Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο εμπορευμάτων: Τα limit up και limit down του 2023 - Πρωταθλητής το κακάο

Πηγή: AP

Οι τιμές του κακάο και του σιδηρομεταλλεύματος αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2023, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα σημείωσαν πτώση, ενώ τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα αναμένεται να υπερέχουν έναντι της ενέργειας και των βιομηχανικών μετάλλων το νέο έτος, λόγω των περιορισμών στην προσφορά και της ξηρασίας.

Ο δείκτης Thomson Reuters/CoreCommodity CRB Excess Return Index (.TRCCRB), ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερα από δώδεκα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, ο χρυσός, η ζάχαρη και ο χαλκός, αναμένεται να μειωθεί κατά 4% για το 2023, αφού οι αυξήσεις των επιτοκίων μείωσαν την παγκόσμια ανάπτυξη και προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι τιμές του κακάο αυξήθηκαν κατά 72% σε υψηλά πολλών δεκαετιών λόγω των περιορισμένων προμηθειών και το σιδηρομετάλλευμα αυξήθηκε σχεδόν 55%, καθώς η Κίνα προσπάθησε να στηρίξει τον τομέα των ακινήτων της.
 

Τα εμπορεύματα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις τιμών το 2023

Όμως, οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα έπεσαν από τα υψηλά ρεκόρ του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους, καθώς οι παραγωγοί αύξησαν τις προμήθειες και η ζήτηση υποχώρησε.

«Η θερμή έναρξη του φετινού χειμώνα έχει κρατήσει τις τιμές αποπληθωρισμένες μέχρι στιγμής, και αν παραμείνει έτσι ο καιρός, οι περισσότερες περιοχές θα περάσουν άνετα τον φετινό χειμώνα, με μεγαλύτερα αποθέματα για τον επόμενο», δήλωσε ο αναλυτής ενέργειας της Rystad, Lu Ming Pang.

Οι αναλυτές της Macquarie ανέφεραν σε σημείωμά τους πως αναμένουν η συνολική αδυναμία των τιμών των βασικών εμπορευμάτων θα συνεχιστεί το 2024, με την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ να σταματά σύντομα και την ευρωπαϊκή και κινεζική ανάπτυξη να παραμένει στην καλύτερη περίπτωση χλιαρή.

Επιδόσεις 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο της Νέας Υόρκης αυξήθηκαν σε υψηλό 46 ετών φέτος και αναμένεται να παραμείνουν ισχυρά το 2024, ενισχυμένα από την κακή συγκομιδή στη βασική παραγωγική περιοχή, τη Δυτική Αφρική.

Πηγή: AP

Η Capital Economics ανέφερε σε σημείωμά της ότι η περιορισμένη προσφορά σε συνδυασμό με την υψηλή εποχιακή ζήτηση είναι πιθανό να στηρίξει τις υψηλές τιμές του κακάο μέχρι το 2024, μέχρι να φτάσει νέα προσφορά τον Οκτώβριο, την έναρξη της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Όσον αφορά το σιδηρομετάλλευμα, οι προσπάθειες της Κίνας να αναζωογονήσει τον τομέα ακινήτων αύξησαν τις τιμές, ενώ περισσότερα κέρδη αναμένονται στις αρχές του 2024.

Σοκ στην προσφορά τροφίμων

Ο ζεστός και ξηρός καιρός λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο επιβάρυνε την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού, καφέ και ζάχαρης, στηρίζοντας τις τιμές.

σιτάρι

Οι διαταραχές της προσφοράς στην αγορά ρυζιού ώθησαν την Ινδία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή παγκοσμίως, να περιορίσει τις εξαγωγές, οδηγώντας τις τιμές σε υψηλό 15ετίας, προκαλώντας πιέσεις στον πληθωρισμό των τροφίμων.

Οι τιμές του ρυζιού στα βασικά εξαγωγικά κέντρα της Ασίας σκαρφάλωσαν πάνω από 40% το 2023 και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή στις αρχές του επόμενου έτους.

Η συρρίκνωση των προμηθειών προκάλεσε ράλι και στις τιμές του καφέ με τις ρομπούστες να κερδίζουν σχεδόν 60% το 2023.

Η παραγωγή ζάχαρης στην Ινδία υπολείπεται της κατανάλωσης για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια και οι μειωμένες καλλιέργειες μπορεί να αναγκάσουν τον νούμερο 2 παραγωγό παγκοσμίως σε... εισαγωγές.

Το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια οδεύουν προς απώλειες το 2023, αλλά οι τιμές παραμένουν ευάλωτες.

Η παραγωγή φοινικέλαιου είναι πιθανό να μειωθεί το επόμενο έτος λόγω του Ελ Νίνιο, δίνοντας ώθηση στις τιμές που μειώθηκαν περισσότερο από 10% το 2023.

Αύξηση της προσφοράς ενέργειας

Η αυξανόμενη προσφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα μπορεί να επιβαρύνει τις τιμές το 2024, για δέυτερη συνεχόμενη χρονιά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για Brent και West Texas Intermediate (WTI) σημειώνουν πτώση περίπου 7% φέτος, για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, παρά το ρεκόρ της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και τις μεγαλύτερες περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+.

Η αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ θα κυριαρχήσει το 2024, με την S&P Global Commodity Insights να προβλέπει ρεκόρ παραγωγής στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τον Καναδά.

Η Macquarie αναμένει ότι το 2024 οι τιμές του Brent και του WTI θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 77 και 73 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ασία και τον άνθρακα Newcastle στην Αυστραλία υποχώρησαν περισσότερο από 50% από τα περσινά υψηλά ρεκόρ, καθώς η ζήτηση από την Ευρώπη υποχώρησε, ενώ η Κίνα και η Ινδία αύξησαν την παραγωγή άνθρακα για να αποτρέψουν την επανάληψη του περσινού ενεργειακού σοκ.

Μικτές προοπτικές για τα μέταλλα

Ο χρυσός σημείωσε την καλύτερη χρονιά των τελευταίων τριών ετών και είδε τον Δεκέμβριο τις τιμές να ανεβαίνουν σε ιστορικά υψηλά πάνω από τα 2.100 δολάρια.

Η Citi αναμένει ότι οι τιμές του χρυσού και του αργύρου θα αυξηθούν έως τα μέσα του 2024 λόγω της ισχυρής ζήτησης για τα μέταλλα ως αντιστάθμισμα έναντι των καθοδικών κινδύνων στις μετοχές και τα ακίνητα των ανεπτυγμένων αγορών.

Για τα βιομηχανικά μέταλλα, το νικέλιο, με πτώση άνω του 40% το 2023, ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος, πιεζόμενο από τις υψηλότερες προμήθειες στους κορυφαίους παραγωγούς στην Ινδονησία και την Κίνα.

Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση το 2024 εν μέσω ενός παγκόσμιου πλεονάσματος για το μέταλλο που χρησιμοποιείται στον ανοξείδωτο χάλυβα και στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Η ασθενέστερη του αναμενόμενου κινεζική ζήτηση και οι αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ επιβάρυναν τις τιμές, οι οποίες ανέκτησαν κάποιο έδαφος τους τελευταίους μήνες λόγω των διαταραχών της προσφοράς από το κλείσιμο ορυχείων στον Παναμά.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα