Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η «στάση» της Intralot και το ράλι της Entersoft

Πηγή: Eurokinissi

Αν δούμε την πορεία της αγοράς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, μάλλον πήγαμε καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Κρατήσαμε τα επίπεδα των 905 μονάδων Γ.Δ. και η αγορά βάζει πλώρη για τις 910 μονάδες και άνω από την επόμενη εβδομάδα, αρκεί να επιστρέψει και το θετικό momentum σε Ευρώπη και Αμερική. Η εβδομάδα έκλεισε με σημαντική (εβδομαδιαία) αύξηση του Γενικού Δείκτη παρά τις αντίρροπες τάσεις μεταξύ των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι επαγγελματίες παραμένουν αισιόδοξοι. Ιδιαίτερα αυξημένη η αξία συναλλαγών χθες, στα 72 εκατ. ευρώ περίπου.

Αμερικανικές αγορές

Δύο αντιφατικές και αντίρροπες τάσεις είχαμε στις αμερικανικές αγορές. Από τη μία πλευρά, τα αρνητικά στοιχεία για την απασχόληση έσπρωχναν προς τα κάτω τις μετοχικές αποτιμήσεις και από την άλλη είχαμε μετακίνηση και τοποθετήσεις κεφαλαίων προς τραπεζικές μετοχές που θα ευνοηθούν από τα μέτρα αντιμετώπισης του πληθωρισμού που θα πάρει η FED και η κυβέρνηση Μπάιντεν. Ούτως ή άλλως οδεύουμε προς ένα rotation ανάμεσα σε τραπεζικές μετοχές και τεχνολογικές μετοχές. Όταν ανεβαίνει ο ένας κλάδος, υποχωρεί ο άλλος. Πάντως οι δείκτες παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.

Ευρωπαϊκές αγορές

Την ΕΚΤ περιμένουν για νέες οδηγίες και διευκρινίσεις οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Πάντως η τάση για μετοχικές τοποθετήσεις είναι εμφανής, παρά τις όποιες μικροδιορθώσεις. Οι επενδυτές επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους κλάδους και κυρίως στις τράπεζες. Υποδομές, real estate και ενέργεια είναι οι κλάδοι που έχουν «αμυντικές» ικανότητες σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση με τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος.

Τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος συντήρησε χθες την ανοδική τάση, ενώ αντίθετα τα μη χρηματοοικονομικά blue chips μάλλον διόρθωσαν ήπια. Και οι 4 τραπεζικές (συστημικές) μετοχές έκλεισαν με άνοδο και αυξημένες συναλλαγές. Χαμηλές συναλλαγές είχε η Πειραιώς αλλά και αυτή έκλεισε ανοδικά, μπαίνοντας στο «κλαμπ των ανοδικών τραπεζών».

ΟΤΕ

Έχει «φρενάρει» η μετοχή του ΟΤΕ μετά το μίνι ράλι που κατέγραψε από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και τις τελευταίες συνεδριάσεις. Λογικότατη αντίδραση. Θα συσσωρεύσει λίγο χαμηλότερα πριν κινηθεί ανοδικά, λένε τώρα οι αναλυτές. Θα περιμένουμε να δούμε εάν επαληθευτούν. Και μιας που ο ΟΤΕ έχει ως βασικό στόχο την προώθηση των ψηφιακών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων, να πούμε ότι, τουλάχιστον στην Αττική, έχουν αυξηθεί τα παράπονα για διακοπές συνδέσεων για 2-4 ώρες. Ας το προσέξουν αυτό, τώρα που όλοι σχεδόν δουλεύουν από το σπίτι.

ΟΠΑΠ

Το VALEA FOUNDATION (βασικός μέτοχος) κατείχε στις 6 Ιανουαρίου έμμεσα το 44,11% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου στον Εκδότη μέσω της SAZKA Group a.s. και της SAZKA Delta Hellenic Holdings Limited (πρώην Emma Delta Hellenic Holdings Limited). Αξίζει να σημειωθεί ότι το fund αύξησε σημαντικά τις θέσεις του με την επανεπένδυση μερισμάτων. Έκανε δηλαδή αυτό που δεν έκαναν πολλοί μικροεπενδυτές. Προς γνώση και συμμόρφωση που λένε...

Jumbo

Δεν τα πήγε τόσο καλά όσο θα περίμενε ο όμιλος τον Δεκέμβριο, καθώς η εμφάνιση της Ομικρον από τις 15 Δεκεμβρίου ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. «Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν μεταξύ άλλων παράγοντες που αν και αρχικά είχαν εκτιμηθεί ως προσωρινοί δεν αναμένεται να βελτιωθούν κατά το 2022 και ενεργούν επιβραδυντικά στις προοπτικές ανάπτυξης του Ομίλου», επισημαίνει σε δελτίο Τύπου ο όμιλος. Ωστόσο θα μοιράσει και καλό μέρισμα 0,385 ευρώ / μετοχή, όπως γράφαμε σε προηγούμενα σχόλια

Mυτιληναίος

Προσπάθησε στο τέλος το market making να συγκρατήσει τη μετοχή κοντά στα 15 ευρώ. Επίπεδο που θεωρείται καθοριστικό χρηματιστηριακά για τη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Περιμένουμε να δούμε εάν θα υπάρξει αντίδραση τη Δευτέρα. Το ενεργειακό κόστος φαίνεται ότι απασχολεί ιδιαίτερα τον κ. Μυτιληναίο, άμεσα και έμμεσα.

Φουρλής

«Φορμαρισμένη» η μετοχή το τελευταίο διάστημα. Έχει καταγράψει σημαντική άνοδο τις τελευταίες συνεδριάσεις βασιζόμενη στην ανάκαμψη αποτελεσμάτων και στις επεκτατικές επιχειρηματικές κινήσεις. Από τα 3,85 ευρώ στο τέλος του 2021, έφτασε χθες στα 4,125 ευρώ.

Kαραμολέγκος – Θα βγει από το χρηματιστήριο

Σε προαιρετική δημόσια πρόταση με 3,22 ευρώ / μετοχή σε μετρητά, για το 6,5% των μετοχών της Καραμολέγκος που δεν ελέγχουν, προχωρούν οι βασικοί μέτοχοι, ανακοινώνοντας παράλληλα την πρόθεσή τους να ασκήσουν το δικαίωμα σε squeeze out και διαγραφή των μετοχών από το ταμπλό του ΧΑ.

Ιντραλότ

Μικρή στάση κάνει η μετοχή της ΙΝΛΟΤ πέριξ των 0,7 ευρώ, περιμένοντας το επόμενο «τρένο της ανόδου». Θα υπάρξουν εξελίξεις και με τη λοταρία στη Βρετανία και με άλλες κινήσεις στο εξωτερικό.

Entersoft

Mετά την Epsilon Net, ήταν η σειρά της έτερης εταιρείας λογισμικού Entersoft να κάνει το δικό της ράλι. Πραγματοποίησε και την εξαγορά της Log On με τα ταμειακά διαθέσιμά της.

Eλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου – Καμπανάκι λόγω πετρελαιοειδών

Εκτινάχθηκε το έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Νοέμβριο εξαιτίας της εκτίναξης των πετρελαιοειδών. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021 ανήλθε σε 2,770 δισ. ευρώ ευρώ, έναντι 1,434,5 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 93,1%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021 παρουσίασε αύξηση του ελλείμματος κατά 485,0 εκατ. ευρώ, δηλαδή 38,3%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 494,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 39,0% σε σχέση με τον μήνα Νοέμβριο 2020.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ