληνική εταιρεία έχει ένα σημαντικό discount σε κεφαλαιοποίηση έναντι των ομολόγων αυστριακών εταιρειών της τάξης του 20%-25%.

Οπότε, πονηρευτήκαμε μήπως η dual listed Austriacard θα προσαρμόσει και την ελληνική κεφαλαιοποίησή της στην αντίστοιχη αυστριακή.

Motor Oil: Είχε προεξοφλήσει τα αποτελέσματα α' τριμήνου

Μία κλασσική περίπτωση προεξόφλησης αποτελεσμάτων και υποχώρησης με την ανακοίνωσή τους είχαμε σήμερα με την μετοχή της Motor Oil.

Για την ιστορία, η λειτουργική κερδοφορία EBITDA ανήλθε στα 397 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 25% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (318 εκατ. ευρώ). Ο κύκλος εργασιών του ομίλου έφτασε τα 3,307 δισ. ευρώ έναντι 3,258 δισ. ευρώ πέρυσι (αύξηση 2%).

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 237 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 20% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι (197 εκατ. Ευρώ). Οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 75 εκατ. ευρώ από 41 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Avax: Ανακοίνωσε έργο-μαμούθ στη Ρουμανία

Ο Ομιλος Avax ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με τον Όμιλο Mass Group Holding (MGH) για τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 1.750 ΜW, συνολικού προϋπολογισμού 673,5 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η μονάδα Mintia Combined Cycle Power Plant θα κατασκευαστεί στην περιοχή Deva της Ρουμανίας. Η κατασκευή θα διαρκέσει 38 μήνες και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, δημιουργώντας περίπου 700 θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που έχει ανατεθεί μέχρι σήμερα σε ελληνική εταιρεία και θα παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι το καλοκαίρι του 2026.

Profile: Ανεβάζει κεφαλαιοποίηση

Σημαντική ανοδική κίνηση πραγματοποιεί το τελευταίο 15μερο η μετοχή της Profile. Χθες αυξήθηκε και πάλι κατά 6% περίπου και έφτασε στα 3,79 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι η Profile προέβη, όπως ανακοίνωσε, σε πώληση, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, 430.000 Ιδίων Μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,77% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου αυτής, με τιμή πώλησης 3,45 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία 1.483.500 ευρώ.

Με την κατά τα άνω πώληση η εταιρεία, όπως σημειώνει, αναβαθμίζει ουσιαστικά τη διασπορά των μετοχών της σε ποιοτικά χαρτοφυλάκια, το οποίο και αποτελεί επιδίωξη της Διοίκησης της Εταιρείας.

Quest Συμμετοχών

Η Quest Συμμετοχών ΑΕ. γνωστοποίησε ότι στις 29 Μαΐου 2023 ο κος Θεόδωρος Φέσσας Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, μεταβίβασε ως εισφορά εις είδος 53.634.195 μετοχές της Εταιρείας στην εταιρεία Tedinvest ltd της οποίας είναι μέτοχος 100%.

Η μεταβίβαση έλαβε χώρα εξωχρηματιστηριακά, χωρίς χρηματικό διακανονισμό (FoP). Οι λόγοι της μεταβίβασης του πακέτου είναι κυρίως φορολογικοί.

Τrastor: Απέκτησε πλήρη κυριότητα στο γνωστό «The 80»

Η Trastor A.E.E.A.Π. κατόπιν της πρόωρης εξόφλησης της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης που είχε συνάψει η Εταιρεία με την Εθνική Leasing, προέβη στην οριστική απόκτηση του πολυώροφου κτηρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας 14.957 τ.μ., το οποίο βρίσκεται επί της συμβολής των οδών Μιχαλακοπούλου 80 & Παπαδιαμαντοπούλου, στην Αθήνα.

Σήμερα το “The 80” είναι πλήρως μισθωμένο, φιλοξενώντας μεγάλους οργανισμούς του ευρύτερου χρηματοοικονομικού, ασφαλιστικού και τεχνολογικού κλάδου

Tράπεζα Πειραιώς: Δελτίο οικονομικής ανάλυσης

Η ΕΕ εκτιμά ότι η εγχώρια και εξωτερική ζήτηση θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη. Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί, αν και θα επιβραδύνει τη δυναμική της, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας θα ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα και η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού στα προ-πανδημίας επίπεδα θα ενισχύσει τις εξαγωγές.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (HICP) αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023 στο 4,2% και στο 2,4% το 2024, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας, όμως ο δομικός πληθωρισμός (HICP, εξαιρ. ενέργεια και μη επεξεργασμένα τρόφιμα) αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα (2023: 5,7%, 2024: 2,5%).

Η αγορά εργασίας ήταν ανθεκτική το 2022 μέσω της αύξησης της απασχόλησης και της μείωσης του ποσοστού ανεργίας, τάση που αναμένεται να δια τηρηθεί με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει το 2024 το 11,8%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα