Νέα
  • ΓΔ: 895.44 +0.13%
  • Τζίρος: 34,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Εβγαλαν «αντίδραση» ΟΠΑΠ - ΟΤΕ, περίεργη διόρθωση στις τράπεζες

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intime news

Aμερικανικές αγορές: Επιασε τις 35.000 μονάδες ο Dow Jones

Ο Dow Jones έσπασε ενδοσυνεδριακά το ψυχολογικό φράγμα (ποτέ μία φράση κλισέ δεν απέδιδε τόσο πολύ την αλήθεια) των 35.000 μονάδων, αν και μετά υποχώρησε κάπως. Όσο ψηλότερα ανεβαίνει ο πήχης τόσο αυξάνεται η «υψοφοβία». Ο δείκτης S&P500 ενισχύθηκε κατά 0,5% την προηγούμενη εβδομάδα, διευρύνοντας την ανοδική δυναμική του Απριλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου κατέγραψε την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2020 (+5,2%). Παράλληλα, οι θετικές ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α' τρίμηνο συνεχίζονται. Συγκεκριμένα, με το 88% των εταιρειών να έχει προβεί σε ανακοινώσεις, το 87% αυτών έχει εκπλήξει θετικά όσον αφορά την κερδοφορία, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η ετήσια μεταβολή των κερδών θα διαμορφωθεί σε +49%, από +4% στο 4ο τρίμηνο 2020.

Ευρωζώνη: Σε αρνητικό έδαφος ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο

Η τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε -0,6% στο 1ο τρίμηνο του 2021, από -0,7% στο 4ο τρίμηνο του 2020, αναφέρει σε έκθεσή της η NBG Premium Banking. Όσον αφορά την ετήσια μεταβολή, διαμορφώθηκε σε -1,8% από -4,9%. Αρχές Ιουνίου θα έχουμε πλήρη στοιχεία. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Απρίλιο λόγω επιτάχυνσης των τιμών ενέργειας, με μικρή επιβράδυνση ωστόσο για τον δομικό δείκτη. Η ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε σε +1,6% τον Απρίλιο, έναντι +1,3% τον Μάρτιο. Η επιτάχυνση αυτή ήταν αναμενόμενη, λόγω της ανάκαμψης των διεθνών τιμών πετρελαίου και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών ενέργειας. Τα εταιρικά αποτελέσματα και προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη συντηρούν τις αποτιμήσεις που έχουν αυξηθεί λόγω της παρεχόμενης ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Γενικός Δείκτης

Μια συνεδρίαση διαφορετική από τις προηγούμενες ήταν η χθεσινή, αν και το κλείσιμο της Παρασκευής έδειξε ότι θα υπερέβαινε εύκολα τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Με το άνοιγμα της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 904 μονάδες και σταδιακά κινήθηκε και πάνω από τις 910 μονάδες, ενισχυμένος από την πορεία όχι μόνο των τριών τραπεζικών blue chips αλλά και πολλών άλλων μη χρηματοοικονομικών blue chips. Ειδικά χθες, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, οι μετοχές των οποίων κινήθηκαν αρκετά δυναμικά και κράτησαν τον Γενικό Δείκτη σε θετική μεταβολή. Καλές συνεδριάσεις για Μυτιληναίο, Coca-Cola HBC, Aegean και βέβαια την παράσταση έκλεψε η μετοχή της Jumbo με σημαντική άνοδο αλλά και -τις παραδοσιακές πλέον- επισημάνσεις του βασικού μετόχου. Στόχος παραμένει η υπέρβαση των 910 μονάδων και η προσέγγιση των 920 μονάδων μέχρι το τέλος Μαΐου.

Τραπεζικός δείκτης και το πτωτικό κλείσιμο της Eurobank

Όμως στον τραπεζικό κλάδο το κλίμα χάλασε, με τις μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς να υποχωρούν και τη Eurobank να χάνει έδαφος προς το τέλος της συνεδρίασης και τελικά να κλείνει αρνητικά λίγο πριν τελειώσει η συνεδρίαση. Ειδικά για τη μετοχή της Eurobank ήταν μια μάλλον δυσάρεστη κίνηση, αφού βρισκόταν σε θετικό momentum την τελευταία εβδομάδα λόγω της επικείμενης αναβάθμισής της στον δείκτη MSCI. Ισως αρνητικά επηρέασε τη Eurobank η μεγάλη της κεφαλαιοποίηση σε σχέση με τις υπόλοιπες.

ΕΤΕ

H μόνη τραπεζική μετοχή που διασώθηκε από την περίεργη διόρθωση του κλάδου. Υστερεί σε κεφαλαιοποίηση σε σχέση με τη Eurobank και αυτό βλέπουν κάποιοι ξένοι που αγοράζουν στα παρόντα επίπεδα. Μαθαίνουμε ότι στο α' τρίμηνο η τράπεζα έχει περιορίσει τα NPEs και έχει και καλά επενδυτικά έσοδα από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων.

H Jumbo... Formula 1

Θα την κατατάσσαμε στη «μετοχή της ημέρας». Δεν είναι μόνο η άνοδος της μετοχής που έπιασε τα 16 ευρώ, αλλά και τα θετικά στοιχεία που ανακοίνωσε για το α' τετράμηνο. Αυξημένες κατά 24% εμφανίζονται οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo στο τετράμηνο του 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, στην πρώτη «θετική στροφή» της χρονιάς, αφού στο τρίμηνο (δηλ. μέχρι το τέλος Μαρτίου) η πορεία σε σχέση με το 2020 ήταν αρνητική (-11%). Οι πωλήσεις του Ομίλου κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, προσομοιάζουν με αγώνα της Formula 1 σε περιβάλλον αυτοκινήτου ασφαλείας να προηγείται των μονοθεσίων.

H ανακοίνωση της εταιρείας έκανε την κριτική της στο click inside και στο click away όπως στο παρελθόν και επεσήμανε ότι, παρά το θετικό πρόσημο του τετραμήνου, η επιστροφή στην κανονικότητα του λιανεμπορίου αποτελεί μια δύσκολη, επίπονη και περίπλοκη διαδικασία, με δεδομένους τους υπέρμετρα αυστηρούς περιορισμούς που τίθενται για τα Jumbo καθώς και για τα άλλα καταστήματα λιανικής ανάλογου μεγέθους, σε σχέση με τους άμεσα ανταγωνιστές τους που είναι τα υπερ-market.

OTE

Tην περιμέναμε τη μετοχή του ΟΤΕ να δείξει δυναμική. Είχε υστερήσει το τελευταίο διάστημα και άδραξε την ευκαιρία που της έδωσε η έκθεση της Citi για να κάνει ένα δυναμικό comeback. H Citi επιβεβαιώνει τη σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή του ΟΤΕ, δίνοντας τιμή-στόχο τα 20 ευρώ και περιθώριο ανόδου πάνω από 40%. Κατά την αμερικανική τράπεζα, η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση του ΟΤΕ διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα και στο 4,9% για φέτος, ενώ αναμένεται αύξηση στο 6% το 2022 και στο 6,9% το 2023.

ΟΠΑΠ

Η δεύτερη (μετά τον ΟΤΕ) μετοχή που περίμεναν να κινηθεί χθες ήταν η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία είχε αδρανοποιηθεί για μεγάλο διάστημα. Η αδράνεια δεν θα κρατούσε για πολύ και η χθεσινή αντίδραση ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή από εγχώριους και ξένους επενδυτές. Να θυμίσουμε ότι τα πρακτορεία έχουν ανοίξει εδώ και έναν μήνα περίπου και λογικά θα έχουν βοηθήσει να αυξηθεί ο τζίρος των παιχνιδιών. Πάντως η μετοχή στο τέλος της συνεδρίασης έκλεισε πολύ χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας.

Aegean

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για τους λόγους ανόδου της Aegean. Απέχουμε λιγότερο από μία εβδομάδα από το άνοιγμα του τουρισμού και αυτό δημιουργεί προσδοκίες για την αεροπορική εταιρεία. Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο κ. Βασιλάκης, από τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου η επιβατική κίνηση αναμένεται να φτάσει το 75% της «κανονικότητας» στο σύνολο της χώρας.

Frigoglass

Tην προηγούμενη εβδομάδα σάς είχαμε αναφέρει τη μετοχή της Frigo ως ένα χαρακτηριστικό penny stock (μετοχή χαμηλής αξίας) που όμως μπορεί να κάνει εκπλήξεις, αφού είναι συνδεδεμένη με ένα μεγάλο brand name. Επαληθεύθηκε ο Καγκελάριος με τη σημερινή άνοδο.

Attica Bank

Επανήλθε σήμερα σε διαπραγμάτευση η μετοχή, αλλά με μεγάλη μεταβλητότητα. Ωστόσο ο ορίζοντας είναι αρκετά θολός για όσους θέλουν να κάνουν σπέκουλα πάνω στη μετοχή. Αυτό που πολλοί στη χρηματιστηριακή πιάτσα ισχυρίζονται είναι ότι από τη στιγμή που βασικοί μέτοχοι είναι το ΤΣΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ, δύσκολα θα υπάρξει πτώχευση. Ίσως να μην υπάρξει πτώχευση, αλλά θα υπάρξει ισχυρή εποπτεία και ήδη υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ