Νέα
  • ΓΔ: 1045.84 +1.45%
  • Τζίρος: 65,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Παραμένουν «καυτές» οι τράπεζες - Σε ανοδική τροχιά οι Μύλοι Λούλη

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Παρά τις ανοδικές κινήσεις επιτοκίων και δολαρίου, οι αμερικανικές αγορές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η μεταβλητότητα παραμένει αυξημένη, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αλλαγές προσήμου μέσα στην ίδια συνεδρίαση, πράγμα που δεν ήταν συνηθισμένο στο παρελθόν.

Ο Dow Jones έχει φτάσει πάλι προς τις 35.500 μονάδες και ο S&P 500 προς τις 4.500 μονάδες.

Ευρωπαϊκές αγορές

Παράλληλα με την κρίση στην Ουκρανία παρακολουθούμε και την πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών. Χθες ξέρετε ποιοι είχαν την μεγαλύτερη άνοδο; Οι δύο ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Ταυτόχρονα μαζί τους ανέβηκαν και ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC, μαζί με τους υπόλοιπους δείκτες ισχυρών χρηματιστηρίων. Μια εικόνα που πάντως δεν δείχνει απειλή πολέμου.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Μερικά blue chips σήκωσαν ολόκληρη την αγορά και στη χθεσινή συνεδρίαση. Πολύ καλή εικόνα για τις τρεις τραπεζικές μετοχές και μικρή πτώση για την ΕΤΕ. Ο ΟΤΕ παραμένει ισχυρά ανοδικός και με μεγάλους όγκους συναλλαγών, ο ΟΠΑΠ έκανε το άλμα (3,47%) όπως περίμεναν αρκετοί, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η Jumbo.

Τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο πιο «καυτός» κλάδος του ελληνικού χρηματιστηρίου αυτή την περίοδο. Όλες οι ανοδικές κινήσεις προέρχονται από τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είναι οι μόνες που δεν έχουν προεξοφλήσει ακόμη όλες τις εξελίξεις. Αν ο κλάδος κινηθεί με την ίδια δυναμική του 2021 και φέτος, είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξουν «ποιοτικές» εισροές ξένων κεφαλαίων. Και όταν λέμε ποιοτικές εννοούμε εισροές μεγάλων θεσμικών επενδυτών και ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Eurobank

Ότι η Eurobank βρίσκεται σε ανοδική τροχιά το έχουμε επισημάνει από την προηγούμενη εβδομάδα. Η μετοχή έχει ως στόχο να προσεγγίσει τα επίπεδα που δίνουν consencus οι περισσότεροι ξένοι οίκοι. Αγορές και από ξένους επενδυτές βλέπουμε το τελευταίο διάστημα. Η Helikon ανακοίνωσε ότι ποσοστό της κατήλθε στις 4/2/2022 του ορίου του 5%.

Μυτιληναίος

Σε πρόσφατη ανάλυση η Euroxx προβλέπει ότι η μερισματική απόδοση της Mytilineos με βάση την τρέχουσα τιμή από 2,7% για το 2021 θα ανέλθει στο 4,2% το 2022, στο 4,9% το 2023 και στο 5,6% το 2024. Οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις που εταιρείες με κεφαλαιοποίηση αντίστοιχης του Μυτιληναίου μπορούν να εξασφαλίσουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελούν και την καλύτερη προστασία για τους επενδυτές έναντι του περιβάλλοντος των ανοδικών επιτοκίων, που σύμφωνα με όλα τα δεδομένα θα επικρατήσει στις διεθνείς αγορές.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Για 5η συνεχή χρονιά, η ΕlvalHalcor εντάσσεται στην ομάδα των «The Most Sustainable Companies in Greece». Η ElvalHalcor μαζί με 30 ακόμη επιχειρήσεις αξιολογήθηκε, βάσει των επιχειρηματικών επιδόσεών της, με βάση τα ESG κριτήρια στο «Sustainability Performance Directory» και κατατάχθηκε στην ομάδα των «The Most Sustainable Companies in Greece 2022».

ΕΧΑΕ

Ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών και το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ρουμανίας (BRM) υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή μετα-συναλλακτικών υπηρεσιών σε ρουμάνικα ΣΜΕ σε Φυσικό Αέριο που διαπραγματεύονται στο BRM.

Το πεδίο εφαρμογής αυτής της συμφωνίας περιλαμβάνει την υποστήριξη του Ομίλου ΑΤΗΕΧ προς το BRM στην προσπάθεια και το σχεδιασμό του δευτέρου για εισαγωγή και ανάπτυξη των παραγώγων επί του δείκτη της spot Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Day Ahead) φυσικού αερίου καθώς και την παροχή υπηρεσιών εκκαθάρισης, διαχείρισης κινδύνου και διακανονισμού των συναλλαγών σε αυτά από την ATHEXClear ως αδειοδοτημένου Κεντρικού Αντισυμβαλλόμενου υπό τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό EMIR. Το ευρώ θα είναι το νόμισμα διακανονισμού των συναλλαγών.

Cenergy - Αλλαγή ημερομηνίας ανακοίνωσης αποτελεσμάτων

H Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι το Δελτίου Τύπου που θα αφορά τα Ετήσια Οικονομικά Αποτελέσματά της για τη χρήση 2021 θα δημοσιευθεί την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022, αντί της Πέμπτης 10 Μαρτίου 2022, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η Εταιρεία θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με επενδυτές και αναλυτές την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022 για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα. Οι λεπτομέρειες της τηλεδιάσκεψης θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο.

Space Hellas

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, επέλεξε τη Space Hellas για τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος παρακολούθησης της Ενεργειακής Διαχείρισης των εγκαταστάσεών του. Η λύση που θα αναπτυχθεί, βασίζεται στη «SenseOne IoT Platform» της εταιρείας SenseOne, μέλος του Ομίλου Space Hellas, που θα λειτουργεί ως Κεντρική Πλατφόρμα Ενεργειακής Διαχείρισης, για την παρακολούθηση, την καταγραφή και την δημιουργία αναφορών ενεργειακών δεδομένων των εγκαταστάσεων του ΔΑΑ. Επιπρόσθετα, η πλατφόρμα θα επιτρέπει την ανταλλαγή και αξιοποίηση δεδομένων από υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα, αλλά και το Κεντρικό Σύστημα Αυτοματισμού (BΜS) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Πέρα από τη διασταύρωση εγκυρότητας δεδομένων, η πλατφόρμα θα παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη να παρακολουθεί μέσω dashboards τα ενεργειακά δεδομένα της εγκατάστασής του.

Μύλοι Λούλη

Μια καλή συνεδρίαση χθες για τη Λούλη και σε άνοδο της μετοχής και σε όγκο συναλλαγών. Ο όμιλος έχει δει το τελευταίο διάστημα άνοδο των πωλήσεων σε αλεύρι. Η αυξημένη ζήτηση θα συνεχιστεί και λόγω της ακρίβειας άλλων τροφίμων.

Ελληνικά ομόλογα - Θα αποκλιμακωθούν οι υψηλές αποδόσεις;

Tην εκτίμηση ότι έχουμε δει τα χειρότερα από την πλευρά ανόδου αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων φαίνεται ότι συμμερίζονται κάποιοι τραπεζικοί διαπραγματευτές. Την πεποίθηση αυτή τη μεταφέρουν και προς το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο περιμένει την αποκλιμάκωση προκειμένου να προχωρήσει στην επόμενη έκδοση ομολόγων.

Στελέχη από την αγορά ομολόγων εκτιμούν ότι μετά την απάντηση της κυρίας Λαγκάρντ προχθές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αποδόσεις των ομολόγων θα αποκλιμακωθούν σταδιακά και προβλέπουν ότι σε έναν μήνα από σήμερα (μετά τις 16 Μαρτίου, όταν είναι η σύγκληση του ΔΣ της ΕΚΤ) η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου θα διαμορφωθεί πέριξ του 1,9%-2%. Μια απόδοση που επιτρέπει στο ελληνικό κράτος να δανειστεί χωρίς πιεστεί ιδιαίτερα από το επιτόκιο.

Ελληνικό χρηματιστήριο - 1ο στην Ευρώπη, 5ο στον κόσμο

Η γκρίνια είναι ιδίωμα της φυλής και ειδικά για το ελληνικό χρηματιστήριο έχουμε εθιστεί τα τελευταία 20 χρόνια να γκρινιάζουμε κάποιες φορές αδικαιολόγητα. Ας δούμε τα θετικά:

  • Το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν πρώτο σε απόδοση ανάμεσα στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) και συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Επίσης είναι το 5ο σε απόδοση από την αρχή του χρόνου παγκοσμίως.
  • Επιπλέον βρίσκεται σε υψηλά 7ετίας (2015) και ενώ έχει μεσολαβήσει το δραματικό 2015 που κινδυνεύσαμε με έξοδο από την Ευρωζώνη. Άρα μέσα σε κρίση και με μια διετία με πανδημία και lockdown, το ελληνικό χρηματιστήρια τα καταφέρνει μια χαρά.

Αν καταφέρουμε να μπούμε σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, τότε οι εισροές ξένων κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο θα πολλαπλασιαστούν.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ