Νέα
  • ΓΔ: 863.11 +0.32%
  • Τζίρος: 10,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η ισχυρή απόδοση της Cenergy και οι «ξένες» πωλήσεις στον ΟΠΑΠ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

«Ολημερίς το κτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν»... Ίδρωσε η χρηματιστηριακή αγορά να δει τον Γενικό Δείκτη κοντά στα υψηλά έτους (930 μονάδες) και ήρθε η είδηση του αυστριακού (και επικείμενου γερμανικού) lockdown για να χάσει μέσα σε μία ώρα πάνω από 15 μονάδες. Και στο τέλος της ημέρας περιμέναμε και την αξιολόγηση από τη Moody's. Ό,τι έγινε με την S&P πριν από περίπου έναν μήνα.

Χρηματιστήρια - Πώς η πανδημία αιφνιδίασε τις αγορές

Αιφνιδιάστηκαν οι αγορές από το ξέσπασμα της πανδημίας. Όλοι είχαν επικεντρωθεί στον πληθωρισμό και την ενέργεια και οι αναφορές στην πανδημία είχαν κατέβει πολύ χαμηλά στα μεγάλα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Και ξαφνικά, ήρθαν το lockdown στην Αυστρία και οι φόβοι για τη Γερμανία και την Ολλανδία για να τους προσγειώσουν όλους και να τους θυμίσουν τον Μάρτιο του 2020. Η πανδημία είναι εδώ και αυτή θα ρυθμίσει τις οικονομίες. Για κάποιο λόγο, θυμηθήκαμε τη λαϊκή ρήση «Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει»...

Αμερικανικές αγορές

Πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων του Bloomberg και του CNBC (τα αμιγώς οικονομικά κανάλια) είναι η πανδημία και οι επιπτώσεις της. Οι Αμερικανοί βλέπουν τι γίνεται στην Ευρώπη και φοβούνται ότι θα ζήσουν και αυτοί νέα lockdown και αντίστοιχες οικονομικές επιπτώσεις. Πάντως ο Dow Jones κινήθηκε πτωτικά μέχρι τις 35.600 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρούσε οριακά και παρέμενε πάνω από τις 4.700 μονάδες, ενώ ο Nasdaq (τεχνολογίας) συνέχιζε ανοδικά.

Ευρωπαϊκές αγορές

Ήταν εντυπωσιακή η μεταστροφή των δεικτών μετά τις ανακοινώσεις της Αυστρίας. Πάντως και ο γερμανικός DAX παρέμεινε πάνω από τις 16.000 μονάδες και ο γαλλικός CAC πάνω από τις 7.200 μονάδες, καταγράφοντας ήπιες υποχωρήσεις. Η κατάσταση θα δείξει τη Δευτέρα εάν θα μπούμε σε βίαια διόρθωση ή θα υπάρξει ανάταξη δυνάμεων στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Για την ιστορία, ο αυστριακός δείκτης ATX υποχώρησε κατά 3,08%. Τη Δευτέρα να δούμε...

Tράπεζα Πειραιώς

Το να αναλύσεις σε λίγες γραμμές τα αποτελέσματα ενός μεγάλου τραπεζικού ομίλου είναι ανέφικτο. Όμως εστιάζουμε στην αύξηση των οργανικών αποτελεσμάτων και στον περιορισμό των NPLs και NPEs. Επίσης είναι σημαντική η εκταμίευση περίπου 4,5 δισ. ευρώ δανείων για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Cenergy

Παράλειψή μας που δεν ασχοληθήκαμε με τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Cenergy στο 9μηνο 2021. Η εταιρεία, δείχνοντας εξωστρέφεια, έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα που δικαιολογούν και την άνοδο της μετοχής της, που και χθες κινήθηκε ανοδικά και με πολλά τεμάχια. H απόδοση της μετοχής από την αρχή του 2021 ανέρχεται στο 66,5%. Η εταιρεία παρουσιάζει ισχυρή λειτουργική κερδοφορία:

  • Το EBITDA για το εννεάμηνο του 2021 ανήλθε σε 82 εκατ. ευρώ, 14% υψηλότερο σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης του ομίλου.
  • Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ξεπερνώντας τα 800 εκατ. ευρώ (31 Δεκεμβρίου 2020: 500 εκατ. ευρώ).
  • Ισχυρές πωλήσεις που έφτασαν τα 766 εκατ. ευρώ, 21% υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (9μηνο 2020: 635 εκατ. ευρώ).
  • Ενοποιημένα κέρδη προ φόρων στα 35,2 εκατ. ευρώ, έναντι 24,2 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2020.

Αλουμύλ

Επιβεβαίωσε με τα αποτελέσματα 9μήνου ότι βρίσκεται σε άνοδο η Αλουμύλ. Ο κύκλος εργασιών σε επίπεδο εννεαμήνου παρουσίασε αύξηση 26,1% και διαμορφώθηκε στα 220,1 εκατ., έναντι 174,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2020. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επίπεδο εννεαμήνου παρουσίασαν αύξηση 103,8% και διαμορφώθηκαν στα 34,8 εκατ., έναντι 17,1 εκατ. το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2020. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) σε επίπεδο εννεαμήνου παρουσίασαν αύξηση 176,9% και διαμορφώθηκαν στα 26,6 εκατ., έναντι 9,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2020.

ΟΠΑΠ

Έχασε τη στήριξη στα 13 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ κατά τη χθεσινή πτώση. Πωλήσεις κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια καταγράφηκαν. Περιμένουμε τη Δευτέρα για να δούμε εάν θα υπάρξει νέα υποχώρηση ή θα ισορροπήσει προς τα 13 ευρώ.

PREMIA

H διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε την υποβολή αίτησης για την αδειοδότηση ως Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), στα πλαίσια των νόμων 2778/1999 και 4209/2013 και των εκτελεστικών αποφάσεων και εγκυκλίων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η εν λόγω απόφαση εξυπηρετεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη δραστηριοποίησή της στην αγορά ακινήτων αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ. Η αίτηση της εταιρείας για την αδειοδότηση ως ΑΕΕΑΠ θα εξεταστεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ θα τεθεί προς έγκριση και από τους μετόχους της εταιρείας στην επικείμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Δεκεμβρίου 2021.

Flexopack

Kλειστό ομολογιακό δάνειο ύψους 7 εκατ. ευρώ έλαβε η Flexopack. Υπεγράφη Σύμβαση Κάλυψης Κοινού Ομολογιακού Δανείου μέσω ιδιωτικής τοποθετήσεως, 7.000.000, με κάλυψη αυτού από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το ως άνω δάνειο ως ακολούθως: (α) 3.646.000 ευρώ για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου κοινού ομολογιακού δανείου και (β) 3.354.000 ευρώ για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηµατοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσµάτων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά το 9μηνο 2021 ανήλθαν σε επίπεδο Οµίλου σε 13,556 εκατ. ευρώ, έναντι 17,355 εκατ. ευρώ, µειωµένα κατά 21,9% και σε εταιρικό επίπεδο σε 10,687 εκατ. ευρώ, έναντι 14,224 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας µείωση κατά 24,9%. Η εταιρεία ανέφερε ότι επηρεάζεται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, του μεταφορικού κόστους και του κόστους πρώτων υλών.

ΗΠΑ - H «Mεγάλη Παραίτηση» (The Great Resignation)

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα των μαζικών παραιτήσεων στελεχών σε κάθε βαθμίδα στις επιχειρήσεις γενικότερα αλλά και στον κλάδο τεχνολογίας ειδικότερα. Στο Bloomberg TV χθες βράδυ υπήρχε αναφορά πάνω από μισή ώρα σε ανώτατο στέλεχος διαχείρισης προσωπικού (HR).

Το αυξημένο αυτό κύμα εγκατάλειψης θέσεων εργασίας έχει λάβει και όνομα, «η Μεγάλη Παραίτηση», και όσοι εκτελούν χρέη συμβούλων επιχειρήσεων, τους προσφέρουν πολλές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν επ' αυτού. Ένα φαινόμενο που αποτελεί πρόβλημα ήδη στις ΗΠΑ και οσονούπω θα εμφανιστεί και στην Ευρώπη.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ