Νέα
  • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
  • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: «Καίνε» οι τιμές μετά τις νέες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Τι λένε αναλυτές

Σε υψηλά επίπεδα διατηρεί τις τιμές του πετρελαίου η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η επίθεση με drone κατά αμερικανικών δυνάμεων στην Ιορδανία, από την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί, ενίσχυσε τις ανησυχίες για διαταραχή του εφοδιασμού από τη Μέση Ανατολή, καθώς μάλιστα οι αντάρτες Χούθι ενέτειναν τις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, πλήττοντας ένα δεξαμενόπλοιο καυσίμων που διαχειρίζεται η Trafigura.

Μειώνονται οι εξαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων

Η τιμή του μπρεντ πλησίασε σήμερα το πρωί τα 84,80 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει στη συνέχεια, ενώ το μεσημέρι κινείτο στα 83,70 δολάρια το μεσημέρι.  Οι πιέσεις στις τιμές εντείνονται και καθώς οι ρωσικές εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων θα μειωθούν το επόμενο διάστημα, με αρκετά διυλιστήρια να βρίσκονται σε φάση επισκεθών μετά από επιθέσεις ουκρανικών drones.

«Πιστεύουμε ότι ο θάνατος τριών μελών των αμερικανικών υπηρεσιών σήμερα στην Ιορδανία σηματοδοτεί ένα κρίσιμο σημείο καμπής στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και ενέχει τον κίνδυνο μιας πιο ουσιαστικής εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο», ανέφερε σε σημείωμά της η αναλύτρια της RBC Capital Helima Croft, προσθέτοντας ότι μια πιο άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν εγείρει το φάσμα περιφερειακών διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η μεγάλη εταιρεία στο εμπόριο των commodities, Trafigura, δήλωσε το Σάββατο ότι αξιολογεί τους κινδύνους ασφαλείας από τη διέλευση των πλοίων της μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μετά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε δεξαμενόπλοιό της που δέχθηκε επίθεση από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης μια ημέρα νωρίτερα.

«Οι διαταραχές στον εφοδιασμό ήταν περιορισμένες, αλλά αυτό άλλαξε την Παρασκευή, καθώς ένα πετρελαιοφόρο που εκτελούσε δρομολόγιο για λογαριασμό της Trafigura χτυπήθηκε από πύραυλο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους. «Με τα πετρελαιοφόρα που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να απειλούνται τώρα με επίθεση, η αγορά είναι πιθανό να ανατιμολογήσει τον κίνδυνο διαταραχών», πρόσθεσαν.

Αύξηση τιμών για δεύτερη εβδομάδα

Τα συμβόλαια, τόσο για το μπρεντ όσο και για το αμερικανικό αργό (WTI),  αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών την Παρασκευή, λόγω των ανησυχιών για την προσφορά από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, ενώ η θετική οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και οι ενδείξεις για μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας αύξησαν τις προσδοκίες για τη ζήτηση.

«Ο αέρας εφησυχασμού που επικρατούσε γύρω από την αγορά πετρελαίου έχει εξατμιστεί», δήλωσε αναλυτής αγορών της IG.

Η Ρωσία πιθανότατα θα μειώσει τις εξαγωγές νάφθας, μιας πρώτης ύλης για πετροχημικά προϊόντα, κατά περίπου 127.500 - 136.000 βαρέλια ημερησίως ή περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών της, μετά τις πυρκαγιές που διέκοψαν τη λειτουργία των διυλιστηρίων στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τους εμπόρους και τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων της LSEG.

Την Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου, οι υπουργοί του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του με επικεφαλής τη Ρωσία (ΟΠΕΚ+) θα συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι οι όποιες αποφάσεις για αλλαγή της παραγωγής να ληφθούν μετά από εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ+.

Τι λένε αναλυτές

Για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή έκαναν τα παρακάτω σχόλια αναλυτές στην Ασία

Mizuho Bank

Η αγορά πετρελαίου έχει εκτεθεί σε ένα μεγάλο αριθμό κινδύνων από την πλευρά της προσφοράς, δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας για την Ασία (εκτός της Ιαπωνίας).

«Φαίνεται ότι ακόμη και με την όποια εξασθένηση βλέπουμε στη ζήτηση, η γεωπολιτική διαμορφώνεται έτσι ώστε οι τιμές του πετρελαίου να έχουν περισσότερο ανοδικό κίνδυνο".

Sanford C. Bernstein

«Ο μεγαλύτερος αστάθμητος παράγοντας είναι αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους αποφασίσουν να αναλάβουν πιο δυναμική δράση στο Ιράν, του οποίου οι εξαγωγές αργού έχουν αυξηθεί σε 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως», δήλωσε ο Neil Beveridge, αναλυτής με έδρα το Χονγκ Κονγκ. «Οποιαδήποτε νέα αυστηροποίηση των κυρώσεων θα μπορούσε να επιφέρει ανοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου», πρόσθεσε.

Rapidan Energy Group

Η επίθεση κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιορδανία είναι μια «σημαντική κίνηση κλιμάκωσης που θα αναμένεται να οδηγήσει την αγορά πετρελαίου να αυξήσει κατά δύο ακόμη δολάρια το επασφάλιστρο κινδύνου», δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Vanda Insights

«Το ερώτημα είναι, γιατί δεν είδαμε το μπρεντ να εκτοξεύεται προς τα 90 δολάρια ή υψηλότερα», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της εταιρείας με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Θα έπρεπε να υπάρξει άμεσο χτύπημα σε κάποιο φορτίο πετρελαίου της Μέσης Ανατολής ή στις υποδομές παραγωγής πετρελαίου για να εκτοξευθούν οι τιμές στα ύψη», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ