Νέα
  • ΓΔ: 823.09 +2.30%
  • Τζίρος: 50,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το «φρένο» στη ΔΕΗ και η αυξημένη μεταβλητότητα του ΟΤΕ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ξένες αγορές

Διόρθωση εξαιτίας του αμερικανικού δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) κατέγραψαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες. Ουσιαστικά ήταν μια προσπάθεια εξορθολογισμού αποτιμήσεων και δεικτών ενόψει του δύσκολου αλλά ελπιδοφόρου φθινοπώρου που έρχεται. Τα αμερικανικά funds και οι επενδυτικές τράπεζες θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις είναι μεν «φουσκωμένες», αλλά το μέλλον θα δικαιώσει τις μετοχές αφού δεν βλέπουν προς το παρόν εναλλακτικές επενδύσεις.

Μόνο πολύ επιθετικά funds στρέφονται προς τα εμπορεύματα (commodities), άλλα τοποθετούνται σε μετοχές υψηλών μερισμάτων και τα περισσότερα αυξάνουν ρευστότητα για επανεπενδύσεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι έχει το σκηνικό.

Ευρωπαϊκά funds – Μετοχές ενέργειας και υποδομών

Όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά funds στρέφονται πλέον σε εναλλακτικές τοποθετήσεις όπως είναι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και υποδομών. Ασφαλιστικά Ταμεία στη Βόρεια Ευρώπη, τσακισμένα από τα αρνητικά επιτόκια, στρέφονται σε μετοχές εταιρειών ενέργειας, υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά.). Κάποιες χτύπησαν πρόσφατα και την πόρτα ελληνικών εταιρειών υποδομών και αξιοποίησης ακινήτων, αλλά απογοητεύθηκαν από τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα των εισηγμένων και τη δυσκαμψία των Δ.Σ. άλλων. Έτσι λένε οι κακές γλώσσες...

Γενικός Δείκτης

Μπορεί φαινομενικά να μην υπάρχει κινητικότητα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη (χθες είχε εύρος διακύμανσης 5 μονάδων), αλλά στα ενδότερα γίνεται «μάχη χαρακωμάτων». Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση οι μισές μετοχές έκλεισαν χθες ανοδικά και οι άλλες πτωτικά. Σε αυτή την επενδυτική «διελκυστίνδα» κερδισμένες βγήκαν οι ανοδικές μετοχές που έδωσαν και τον τόνο στον Γενικό Δείκτη. Συμπέρασμα, μην κοιτάτε δείκτες. Κοιτάξτε μετοχές.

Μεσαία κεφαλαιοποίηση

Και εδώ οι ξένοι βρίσκουν μικρά «διαμαντάκια», αλλά μόλις βλέπουν ότι κάνουν 1.000-2.000 τεμάχια κάθε μέρα, εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Πιο πολύ τους συμφέρει να εξαγοράσουν τις εταιρείες στο 51%, παρά να αρχίσουν να μαζεύουν από το χρηματιστήριο.

ΔΕΗ

Φρένο στην ξέφρενη άνοδο της μετοχής έβαλε η χθεσινή υποχώρηση. Τίποτε κακό στο να πάρουν κάποιοι τα τεράστια κέρδη που είχαν δημιουργηθεί σε διάστημα 2 ετών. Να θυμίσουμε ότι το ράλι ξεκίνησε το καλοκαίρι 2019 με τη μετοχή πέριξ του 1,5 ευρώ και φτάσαμε αυτή την περίοδο πάνω από τα 10 ευρώ. Η μετοχή ευνοείται από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και έμμεσα από τις διαδικασίες επιδότησης των τιμολογίων που ανακοίνωσε (η κυβέρνηση).

Eurobank

Άμεσο είναι το μήνυμα των διευθύνσεων λιανικής της τράπεζας να αυξήσουν τα δάνεια προς τους πελάτες. Κυρίως τα καταναλωτικά και τα επαγγελματικά. Αιτία είναι η αύξηση των καταθέσεων, η κεφαλαιακή ενίσχυση και η μείωση των επισφαλειών. Τώρα πρέπει να βγάλουν κέρδη. Καλά είναι και τα έσοδα από τις τραπεζο-ασφαλίσεις.

Epsilon Net

Η Epsilon Net ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της εταιρία Epsilon SingularLogic Α.Ε. ολοκλήρωσε την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού 80% της εταιρείας «Α.Τριανταφυλλίδης – Δ.Ζάχος Ο.Ε.» με διακριτικό τίτλο iQom, που δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η iQom έχει μακροχρόνια εμπειρία στην ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών τυποποιημένου επιχειρησιακού λογισμικού στον δυναμικό τομέα του software λιανικού εμπορίου.

Έχει διαθέσει πάνω από 1.300 εγκαταστάσεις σε περισσότερους από 550 πελάτες, ενώ υποστηρίζει καθημερινά πάνω από 2.400 ενεργούς χρήστες σε όλη την Ελλάδα.

Η iQom διαθέτει γραφεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ενώ η προώθηση των λύσεών της σε πανελλαδικό επίπεδο γίνεται και μέσω δικτύου εξειδικευμένων αντιπροσώπων, οι οποίοι συμμετέχουν και στην on site υποστήριξη των προϊόντων της στα καταστήματα λιανικής.

Τράπεζα Πειραιώς

Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι γραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (ΕΜΝΕ Elevate Greece) και έχουν ενταχθεί στη Δράση για τη «στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19», η Tράπεζα Πειραιώς έχει εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση για την κάλυψη είτε επενδυτικών αναγκών, είτε κεφαλαίου κίνησης. Πρόκειται για το χρηματοδοτικό εργαλείο «EaSI Πειραιώς Microloan», με την παροχή εγγύησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF). Το ύψος της χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως τα 25.000 ευρώ, με ανταγωνιστικό επιτόκιο, χωρίς πρόσθετες εξασφαλίσεις.

Alpha Bank

Tο Reuters ανέφερε χθες ότι η τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση senior preferred ομολόγου αναφοράς 6,5 ετών, με δυνατότητα ανάκλησης μετά από 5,5 έτη. H έκδοση θα κινείται περίπου στο ύψος των 500 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, αναλόγως των συνθηκών στις αγορές. Ο τίτλος αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa1/B+ από τις Moody's και S&P.

ΟΤΕ

Σε συνεδρίαση με αυξημένη μεταβλητότητα εξελίχθηκε η χθεσινή για τον ΟΤΕ. Η μετοχή του φαίνεται ότι παραμένει -παρά τις όποιες διορθώσεις- σε ανοδικό κανάλι και είναι ζήτημα χρόνου να κάνει μια έντονη εκτίναξη προς τα 17 ευρώ.

ΟΠΑΠ

Τελικά το προμέρισμα έδωσε δύναμη στη μετοχή. Αυξημένα τα έσοδα στοιχηματισμού λόγω των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και γενικά αναβίωσης των αθλητικών δραστηριοτήτων. Έσοδα και από διαδικτυακά παίγνια.

Jumbo

Σύσταση αγοράς αλλά με χαμηλότερη τιμή-στόχο δίνει για τη μετοχή της Jumbo η Optima Bank. H νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 15,6 από 19,5 ευρώ λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας από τις αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών τους επόμενους μήνες.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η εταιρεία θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 56 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, αυξημένα κατά 13% σε ετήσια βάση, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 314 εκατ. ευρώ, με άνοδο 12,6%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ