Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο - Φυσικό αέριο: Ανοδος των τιμών λόγω φόβων για διεύρυνση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Σε ανοδική τροχιά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εν μέσω φόβων για διεύρυνση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ κινείτο στις 12.00 το μεσημέρι προς τα 94 δολάρια τα βαρέλι (93,66), σημειώνοντας κέρδη 1,4%. Αντίστοιχα, η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) σημείωνε άνοδο 1,5% στα 90,70 δολάρια. Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να καταγράψουν άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια για παράδοση φυσικού αερίου τον Νοέμβριο στην Ευρώπη (TTF) σημείωναν άνοδο πάνω από 4% στα 52,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ μετά το άνοιγμα της αγοράς άγγιξαν και τα 53 ευρώ.  Αν και σημειώνουν μικρή υποχώρηση σε εβδομαδιαία βάση, οι τιμές είναι κατά 35% αυξημένες σε σχέση με το διάστημα πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Πεντάγωνο βλέπει διεύρυνση των επιθέσεων

Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να συρθούν σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η Ουάσιγκτον βλέπει να κλιμακώνονται οι επιθέσεις με drones στο Ιράκ και τη Συρία, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο, ενώ ένας αμερικανικό αντιβαλλιστικό σύστημα αναχαίτισε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ από τους επαναστάτες Χούτι στην Υεμένη.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους Αμερικανούς πολίτες για να τους ζητήσει να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των πολεμικών προσπαθειών του Ισραήλ και της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει οδηγήσει στο κλείσιμο ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου που προμηθεύει την Αίγυπτο, εγείροντας ερωτήματα για τις εξαγωγές LNG από την τελευταία. Το μερίδιο των εισαγωγών LNG της Ευρώπης από την Αίγυπτο δεν είναι σημαντικό, αλλά μία ευρύτερη σύγκρουση, με ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν, θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ασφαλούς διέλευσης του LNG από το Κατάρ μέσα από τα στενά του Ορμούζ.

Κίνδυνος για τις προμήθειες LNG από το Κατάρ

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ισορροπία αφορά τη δυνητική κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, με την εμπλοκή του Ιράν και τη δημιουργία έντασης αναφορικά με τη διέλευση από τα στενά του Ορμούζ», ανέφερε η Energy Aspects.

Μία τέτοια εμπλοκή θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τους κινδύνους ασφαλείας για τους διεθνείς αγωγούς αερίου στην περιοχή, σύμφωνα με το ινστιτούτο Bruegel. «Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου και θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτή αντίδραση στις προμήθειες της Ευρώπης με LNG καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», δήλωσε η Rystad Energy.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ