Νέα
  • ΓΔ: 858.93 -4.66%
  • Τζίρος: 117,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η πειστική άνοδος της Eurobank, οι πιέσεις στον ΟΤΕ και γιατί ευνοείται το Πλαίσιο

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Στη ΔΕΘ θα ακούσουν τα οικονομικά διευθυντήρια των επιχειρήσεων (εισηγμένων ή μη) τις φοροελαφρύνσεις. Μια πρώτη γεύση έχει δώσει ο κ. Σταϊκούρας, αλλά μέχρι τη ΔΕΘ θα υπάρχουν κάποιες μικροαλλαγές. Γενικότερα, η άποψη που κυριαρχεί στο Χρηματιστήριο δείχνει ότι από τη στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις (όπως είναι οι περισσότερες εισηγμένες) κινούνται πλέον σε ρυθμούς 2019 ή κάποιες ακόμη καλύτερα απ' το 2019 και τα δημοσιονομικά έσοδα έχουν βελτιωθεί λόγω τουρισμού και επιχειρηματικής ανάκαμψης, τότε θα δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για νέες φοροαπαλλαγές.

Χρηματιστήριο Αθηνών – Διεθνείς αγορές

Στο επίκεντρο όλο και περισσότερων ξένων funds μπαίνουν ελληνικές μετοχές (υψηλής κεφαλαιοποίησης κυρίως) με αυξημένη εμπορευσιμότητα. Το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μεγάλο discount (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) σε σχέση με τις ξένες αγορές αποτελεί ένα καλό δέλεαρ αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία χρηματιστηριακών αγορών, το μεσοσταθμικό p/e (πολλαπλασιαστής κερδών) του ελληνικού χρηματιστηρίου κυμαίνεται (ανάλογα με τους υπολογισμούς) μεταξύ 12,5 και 15, όταν στην Ευρώπη τα περισσότερα χρηματιστήρια εμφανίζουν πολλαπλασιαστές κερδών κοντά στο 18-20. Ανάμεσα στους καταλύτες πιθανής ανόδου εάν η ελληνική οικονομία μπει σε επενδυτική βαθμίδα

Ξένες αγορές – Credit Suisse

Αντίσταση στις 4.600 μονάδες για τον δείκτη S&P 500 βλέπει η Credit Suisse στο ημερήσιο δελτίο της. Για τον Nasdaq βλέπει ότι μπορεί να κινηθεί προς τις 16.000 μονάδες.

Γενικός Δείκτης

Ξεκίνησε μεν ανοδικά, αλλά τελικά κυριάρχησαν οι πωλητές κατά την πρώτη συνεδρίαση του μήνα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά ημέρας, κάτω από τις 920 μονάδες, αλλά όσο διατηρείται πάνω από τις 905-910 μονάδες διατηρεί το momentum της ανόδου. Εάν συσσωρεύσει μεταξύ 910-930 μονάδων μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα είναι ένα καλό εφαλτήριο ανόδου πάνω από τις 950 μονάδες.

Τράπεζες

Η Eurobank ήταν η μοναδική που έκλεισε με άνοδο, και μάλιστα με σημαντική άνοδο και αυξημένη αξία συναλλαγών στα 25 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 75 εκατ. ευρώ ολόκληρης της αγοράς, δηλαδή το 30% των συναλλαγών της χθεσινής ημέρας. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου απελευθέρωσε επενδυτικούς δισταγμούς και έτσι η μετοχή κινήθηκε ανοδικά και μπορεί να προσεγγίσει τα υψηλά έτους στα 0,86 ευρώ. Μπορεί είπαμε, όχι ότι είμαστε σίγουροι... Πάντως η Morgan Stanley δίνει τιμή στόχο τα 1,1 ευρώ βάσει των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου.

Autohellas

Ενέκρινε κατά πλειοψηφία την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έως ποσό που δεν υπερβαίνει το τριπλάσιο του καταβεβλημένου κατά την ημερομηνία χορήγησης της εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με την έκδοση νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών.

OTE

Πιέσεις από συγκεκριμένα funds (εγχώρια και ξένα) δέχεται το τελευταίο διάστημα η μετοχή του ΟΤΕ, έχοντας χάσει την δυναμική του Αυγούστου. Να υποθέσουμε ότι οι πιέσεις οφείλονται στην αποκόμιση υπεραξιών; Υπάρχει λόγος που κάποιοι ξένοι «κλειδώνουν» τα προηγούμενα κέρδη τους; Oι πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου θα δείξουν εάν επιστρέψει σε προηγούμενα υψηλά επίπεδα.

Πλαίσιο

Για το Πλαίσιο έχουμε γράψει σε προηγούμενο διάστημα ότι η μετοχή ευνοείται από την εξαιρετική κατάσταση της εταιρείας. Μεγάλη ρευστότητα, έντονος ψηφιακός μετασχηματισμός, καλά logistics, ό,τι πρέπει για να προχωρήσει και στην επόμενη -μετά Covid- εποχή. Aπέκτησε και καλό market making που την «τρέχει».

Frigoglass

Ανοδικά η μετοχή της Frigoglass που έφτασε στα 0,18 ευρώ. Να υπολογίσουμε ότι ποντάρει στο μέλλον ή ήταν υποτιμημένη στα 0,1 ευρώ; Μάλλον το δεύτερο.

ΟΠΑΠ

Ισορρόπησε η μετοχή του ΟΠΑΠ στα προηγούμενα (Τρίτης) επίπεδα στο τέλος της συνεδρίασης. Υπάρχουν αυξημένες αγορές και προσδοκίες για τη χρονιά όχι μόνο από κερδοσκοπικά funds αλλά και από πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία που έχουν μετοχές του. Μαθαίνουμε ότι θα είναι σίγουρα μέσα στη λίστα των μετοχών που θα επιλεγούν και για το ελληνικό Επικουρικό Ταμείο που περνάει από τη Βουλή.

Φουρλής – IKEA

Η ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, συνεχίζει να ενισχύει περαιτέρω την omnichannel εμπειρία, ξεκινώντας τον Νοέμβριο 2021 στο δίκτυό της το δεύτερο κατάστημα «νέας γενιάς» στο The Mall Athens στο Μαρούσι. Tα καταστήματα «νέας γενιάς», εντός του αστικού ιστού, έρχονται να αναδείξουν στην πράξη τη δέσμευση της ΙΚΕΑ να βρίσκεται πιο κοντά στους πελάτες, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τις καθημερινές αγορές. Το κατάστημα ΙΚΕΑ στο The Mall Athens, έκτασης 2.000 τ.μ., θα προσφέρει πάνω από 1.000 άμεσα διαθέσιμους κωδικούς.

Alpha Bank

Με ρωτούν για το τι περιμένει η Alpha Bank από το εξωτερικό. Θετικές θα είναι οι εκπλήξεις από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πληροφορίες. Λίγο υπομονή μέσα στον Σεπτέμβριο.

ΕΧΑΕ

Η «έξοδος» Ζαββού από την κυβέρνηση κάποιους προβλημάτισε στον όμιλο της ΕΧΑΕ, μαθαίνουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι του ομίλου.

EKT – Yποψίες tapering και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες

Στο τέλος του 2021 εκτιμά η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, πως θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση και επιστροφή στα προ πανδημίας οικονομικά δεδομένα. Παράλληλα, αναφέρει πως δεν θα υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα στήριξης, αλλά στο εξής θα πραγματοποιούνται μόνο στοχευμένες ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κυρία Lagarde, «η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω Covid υπέστη ένα τεράστιο σοκ. Συνειδητοποιήσαμε ότι η υγεία έχει περισσότερο σημασία από την οικονομία. Σαφώς, σε αντίθεση με τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008, επικεντρωθήκαμε στην αποκατάσταση της υγείας, στην εξασφάλιση των εισοδημάτων και στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε την πανδημία. Συνολικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έκαναν καλή δουλειά. Η προηγούμενη κρίση μάς βοήθησε, γιατί διδαχθήκαμε ότι δεν επιτρέπεται να αναβάλλουμε».

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα