Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τα «μυστικά» της ΕΤΕ και η τεράστια διακύμανση στην Καραμολέγκος

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Aμερικανικές αγορές

Ξεκίνησαν με ήπια πτωτική κίνηση, αλλά έκλεισαν ανοδικά και μάλιστα κοντά στα ιστορικά υψηλά τους οι 3 βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Η άνοδος αποδίδεται κυρίως στα κέρδη των τεχνολογικών μετοχών αλλά και στις διαρροές από τη FED.

Στις ΗΠΑ, η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) την Τετάρτη, η οποία αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο σε 0%-0,25%, ενώ όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση, αναμένεται να συνεχίσει τις αγορές κρατικών χρεογράφων ΗΠΑ και ομολόγων ενυπόθηκων δανείων, σύμφωνα με τους τρέχοντες ρυθμούς (περίπου 80 δισ. δολάρια και 40 δισ. δολάρια, αντίστοιχα, ανά μήνα). Επίσης την Πέμπτη ανακοινώνεται η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η τριμηνιαία ετησιοποιημένη μεταβολή αναμένεται να διαμορφωθεί σε 8%, από 6,4% το προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, σήμερα Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσιεύει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

EKT - Oμόλογα

Η Capital Economics δεν αναμένει ότι τα spreads της ευρωπεριφέρειας θα διευρυνθούν. Ο κύριος λόγος είναι ότι η CE εξακολουθεί να εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει άμεσα την αγορά περιφερειακών ομολόγων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Oι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί μια στρατηγική εξόδου από το PEPP. Στην τελευταία της συνεδρίαση η ΕΚΤ αναθεώρησε επίσης το guidance, θέτοντας ένα υψηλότερο φράγμα για τις αυξήσεις των επιτοκίων ώστε να αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της πρόσφατης αναθεώρησης της στρατηγικής της.

EXAE

«Πρεμιέρα» στα αποτελέσματα α' εξαμήνου 2021 έκανε ο όμιλος του Χρηματιστηρίου, η ΕΧΑΕ. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα των περσινών, αφού και οι όγκοι συναλλαγών στο α' εξάμηνο ήταν σημαντικά αυξημένοι. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και  αποσβέσεων (EBITDA) το 1ο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 7,45 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 48,5% σε σχέση με τα 5,01 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒIΤ) το 1ο εξάμηνο του  2021 ανήλθαν στα 5,29 εκατ. ευρώ έναντι 2,88 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 83,8%. Για το 1ο εξάμηνο του 2021, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 5,06 εκατ. ευρώ έναντι 2,27 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 122,7%.

Σε ό,τι αφορά τα μερίσματα και την επιστροφή κεφαλαίου, η αποκοπή δικαιώματος είναι στις 4 Αυγούστου, δικαιούχοι επιστροφής κεφαλαίου – record date: Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021. Οι πληρωμές θα γίνουν στις 11 Αυγούστου.

Tράπεζες – Θα επιτραπεί από τον Οκτώβριο  η διανομή μερισμάτων

Αίρεται η απαγόρευση καταβολής μερίσματος από τις τράπεζες από το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τις διοικήσεις των τραπεζών σε συνεργασία με τους επόπτες, οι οποίοι θα συνεκτιμήσουν τα αποτελέσματα των stress tests (τεστ αντοχής) των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδος. Προς το παρόν δεν προβλέπεται για τις ελληνικές τράπεζες. Από το 2022-2023 και βλέπουμε.

ΕΤΕ

Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή της ΕΤΕ επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του Καγκελάριου για το momentum της μετοχής. Η ΕΤΕ έχει κάποια μυστικά όσον αφορά τις τιτλοποιήσεις και τις δραστηριότητες που θα τα εξαγγείλει εν ευθέτω χρόνω.

Μυτιληναίος

Μια εξαιρετική συνεδρίαση χθες, μετά από ένα μεγάλο διάστημα συσσώρευσης. Να υποθέσουμε ότι οφείλεται στα αποτελέσματα α' εξαμήνου που θα ανακοινώσει στο επόμενο διάστημα; Ή μήπως υπάρχει κάποια νέα επιχειρηματική κίνηση; Το θέμα είναι ότι χθες αγοραστές ήταν και Έλληνες ιδιώτες και κάποιοι ξένοι θεσμικοί.

ΟΠΑΠ

Η μετοχή του ΟΠΑΠ που διόρθωσε το προηγούμενο διάστημα του Ιουλίου (και μετά το κόψιμο του μερίσματος) κατάφερε να ανακτήσει μεγάλο μέρος από τις απώλειες. Το «κενό» αυτό που δημιούργησε η διόρθωση (άνω του 10%) φαίνεται ότι θα καλυφθεί σταδιακά.

Πολλοί επενδυτές ρωτούν τους χρηματιστές τους εάν συμφέρει η είσπραξη μερίσματος ή η επανεπένδυσή του. Μα αυτό είναι κατ' αρχήν θέμα των αναγκών τους για ρευστότητα. Εάν έχουν ρευστότητα, η επανεπένδυση είναι μια λογική επιλογή.

Alpha Bank - Βασίλης Ψάλτης στην Handelsblatt

«To RRF (Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) αποτελεί μια πρόκληση για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι όμως και μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να ανακάμψει από τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημική κρίση και να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό κενό που συσσωρεύθηκε κατά την οικονομική ύφεση της περασμένης δεκαετίας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, σε δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Πάρτι στη μικρή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Σε κάτι τέτοιες συνεδριάσεις που η υψηλή κεφαλαιοποίηση ακολουθεί χαμηλές μεταβολές, η μικρή και η μεσαία κεφαλαιοποίηση συνήθως κάνουν πάρτι για λίγους και μυημένους. Θα πρέπει να γνωρίζετε καλά τις εταιρείες και τους ανθρώπους τους για να κάνετε «τολμηρές» κινήσεις.

Κρι-Κρι

Είπαμε να υπάρχει διαφάνεια, αλλά μη βγάζετε σε ανακοίνωση και τα πρακτικά της τακτικής σας Γενικής Συνέλευσης. Όχι τίποτε άλλο, αλλά δημιουργούνται και υποψίες περί διαφορών. Κατά τα άλλα, η εταιρεία πάει εξαιρετικά σε πωλήσεις και έχει αυξήσει τα μερίδια αγοράς και στο παγωτό και στο γιαούρτι.

PREMIA (πρώην Pasal)

Εξαιρετική η κίνηση της μετοχής στις τελευταίες συνεδριάσεις και σε άνοδο και σε όγκο συναλλαγών. Χθες είχε μία από τις καλύτερες συνεδριάσεις της. Ένα θετικό δείγμα γραφής ενόψει της νέας της πορείας.

Καραμολέγκος

Τεράστια διακύμανση στην πορεία της μετοχής (26%), όσο και η άνοδός της. Λίγα όμως τα τεμάχια που συναλλάχθηκαν σε σχέση με προηγούμενες συνεδριάσεις.  

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ