Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Σε ανοδικό κανάλι η Μυτιληναίος, βίοι αντίθετοι για ΔΕΗ και ΟΤΕ

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Στις ξένες αγορές (και ειδικά στις αμερικανικές) αυτή την περίοδο υπάρχουν δύο τάσεις. Αυτοί που πιστεύουν ότι έρχεται μεγάλη διόρθωση (μέχρι 10%-15% όμως) και αυτοί πιστεύουν ότι θα δούμε μία μεγάλη μεταβλητότητα όπου δείκτες και μετοχές θα ανεβοκατεβαίνουν σε μικρό εύρος.

Μέχρι στιγμής βλέπουμε να υλοποιείται το δεύτερο σενάριο, γι' αυτό οι δείκτες βρίσκονται στα ίδια σχεδόν επίπεδα.

Goldman Sachs – Ψηφίζει τεχνολογικές μετοχές

Στροφή προς τις τεχνολογικές μετοχές πραγματοποιεί τόσο σε επενδυτικό όσο και σε συμβουλευτικό-αναλυτικό επίπεδο η Goldman Sachs. Για όσους παρακολουθούν την εταιρεία, αποτελεί μια πρωτοτυπία γι' αυτή και τους πελάτες της, καθώς αναγνωρίζει μεν την αξία των τεχνολογικών μετοχών αλλά μέχρι πρότινος θεωρούσε ότι οι μετοχές αυτές ήταν υπερτιμημένες βάσει χρηματιστηριακών δεικτών.

Ευρωπαϊκές αγορές

Εμφανώς ανοδικοί ήταν οι χρηματιστηριακοί δείκτες των 10 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγορών (μαζί και της Βρετανίας). Απ' ό,τι μας είπαν οι επενδυτές δείχνουν ότι «θα μάθουν να ζουν με τον πληθωρισμό» καθώς θεωρούν ότι είναι κάτι συγκυριακό. Επίσης οι ρυθμοί ανάπτυξης που βγάζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες στο γ' τρίμηνο θα είναι πολύ υψηλοί. Και τρίτον και σημαντικότερο, όσο τα επιτόκια των καταθέσεων και των ομολόγων είναι χαμηλά τόσο περισσότεροι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές θα στρέφονται στις μετοχές.

Οικονομικά μέτρα (ΔΕΘ) vs Χρηματιστήριο

Θετικά μεν τα μέτρα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αλλά μάλλον οι «μεγάλοι» της ελληνικής κεφαλαιαγοράς τα είδαν ως έμμεσα κέρδη. Για παράδειγμα στις τράπεζες, το να κατέβει ο δείκτης των NPLs / Συνολικές χορηγήσεις σε μονοψήφια επίπεδα θα είναι ευκολότερο εάν εξυγιανθούν οι πελάτες τους. Επίσης οι ευνοϊκές ρυθμίσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή δημιουργούν μεγάλη ρευστότητα. Ίσως αυτή τη φορά η ανάπτυξη να έρθει από τις μικρές επιχειρήσεις και όχι από τις μεγάλες.

Γενικός Δείκτης

Όπως τα περιμέναμε ήρθαν χθες τα πράγματα και κάπως έτσι ίσως εξελιχθούν και σήμερα. Για να εξηγούμαστε, βλέπουμε μια μεταβλητότητα μέσα στο μικρό εύρος των 900-910 μονάδων μέχρι να έρθουν κεφάλαια από ξένες αγορές. Μέχρι τότε, οι επενδυτές θα επιλέγουν μετοχές και δεν θα βλέπουν δείκτες. Υπάρχουν αρκετά winners τόσο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση όσο και στη μικρομεσαία -και χθες έδειξαν τάσεις.

ΔΕΗ

Η μετοχή της ημέρας. Με μεγάλη άνοδο (υποχώρησε λίγο προς το τέλος) και ακόμη μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών, η μετοχή δείχνει να απολαμβάνει την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που απέφερε πάνω από 2 δισ. ευρώ. Έχουν αρχίσει να ρωτούν και ξένοι ξανά για τη μετοχή. Πάντως στο χρηματιστήριο μετά τις μεγάλες ανόδους θα πρέπει οι επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί. Τώρα εάν θέλετε να δείτε πώς φαντάζει η μετοχή της ΔΕΗ, πάρτε τους χρηματοδείκτες που συσχετίζουν EBITDA / Cash Flows, ΕΒΙΤ / CF , Sales / Cash Flows και θα βγάλετε αρκετά συμπεράσματα.

OTE

Mας απογοήτευσε η μετοχή του ΟΤΕ χθες λόγω της εύκολης πτώσης. Ίσως λόγω της καλής συμπεριφοράς την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στην πλευρά των πωλητών. Άλλωστε στα 16 ευρώ κινείται κοντά στα ιστορικά υψηλά. Ωστόσο δεν αποκλείουμε να επιστρέψει μέσα στην εβδομάδα σε κυνήγι νέων πολυετών υψηλών προς τα 17 ευρώ. Σας έχουμε πει αρκετές φορές ότι η συμπεριφορά του είναι αρκετά έξυπνη.

Μυτιληναίος

Μετά από μία παρατεταμένη πλαγιολίσθηση (ήπια υποχώρηση κατά τον Αύγουστο) η μετοχή του ομίλου Μυτιληναίου ξαναβρίσκει την ανοδική του κατεύθυνση. Χθες ήταν καθ' όλη τη συνεδρίαση σε ανοδικό κανάλι, αλλά έχασε τη δυναμική του προς το τέλος. Πάντως έκλεισε ανοδικά. Περιμένει και έκτακτα κέρδη από την πορεία των τιμών αλουμινίου καθώς και από τα ενεργειακά του (Protergia).

ΟΠΑΠ

Μάλλον η ανακοίνωση του προμερίσματος (0,10 ευρώ) ευχαρίστησε αρκετούς επενδυτές. Τα αποτελέσματα α' εξαμήνου δείχνουν ότι το Stoiximan και το online ενίσχυσαν σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από τα πρακτορεία και τα καταστήματα VLTs που έμειναν κλειστά για το μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου εξαμήνου.

Cenergy Holdings

Μια σπουδαία δουλειά πήρε η Cenergy Holdings. H Σωληνουργεία Κορίνθου, η θυγατρική της στους σωλήνες χάλυβα, υπέγραψε συμφωνία με τη Subsea 7 Νορβηγίας για την κατασκευή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW) για τη σύνδεση των υφιστάμενων κοιτασμάτων Kobra East & Gekko (KEG) της Aker BP με το υπάρχον FPSO Alvheim (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και εκφόρτωσης), στη Βόρεια Νορβηγική Θάλασσα.

Profile

Η γνωστή εταιρεία χρηματοοικονομικού λογισμικού (για χρηματιστηριακές πλατφόρμες) με διεθνή παρουσία ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το α' εξάμηνο του 2021, στα οποία παρουσίασε άνοδο των πωλήσεων κατά 17% και διπλασιασμό της κερδοφορίας

Frigoglass

Σας τα έγραφε για τα penny stocks ο Καγκελάριος και για τη Frigo την προηγούμενη εβδομάδα. Η μετοχή έχει εκτοξευτεί από τα χαμηλά των 0,09 στις αρχές του χρόνου προς τα 0,20 ευρώ. Υπερδιπλασιασμός και μάλιστα με χαμηλό ρίσκο για κάποιον που αγόραζε στα χαμηλά. Μόνο η αξία των παγίων της εταιρείας ήταν μεγαλύτερη από την τότε τιμή της.

Eμπορεύματα – Ράλι σε πετρέλαιο και αλουμινίο

Μεγάλη στροφή γίνεται από την προηγούμενη εβδομάδα προς τα εμπορεύματα. Η αιτία βρίσκεται στο τρίπτυχο πληθωρισμός - φυσικές καταστροφές - βιομηχανικές ανάγκες. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι βάσει μελετών η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων (πετρελαίου, πολυτίμων λίθων, βιομηχανικών μετάλλων) έναντι των μετοχών είναι πολύ χαμηλή. Το πετρέλαιο (WTI) ξεπέρασε πάλι τα 70 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αλουμινίου έφτασε τα 3.000 δολάρια ανά τόνο στο Λονδίνο για πρώτη φορά τα τελευταία 13 χρόνια, εν μέσω προσδοκιών ότι τα προβλήματα στον ανεφοδιασμό θα παραμείνουν, ενώ η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται. Η τιμή του μετάλλου έχει αυξηθεί περισσότερο από 15% στις τρεις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αυξάνονται τα ρίσκα με την προσφορά στον κλάδο, από την εξόρυξη βωξίτη στη Γουινέα και τη διύλιση αλουμίνας στην Τζαμάικα, έως και την τήξη αλουμινίου στην Κίνα και αλλού.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ