Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το «φράγμα» της Lamda Development και τα καλά νέα για τον ΟΠΑΠ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Τελικά τίθεται το ερώτημα: Τι είναι καλύτερο, μια βίαια και εκτονωτική συνεδρίαση ή μια παρατεταμένη ήπια υποχώρηση; Μια «καταιγίδα» πωλήσεων που θα κρατήσει μία συνεδρίαση ή ένα παρατεταμένο «ψιλόβροχο»;

Νομίζω ότι οι περισσότεροι που ασχολούνται στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα διάλεγαν την πρώτη επιλογή (βίαια και σύντομη πτώση) από την παρατεταμένη πλαγιολίσθηση που δημιουργεί απαξία στην αγορά.

Για το Γενικό Δείκτη, οι 900 μονάδες παραμένουν αντίσταση. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί βλέπουν ότι στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις του 2021 μπορεί να γίνει μία επιστροφή προς τις 900 μονάδες.

Aμερικανικές αγορές – FED

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σχεδόν αμετάβλητα χθες, αλλά οι αγορές προεξοφλούν ότι θα επισπεύσει το tapering στις επαναγορές ομολόγων (δηλαδή θα σταματήσει σταδιακά τις επαναγορές) και θα προωθήσει άμεσα την αύξηση των επιτοκίων (3 φορές μέσα στο 2022) προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Οι αμερικανικές αγορές κινήθηκαν με ελάχιστες μεταβολές στους δείκτες τους, προφανώς κρατώντας στάση αναμονής για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Ευρωπαϊκές αγορές

Η τελευταία δήλωση της ΕΚΤ για το 2021 θα περιέχει σαφείς θέσεις για πολλά θέματα. Την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τη συνέχιση του PEPP, τις αναπτυξιακές χρηματοδοτήσεις, το χρέος των κρατών-μελών, τα ελλείμματα των προϋπολογισμών.

Το ερώτημα είναι εάν η ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα θα τύχουν μιας «προστατευτικής» αντιμετώπισης μέχρι το 2023 ή θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης...

Bρετανία - Η ιστορία της Ομικρον

Η αύξηση-ρεκόρ της μεταδοτικότητας της Ομικρον στη Βρετανία είναι πρώτο θέμα στα οικονομικά δίκτυα. Όχι μόνο για υγειονομικούς λόγους, αλλά γιατί εάν οι Βρετανοί δεν ανταποκριθούν στις εκκλήσεις της κυβέρνησής τους, θα υπάρξει νέο lockdown με μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία.

Και όπως ξέρουμε, η βρετανική οικονομία έχει αλυσιδωτές σχέσεις και με τις οικονομίες της ΕΕ.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Μια γνώριμη, υποτονική και αδιάφορη ιστορία

Μια συνεδρίαση όμοια με τις προηγούμενες η χθεσινή για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ελάχιστη διακύμανση για τον ΓΔ, πτωτικές τάσεις για μετοχές και κάποιες ανάσες από τους γνώριμους πρωταγωνιστές των ημερών. Δηλαδή τον OTE, την ΕΤΕ, την Coca Cola, τον ΟΠΑΠ και τη Lamda Development. Απογοητευτικός ο τζίρος, κάτω από τα 41 εκατ. ευρώ.

Το μήνυμα της αγοράς είναι ότι οι μετοχές δεν υποχώρησαν από τις πωλήσεις. Υποχώρησαν από την έλλειψη αγοραστών.

Τράπεζες

Επανερχόμαστε και πάλι στο γνώριμο θέμα των ελληνικών ομολόγων. Από τη μία πλευρά οι ξένοι οίκοι πανηγυρίζουν για τα ελληνικά ομόλογα, από την άλλη ανησυχούν τι θα γίνει στα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών εάν σταματήσει η επαναγορά τους (ελληνικών ομολόγων) από την ΕΚΤ.

Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει η λογική και η ευθυκρισία και θα πούμε ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός». Η εικόνα των ελληνικών ομολόγων είναι μεν βελτιωμένη, αλλά τα ελληνικά ομόλογα δεν ήταν ούτε θα είναι ποτέ «χρυσός». Ομόλογα μιας περιφερειακής χώρας είναι, με 200% χρέος επί του ΑΕΠ.

Attica Bank

Την τελευταία στιγμή η Attica Bank ανανέωσε το ενημερωτικό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για να είναι σύννομη με τη διαδικασία. Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και προχωρά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου. Ευχόμαστε το καλύτερο για τη νέα της πορεία και με λιγότερα προβλήματα αυτή τη φορά.

ΟΠΑΠ

Ανέκαμψε λίγο η μετοχή του ΟΠΑΠ και κράτησε τα επίπεδα των 12 ευρώ. Μαθαίνουμε ότι τα μεγέθη του δ' τριμήνου θα είναι καλά και το διασταυρώσαμε μιλώντας και με πράκτορες που μας λένε ότι υπάρχει κίνηση στα καταστήματα-πρακτορεία. Έμφαση στο ιντερνετικό στοίχημα και στα διαδικτυακά παίγνια θα δώσει ο όμιλος.

Οι επενδυτές περιμένουν ένα καλύτερο μέρισμα απ' αυτό του 2020 για τη χρήση που τελειώνει.

Καμπάς (Reds)

Άνοδο στη μετοχή και αυξημένους όγκους συναλλαγών είχε η μετοχή της Reds. Αιτία βέβαια τα έργα που κέρδισε (Κρήτη), αλλά και τα έργα που θα διεκδικήσει στο επόμενο διάστημα.

ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President)

Και επισήμως «τέλος εποχής» για τη μετοχή της ΓΕΚΕ. Τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΕΚΕ» από το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της εταιρείας, ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χθες.

Premia Properties

Η Premia Properties ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου με τον Όμιλο Dimand A.E. για την απόκτηση αυτοτελούς ακινήτου στο οποίο θα αναπτυχθεί πάρκο βιοτεχνολογίας. Το ακίνητο βρίσκεται στο 2ο χλμ. της Λεωφόρου Παιανίας-Μαρκοπούλου, εντός της ΒΙΟ.ΠΑ. Παιανίας και έχει έκταση 23 στρεμμάτων εντός του οποίου υπάρχουν κτίρια γραφείων και αποθηκών 4.180 τ.μ., τα οποία θα ανακατασκευασθούν και επαναχρησιμοποιηθούν, ενώ πρόκειται να αναπτυχθούν και νέα κτίρια συνολικής επιφανείας 16.000 τ.μ.

Lamda Development

To γεγονός ότι δείχνει σταθερή πρόοδο και στα έργα στο Ελληνικό, και στην αξιοποίησή τους, και στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων, καθιστά τη μετοχή της Lamda Development μια προτιμητέα επιλογή για αρκετούς εγχώριους θεσμικούς επενδυτές.

Κάποιοι τη βλέπουν ως ένα «φράγμα» έναντι του πληθωρισμού λόγω του real estate. Θα δείξει στο τέλος του... 2022.

Εurobank - 7 Ημέρες Οικονομία

Ενας παράγοντας που θα συνεχίσει να επιδρά ανασταλτικά στην ενίσχυση του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία, τουλάχιστον στη βραχυχρόνια περίοδο, είναι η θετική απόκλιση ανάμεσα στο τρέχον και το φυσικό ποσοστό ανεργίας. Σύμφωνα με τη δημοσίευση της ΕΛΣΤΑΤ, το μέσο ποσοστό ανεργίας την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021 διαμορφώθηκε στο 15,2% (13,3% τον Οκτώβριο 2021), με το φυσικό ποσοστό ανεργίας -κάτω του οποίου ενισχύεται ο πληθωρισμός σε θεωρητικό επίπεδο- να εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 12,5%.

Citi: Χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης το 2022

Χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2022 και υψηλό πληθωρισμό βλέπει η Citi σε χθεσινή έκθεσή της. Παραμένει προσανατολισμένη σε μετοχές (ιδιαίτερα αμερικανικές) και εταιρικά ομόλογα, ενώ μειώνει (underweight) θέση σε αμερικανικές ομολογίες.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ