Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανοδικό ξεκίνημα για το ελληνικό χρηματιστήριο και για τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές

Πηγή: Eurokinissi

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται σε θετικά επίπεδα και να επιστρέφουν είτε σε ιστορικά υψηλά (DAX) είτε σε υψηλά πολυετίας (CAC, ΜΙΒ). Η τεράστια ρευστότητα που υπάρχει στο χρηματιστηριακό σύστημα, η ελπίδα ότι οι οικονομίες δεν θα μπουν σε ύφεση και τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να τροφοδοτούν την άνοδο των χρηματιστηρίων.

Ο γερμανικός DAX προσεγγίζει-ξανά- τις 17.000 μονάδες με άνοδο 0,3%, ο γαλλικός CAC αυξάνεται κατά 0,33%, ο ιταλικός MIB κατά 0,92% και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 κατά 0,31%. Όσο οι ευρωπαικές αγορές συνεχίζουν ανοδικά, αυξάνονται και οι πιθανότητες για περαιτέρω άνοδο και για τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο

Γενικός Δείκτης: Στον ρυθμό των αποτελεσμάτων χρήσης θα κινηθεί η αγορά μέχρι το τέλος του εξαμήνου

ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μπαίνει στην περίοδο των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων χρήσης 2023. Οι εκτιμήσεις ότι θα είναι πολύ καλά (τα καλύτερα από το 2010 και μετά) ευνοούν την χρηματιστηριακή αγορά. Εάν οι ανακοινώσεις είναι πολύ καλύτερες από τις προσδοκίες, τότε οι μετοχές θα κινηθούν εντονότερα , εάν είναι χαμηλότερες των προσδοκιών θα υπάρξουν διορθώσεις. Από εκεί και πέρα, τα μερίσματα θα δώσουν τον δικό τους τόνο στο χρηματιστήριο. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η αγορά αναμένει τις δημοσιονομικές εξελίξεις και οι ελπίδες ότι θα είναι θετικές φαίνονται στις εκδόσεις ομολόγων και ΕΓΕΔ.

Ανοδική έναρξη Γενικού Δείκτη στις 1.404 μονάδες

Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης αυξάνεται οριακά (0,23%) στις 1.404,29 μονάδες. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 47 είναι ανοδικές και οι 24 πτωτικές. Ο δείκτης FTSE large Cap (υψηλή κεφαλαιοποίηση) αυξάνεται κατά 0,31%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap (0,06%). Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 0,5%. Ανοδικά κινούνται οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) με 0,51% και τα διυλιστήρια (πετρελαικές) με 0,37%. Υποχωρούν βιομηχανικές (-0,14%), Προσωπικά-Οικιακά Προιόντα (-0,04%).

Η σημερινή συνεδρίαση, εάν κρίνουμε και από τις ευρωπαϊκές, έχει πιθανότητες να είναι ανοδική και ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί τις 1.410 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν σε ανοδικό momentum και ακολουθούνται από τις εγχώριες επιχειρηματικές εξελίξεις σε πολλούς κλάδους. Οι μετοχές των κατασκευαστικών, των τεχνολογικών επιχειρήσεων, των υποδομών βρίσκονται σε θετικό επίπεδο λόγω των εξελίξεων σε ακίνητα, τεχνολογία και ζήτησης υποδομών, ο ΟΤΕ δείχνει να ανακάμπτει αλλα χρειάζεται ακόμη περισσότερο άνοδο για να δικαιολογήσει το ανοδικό κανάλι, ο ΟΠΑΠ αθόρυβα αλλά σταθερά 'κτίζει' στηρίξεις πάνω από τις 16.000 μονάδες, τα διυλιστήρια κινούνται εναλλακτικά ανοδικά (ΕΛΠΕ και Motor Oil), η ΔΕΗ ξεπέρασε εύκολα τις καταγγελίες από την Ε.Ε για μονοπωλιακές πρακτικές και επιστρέφει σε υψηλότερα επίπεδα, η Jumbo αβαντάρεται από τις πωλήσεις, τα κέρδη και τα μερίσματα της, ο Titan διανύει την καλύτερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών και σε πραγματικά μεγέθη και χρηματιστηριακά ενώ ο Μυτιληναίος δείχνει ότι συσσωρεύει στα 37-38 ευρώ προκειμένου να κάνει την υπέρβαση των 40 ευρώ κάποια στιγμή. Να τονίσουμε ότι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών παραμένει πάνω από τα 100 εκατ. Ευρώ και αυτό δίνει δυναμική στο σύστημα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ