Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήρια: Εκτόξευση των ευρωπαϊκών δεικτών - Οι λόγοι της δυναμικής αντίδρασης

Πηγή: Pixabay

Iδιαίτερα δυναμικές οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αγορών κατά την σημερινή συνεδρίαση, γεγονός που δείχνει ότι καλύπτουν μέρος των προηγούμενων υποχωρήσεων.

Πιο έντονες αντιδράσεις έδειξαν οι ευρωπαϊκές αγορές και ιδιαίτερα ο γερμανικός DAX, o οποίος έκανε την δυναμική αρχή το πρωί με άνοδο πάνω από 4% και έκλεισε τελικά με άνοδο 7,92% στις 13.847 μονάδες.

Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 είχε άνοδο 7,13%, προσεγγίζοντας το ψυχολογικό όριο των 7.000 μονάδων, ενώ ο Eurostoxx 50 (περιλαμβάνει τα 50 μεγαλύτερα blue chips στην Ευρώπη) είχε άνοδο 7,44%.

Επίσης και ο βρετανικός FTSE 100 είχε άνοδο 3,25% κλείνοντας στις 7.109 μονάδες.

Aνοδος σε τράπεζες και τεχνολογία στην Αμερική

Το απόγευμα, ξεκίνησαν με άνοδο (κάπως ηπιότερη) και οι αμερικανικές αγορές, με τον Dow Jones να αυξάνεται πάνω από 700 μονάδες (συνεχίζεται η συνεδρίαση) και να φτάνει στις 33.419 μονάδες.

Ο S&P 500 είχε άνοδο 2,73% στις 4.284 μονάδες και ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq αυξάνονταν κατά 3,5% στις 13.245 μονάδες

Η άνοδος συνοδεύτηκε με σημαντική υποχώρηση του πετρελαίου

Η μεγάλη άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών (μαζί και το ελληνικό χρηματιστήριο) αποδίδεται σε 3 βασικούς λόγους:

α) Οι μετοχές και δείκτες ολοκλήρωσαν έναν μεγάλο κύκλο ανόδου σχεδόν 20% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κάποιες αποτιμήσεις ήταν ελκυστικές. Εύλογα, λοιπόν, μετοχές που είχαν πιεστεί ιδιαίτερα αντέδρασαν.

β) Εχει διαμορφωθεί ένα κλίμα που ουσιαστικά προεξοφλεί εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία, ασχέτως εάν επίκειται πολιορκία του Κιέβου.

γ) Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις οικονομίες και θα πάρουν αντιπληθωριστικά μέτρα.

Θετική αντίδραση και για την Αθήνα

Σε αντίστοιχη τροχιά βρέθηκε και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, έστω και με μία μέρα καθυστέρηση από τις ευρωπαϊκές αγορές (και ειδικά τον DAX που έχει την μεγαλύτερη επίπτωση από την Ουκρανία), αλλά ήταν αρκετά έντονη.

Ο Γενικός Δείκτης, ακολουθώντας τις έντονα ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, επέστεψε με την έναρξη της συνεδρίασης πάνω από τις 810 μονάδες (άνοδος περίπου 3%) και σταδιακά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διεύρυνε την ανοδική του κίνηση.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης διογκώθηκε και οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που έδειξαν τον δρόμο προς υψηλότερα επίπεδα, ακολουθούμενες από τα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips.

Εντονα ανοδικά ξεκίνησαν και οι αμερικανικές αγορές, που από την αρχή της εβδομάδας ποντάρουν στην εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία και στην σταδιακή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων λόγω πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικοί δείκτες ξεπερνούν το 2% σε άνοδο, ενώ στην Ευρώπη, ο DAX πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη ημερήσια ανοδική κίνηση εδώ και 2 χρόνια, που ξεπερνά το 6%.

Κάλυψε τις απώλειες της προηγούμενης βδομάδας

Κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 820 μονάδες, με άνοδο πάνω από 4%, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των απωλειών που είχαν δημιουργηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Να θυμίσουμε ότι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε απότομα από τις 880 μονάδες προς τις 825 μονάδες και από εκεί προς τις 788 μονάδες που έκανε χαμηλό 18 μηνών.

Το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη στις 822,97 μονάδες, με άνοδο 4,22%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ