Νέα
  • ΓΔ: 878.34 -0.10%
  • Τζίρος: 46,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι φίλοι της Mytilineos, η ολική επαναφορά της Fourlis και ένας φίλος που ήρθε από τα παλιά

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ελληνικό Χρηματιστήριο

Μας παραξένεψε φέτος ο χρηματιστηριακός Αύγουστος ως προς τη δυναμική του. Εν μέσω καύσωνα και πυρκαγιών, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο, αλλά με μεταβλητότητα. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα υψηλά για την εποχή επίπεδα των 75 εκατ. ευρώ περίπου. Ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε από την αρχή του χρόνου κατά 14,11%. Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη άνοδο ήταν οι Τηλεπικοινωνίες (8,78%), τα Ταξίδια Αναψυχής (8,68%) και η Τεχνολογία (7,3%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που ξεχώρισαν σε άνοδο στις πρώτες θέσεις ήταν Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Όμως καλή κίνηση έκαναν και οι τραπεζικές μετοχές και εκεί οφείλεται το ράλι του Γενικού Δείκτη. Η τελευταία συνεδρίαση του μήνα εμφάνισε την παραδοσιακή μεταβλητότητα και διορθωτικές τάσεις.

Ξένες αγορές

Στις ξένες αγορές ο Αύγουστος έκλεισε με ήπιες διορθωτικές κινήσεις τόσο για τους δείκτες της Αμερικής που διόρθωσαν από τα ιστορικά υψηλά τους (S&P 500, Nasdaq) όσο και για τους δείκτες της Ευρώπης που εμφάνισαν μια ιδιότυπη ομαδική υποχώρηση. Αυτό συμβαίνει 9 στις 10 φορές κατά την τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου τα τελευταία 20 χρόνια. Η εξήγηση είναι απλή. Αφενός πολλές φορές λήγουν συμβόλαια παραγώγων, αφετέρου οι διαχειριστές κεφαλαίων θέλουν να αποκομίσουν τα κέρδη του καλοκαιριού και να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Εurobank

Η μετοχή ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα α' εξαμήνου 2021 που εξελίχθηκαν καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο κ. Καραβίας (CEO) μάλιστα ανέφερε το γεγονός ότι μπορεί να μοιράσει και μέρισμα χρήσης εάν τα αποτελέσματα στο τέλος της χρήσης είναι θετικά. Η Εurobank βρίσκεται σε κατάσταση που μπορεί πλέον να ξεκινήσει τη διανομή μερισμάτων. Για τον λόγο αυτό, προετοιμάζεται ώστε οι συζητήσεις με τους επόπτες (SSM της ΕΚΤ και Τράπεζα της Ελλάδος) να πραγματοποιηθούν μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων για το 2021, δηλαδή στις αρχές του 2022. Τα καθαρά κέρδη κατέγραψαν αύξηση 10,7% στα 197 εκατ. ευρώ και τα οργανικά κατά 2,4% σε 446 εκατ. ευρώ. Δηλαδή υπήρχαν πολλά κέρδη από επενδύσεις. Οι νέες εκταμιεύσεις ήταν 3,4 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ.

Alpha Bank

Με μια καλή συνεδρίαση αποχαιρέτησε τον Αύγουστο η μετοχή της Alpha Bank. Περιμένουμε θετικές ειδήσεις από το εξωτερικό. Εντυπωσιακή η αξία συναλλαγών στα 23,2 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσε περίπου στο 25% των συνολικών συναλλαγών του χρηματιστηρίου. Η Alpha Bank είχε πει ότι θα μοιράσει μέρισμα το 2023, αλλά ίσως λόγω ανταγωνισμού να το επισπεύσει.

Μυτιληναίος

Απομακρύνθηκε από τα υψηλά έτους (πάνω από τα 16 ευρώ) που είχε μετά την προχθεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο ούτε τα στελέχη του ομίλου ανησυχούν ούτε οι χρηματιστηριακοί παράγοντες. Έχει αρκετούς φίλους στην Ελλάδα η μετοχή και θα αποκτήσει και περισσότερους λόγω Ταμείων. Αυξάνουν και οι φίλοι της στο εξωτερικό και θα φανεί στο επόμενο roadshow.

Jumbo

Ανοδικά ανεξαρτήτως συγκυρίας κινείται η μετοχή. Ωραίο το market making και ακόμη καλύτερος ο κ. Βακάκης που έχει αυξήσει τις υπεραξίες του από τη χρηματιστηριακή αυτή κίνηση. Ας μην ξεχνάμε ότι στήριξε τη μετοχή κατά την προηγούμενη δύσκολη συγκυρία με τα κλειστά καταστήματα.

Inform Λύκος

«Ένας φίλος ήρθε απόψε απ' τα παλιά». Μια ιστορική εταιρεία αλλά και εισηγμένη από τη δεκαετία του '90 επανήλθε στην επικαιρότητα με νέους στόχους και δυναμική. Πάει αρκετά καλά και λόγω των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας την 31η Αυγούστου 2021 αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος για την εταιρική χρήση 2021 με βάση τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της περιόδου 01/01/2021 - 30/06/2021.

Το προσωρινό μέρισμα ανέρχεται σε 926.026,83 προ παρακράτησης φόρου, αντιστοιχεί σε 0,045 ευρώ ανά μετοχή. Το ποσό του μερίσματος ανά μετοχή που θα καταβληθεί τελικώς θα προσαυξηθεί κατά το ποσό που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές που η εταιρεία θα κατέχει κατά την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος.

Φουρλής

«Ολική επαναφορά» για τον όμιλο στο α' εξάμηνο 2021. Πέρασε σε καθαρή κερδοφορία από ζημιές πέρυσι, αύξησε τις πωλήσεις του, μείωσε τα δάνειά του. Ο Όμιλος FOURLIS το πρώτο εξάμηνο του 2021 παρουσίασε πωλήσεις 185,7 εκατ. έναντι 159,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020, αυξημένες κατά 16,5%.

Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021 έφτασαν τα € 43,5 εκατ. σε σχέση με € 27,8 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020, αυξημένες κατά 57%. Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA(OPR), το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 13,3 εκατ. έναντι 5,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020, αυξημένα κατά 155%.

Τα κέρδη προ φόρων, το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 0,9 εκατ. έναντι ζημιών προ φόρων 8,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020. Τα κέρδη μετά φόρους για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν 0,6 εκατ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου FOURLIS κατά την 30/06/2021 ήταν 95,9 εκατ., σε σχέση με 102,8 εκατ. κατά την 30/06/2020 και 105,4 εκατ. κατά την 31/12/2020

Ελλάκτωρ

Η μετοχή που πρωταγωνίστησε ανοδικά τον Αύγουστο (άνοδο 20%), χθες υπέκυψε στις ρευστοποιήσεις προς το τέλος της συνεδρίασης. Πιθανότατα και λόγω ανακοίνωσης μειωμένων αποτελεσμάτων που πάντως τα ανέμεναν. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης ποσού 26 εκατ. για την αρνητική έκβαση διαιτησίας για έργο στο Κατάρ, ανήλθαν σε 50 εκατ. έναντι 72 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα το προηγούμενο έτος. Περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις της μετοχής στην αρχή του Σεπτεμβρίου.

Alpha Trust ΑΕΔΑΚ και Εναλλακτικών Επενδύσεων

Αύξηση κερδοφορίας παρουσίασε η Alpha Trust τόσο από την αύξηση των συναλλαγών των πελατών της, την άνοδο των αποτιμήσεων και κυρίως από την διαχείριση των χαρτοφυλακίων των θεσμικών πελατών της. Ως γνωστόν η Alpha Trust διαχειρίζεται τα χαρτοφυλάκια 16 από των 22 Επαγγελματικών Ταμείων ενώ έχει συνεργασίες και με ασφαλιστικές (Interlife, Interamerican). Ανοδική κίνηση είχε και η μετοχή χθες.

Interlife

Μιας και αναφέραμε την Ιντερλάιφ (ΙΝΛΙΦ), η μετοχή αυξάνεται 3 συνεδριάσεις συνεχόμενα και με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Τι γίνεται εκεί στη Θέρμη; Τέτοιο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον είχαμε καιρό να δούμε.

Ανασχηματισμός

Η απομάκρυνση του κ. Ζαββού έκανε εντύπωση στους παροικούντες το Χρηματιστήριο. Ένας εξαιρετικός τεχνοκράτης που στήριξε τις ελληνικές τράπεζες και μάλιστα σε δύσκολες συγκυρίες λόγω πανδημίας. Έδινε προτάσεις (ασχέτως εάν δεν συμφωνούσαν όλοι) και γενικά άφησε ένα θετικό στίγμα. Οι υπόλοιποι οικονομικοί παράγοντες έμειναν στη θέση τους.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ